G4Media.ro

BBC: Putin l-a sunat pe Erdogan și i-a prezentat cererile Rusiei pentru…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

BBC: Putin l-a sunat pe Erdogan și i-a prezentat cererile Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina / Care sunt cele mai posibile scenarii în cazul unor negocieri directe între Putin și Zelenski

Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev şi Moscova şi pentru care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, notează vineri BBC, citată de Agerpres.

Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilier principal şi purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerinţe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev.

Cea mai importantă din prima categorie, mai uşoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru.

Celelalte trei din această categorie ar fi ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ca limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, în Ucraina să se producă o aşa-zisă „denazificare”.

Această din urmă solicitare, notează BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu şi membri ai familiei sale au murit în Holocaust, dar partea turcă apreciază că preşedintele ucrainean o va putea accepta destul de uşor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism şi să promită că ia măsuri împotriva lui.

Oficialul turc a fost mai vag în ce priveşte cea de a doua categorie de cerinţe, cele mai dificile, şi pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că este gata să-l întâlnească faţă în faţă pe liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Erdogan a menţionat doar că cerinţele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul ţării, un subiect foarte inflamabil, menţionează BBC.

O altă presupunere este că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparţine de acum Rusiei – or, dacă se va pune această problemă, va fi o pilulă greu de înghiţit pentru Ucraina.

Cu toate acestea, este deja un fapt împlinit, cu toate că Rusia nu are dreptul legal să exercite suveranitate asupra Crimeii şi chiar a semnat un tratat internaţional – după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Putin – prin care a acceptat că aceasta aparţine Ucrainei, notează BBC.

Cerinţele lui Putin nu sunt totuşi atât de dure pe cât se temeau unii, scrie BBC, şi nu par să merite toată violenţa, vărsarea de sânge şi distrugerea create de Rusia în Ucraina. Dat fiind controlul strict exercitat de Kremlin asupra media ruse, lui Putin şi acoliţilor săi nu le-ar fi prea greu să prezinte toate acestea drept o mare victorie.

Ucraina are însă de ce să-şi facă griji. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, preşedintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina. Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistiţiu.

Cât despre Putin? S-a spus că ar putea fi bolnav sau dezechilibrat mintal. Ibrahim Kalin a declarat însă că nu a observat nimic ciudat în timpul convorbirii telefonice şi că preşedintele rus a fost clar şi concis.

Dar, chiar dacă va reuşi să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o glorioasă victorie asupra neonazismului, poziţia sa în plan intern este cel mai probabil slăbită. Tot mai mulţi ruşi vor înţelege că a întins prea mult coarda, iar poveştile cu soldaţi ucişi sau capturaţi se răspândesc cu repeziciune, mai scrie BBC.

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Zelenski nu vrea pace. Vrea Europa de Est in flacari. Si useristii vor sa-i dea Nobelul pentru pace.

    • Pe bune? Ăsta-i hal de propagandă? Păi măi sovieticilor și tătuca stalin era mai subtil! :)))))

    • @gogu și mamica lui doi mwisti rusofili

    • Zelenski vrea pace! Singurul diferend real este pe recunoașterea Crimeei, Donețk si Lugansk si cred că Zelenski ar trebui să o facă cu o condiție: să se facă peste tot referendumuri ONU sau alte entități neutre, nu cu pușca la tâmplă. Și dacă și așa vor cu Rusia Zelenski să accepte voința oamenilor, dacă nu Putin să accepte si să se retragă.
      Până la urmă pe oamenii ăia nu ii întreabă nimeni, e doar ceartă Putin Zelenski!

    • Ucraina a dus o politica externa falimentara si acum vor ca restul Europei sa intre in razboi nuclear pentru ei. Nu.

    • exact! zelenski nu vrea pace si de aia i-au atacat rusii in propria lor tara. ca sa accepte pacea. 😀
      si tot de aia ucid rusii civili, ca sa accepte astia PACEA!
      si tot de aia sufera si rusii de rand, din cauza lui zelenski. nu se mai poate asa! 😀 😀 😀

    • Mai gogule daca suferi de vreo problema psihica, nu sta asa si mergi la medic.

    • Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Ucraina avea armament nuclear pe teritoriul sau. Pentru a obtine renuntarea la acest tip de arma, 5 puteri nucleare (printre care Statele Unite si Rusia) au garantat Ucrainei suveranitatea si integritatea teritoriala (Memorandumul semnat la Budapesta in decembrie 1994). Dupa numai 20 de ani, una dintre semnatare (Rusia) anexeaza Crimeea, parte a Ucrainei in momentul semnarii memorandumului. Deci, despre ce discutam aici?

  2. Da ca iti dai seama ca cineva e bolnav cand citeste dupa o foaie.

  3. Pentru Putler, „negocieri” inseamna „ori faceti exact ce vreau eu, ori continuam invazia in Ucraina”.
    Iar ce vrea Putler e ca Rusia sa ocupe Crimeea si cea mai mare parte a Ucrainei, ucrainenii sa renunte la arme si sa aplaude marea armata rosie „eliberatoare”.
    Daca accepta vreodata asa ceva, ucrainenii si Zelenski sunt niste dob!toci, ar face pe plac lui Putler dupa ce le-a fost distrusa tara si ar insemna ca au luptat pana acum degeaba.

    • Iar s-a trezit gospodina cu fața la cearceaf și trântește oalele bombănind prin bucătărie! :)))))

    • foloseste o adresa de hotmail la misto cand posteaza… si din acest motiv apare fatza de gospodina.

  4. L-a sunat pe Erdogan..ca intre dictatori.

  5. Exact asta e problema, asta mi se pare ciudat, că putea să rezolve prin negociere, aproape tot. Asta mă face să cred că putin vrea să aducă bocancii la granițele ucrainei cu restul europei și se decide după unde să meargă. Știu că or să apară mulți rusofili, care or să zică că e imposibil și că e cel mai pacifist, dar așa ziceau și înainte să intre în Ucraina.

  6. Absolut! Dolfi al mic ar dori o Ucraina fara armata a.i peste 3 ani cand doreste si isi aminteste ca nu i-a iesit „tdeznadificarea” in 2022 sa revina asupra ocuparii Ucrainei sau atunci cand poate Ucraina face primul pas spre U.E.!
    Eu unul as renunta la cele 2 regiuni la Rusi (ca zona tampon cu NATO) DAR sa ma lase sa fiu idependenta in decizia de aderare la NATO si bineinteles U.E.!
    Crimeea sa ramana la Ucraina! Clar!

    • Ce usor renunti tu la Crimeea…
      Daca ai avea un vecin nebun si ti-ar luat 10% din terenul tau, ca sa nu te mai certi il dai direct, doar sa te lase sa faci ce vrei in casa ta?

  7. Dansatorul pe tocuri oricum nu vrea pace, nu asta e scopul lui, scopul lui e sa tina ucraina cat mai mult în război si daca s-ar putea sa bage si NATO in razboi, ucraina oricum nu are șanse, de ce sa moara cat mai multi oameni si sa ajunga uvraina o ruina cand poti renunța la niste teritorii si sa te declari neutru?

  8. Singura chestie cu adevarat interesanta: PUTIN l-a sunat pe Erdogan. Dupa ce avionul cu Javrov a fost intors din drumul catre Beijing.

    Cerintele sunt aberatii. Sa-i curme careva chinul.

  9. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Ucraina avea armament nuclear pe teritoriul sau. Pentru a obtine renuntarea la acest tip de arma, 5 puteri nucleare (printre care Statele Unite si Rusia) au garantat Ucrainei suveranitatea si integritatea teritoriala (Memorandumul semnat la Budapesta in decembrie 1994). Dupa numai 20 de ani, una dintre semnatare (Rusia) anexeaza Crimeea, parte a Ucrainei in momentul semnarii memorandumului. Deci, despre ce discutam aici?