G4Media.ro

Beijingul eliberează noi fotografii surprinse pe Lună de roverul Yutu-2, cu ocazia…

Sursa foto: CNSA / chinadaily.com.cn

Beijingul eliberează noi fotografii surprinse pe Lună de roverul Yutu-2, cu ocazia Anului Nou Chinezesc

Administraţia Spaţială Naţională din China (CNSA) a dat publicităţii un grup de fotografii noi surprinse de roverul său selenar Yutu-2, alături de urări adresate chinezilor cu ocazia Anului Nou Chinezesc, Anul Iepurelui, transmite agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

În fotografiile date publicităţii sâmbătă pot fi văzute urmele lăsate de roţile roverului pe solul selenar, câteva roci şi un mic crater de impact de pe suprafaţa Lunii.

Yutu, sau Iepurele de Jad, este cunoscut drept animalul de companie al zeiţei Lunii Chang’e în mitologia chineză. Asocierea comună a iepurelui cu singurul satelit natural al Pământului a determinat China să numească primul său rover selenar „Yutu”.

China a lansat roverul Yutu-2 împreună cu sonda Chang’e-4, în 2019, atât robotul teleghidat cât şi sonda de aselenizare asolizând uşor pe partea întunecată a Lunii, o premieră pentru umanitate.

Roverul Yutu-2 şi sonda de aselenizare Chang’e-4 s-au trezit din modul inactiv la 15, respectiv 16 ianuarie, la începutul celei de-a 51-a zi de când se află pe Lună. O zi pe Lună este egală cu 14 zile pe Pământ, iar o noapte are aceeaşi lungime. Sonda selenară trece în modul inactiv în timpul nopţii de pe Lună din cauza lipsei de energie solară.

Yutu-2 funcţionează de peste patru ani pe Lună unde a parcurs aproape 1.500 de metri în total şi unde a înregistrat o cantitate de date ştiinţifice de peste 940 gigabiţi (GB).

CNSA a trimis anterior primul său rover pentru explorarea Lunii, Yutu, în 2013. Acesta a rămas activ timp de 31 de luni pe faţa vizibilă a satelitului natural al Pământului.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul său natural are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Terra.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Au fost eliberate ca Donbas-ul.

  2. Pentru voi, dar sa nu mai spuneti nimanui, „partea intunecata” a Lunii nu e intunecata (lucru care se poate constata si din fotografii) doar ca nu poate fi vazuta de pe Pamint, Luna rotindu-se in jurul Pamintului dar pastrind aceeasi orientare relativa (gravitational lock sau tidal locking, cum zice lumea anglofona).