G4Media.ro

Avalanșa de vești proaste pentru Kiev. Cât se mai poate apăra Ucraina?

sursa foto: Twitter/ Генеральний штаб ЗСУ

Avalanșa de vești proaste pentru Kiev. Cât se mai poate apăra Ucraina?

Ucraina se confruntă în ultima perioadă cu o avalanșă de știri negative, care riscă să-i afecteze capacitățile de a se apăra eficient împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin și de a-și continua eforturile de recuperare a teritoriilor cucerite de ruși. În centrul problemelor care afectează Ucraina se află diminuarea ajutorului internațional, cred experții. În acest timp, poziția omului forte de la Kremlin pare că se întărește pe zi ce trece.

Situație grea

Se împlinesc, în curând, doi ani de la invazia neprovocată lansată de Rusia împotriva vecinului său din vest, iar situația începe să arate din ce în ce mai sumbră pentru Ucraina, a scris Business Insider.

Contraofensiva lansată la mijlocul anului trecut a adus speranțe că Kievul ar putea valorifica succesele sale militare din 2022 și să respingă forțele ruse din teritoriile pe care le ocupă în sudul și estul Ucrainei.

Reamintim că contraofensiva forțelor lui Volodimir Zelenski a fost declanșată la începutul verii 2023, după ce a fost pregătită timp de câteva luni. Aliații americani și occidentali au antrenat peste 60.000 de soldați în tacticile NATO care pun accentul pe atacurile sincronizate între unitățile de luptă terestre, artilerie și forțele aeriene. Pentagonul a furnizat zeci de transportoare blindate de trupe, iar alți aliați au trimis tancuri și echipamente moderne. De asemenea, Statele Unite au expediat sau au promis ajutoare militare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei.

Speranțele occidentalilor privind câștigurile rapide ale ucrainienilor s-au bazat parțial pe experiența din toamna anului 2022, când forțele guvernului de la Kiev au preluat controlul asupra unor zone din nordul Ucrainei, în timp ce trupele ruse s-au retras în dezordine.

Contraofensiva nu a dat însă rezultatele așteptate de Kiev și de occidentali. Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri minime de-a lungul unui front de circa 1.000 de kilometri în estul Ucrainei. În majoritatea locurilor, progresul este măsurat în câteva sute de metri. Asta nu este prea mult, având în vedere că Rusia ocupă ilegal aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.

Trupe fără experiență, tactici noi și o apărare rusă întărită au subminat efortul Ucrainei.

Forțele ucrainene au fost afectate în special de straturile elaborate de apărare construite de ruși, parte a așa-numitei Surovikin Line, un sistem complex de fortificații și obstacole defensive rusești. Trupele lui Putin au amplasat câmpuri minate vaste ca primă linie de apărare, au construit baraje și au ridicat bariere de tancuri cunoscute sub denumirea de dinți de dragon pentru a forța trupele ucrainene să ajungă pe un teritoriu pe care îl pot acoperi cu foc de artilerie.

  • (Experții susțin de altfel că fortificațiile rusești din Ucraina sunt unele dintre cele mai extinse din Europa de la al Doilea Război Mondial, întinzându-se peste liniile frontului, de la Herson în sud până la nord).

Între timp, trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă semnificativă de personal și muniție, iar o dispută privind strategia l-a determinat pe președintele Zelenski să îl înlocuiască zilele trecute pe comandantul-șef al armatei, generalul Valeri Zalujni.

Schimbarea generalului, una dintre cele mai populare figuri din societatea ucraineană, creditat că s-a aflat în fruntea multora dintre primele succese militare ale Ucrainei împotriva invaziei neprovocate a Rusiei, a avut loc într-un moment critic al războiului, în condițiile în care Moscova amenințăcu noi atacuri, iar Ucraina luptă pentru continuarea ajutorului militar din partea SUA.

Războiul a ajuns în prezent în mare parte într-un impas, în ciuda încercărilor Rusiei de a avansa în regiunea Donbas de est și a atacurilor ucrainene din sud.

Oficialii de la Kiev doresc mai mult ajutor militar, în special noi apărări antiaeriene, după ce președintele Putin s-a angajat “să intensifice” atacurile.

Avalanșa de vești proaste

Potrivit Business Insider, în centrul problemelor Ucrainei se află diminuarea ajutorului internațional. Ucraina a avertizat anterior că s-ar putea să nu se poată apăra cu succes împotriva Rusiei fără ajutorul Statelor Unite.

Senatul de la Washington a adoptat marți dimineața un proiect de lege de ajutor de urgență de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, a relatat BBC. Pachetul include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru războiul Israelului împotriva Hamas, 10 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar în zonele de conflict, inclusiv în Gaza, precum și peste 8 miliarde de dolari pentru Taiwan și alți aliați din Indo-Pacific.

Dar documentul va trebui acum să treacă la Camera Reprezentanților, unde se așteaptă ca republicanii să încerce să-l blocheze, după ce cererile lor privind măsurile sporite de restricționare a imigrației ilegale în SUA la granița de sud nu au fost ascultate. Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat de altfel săptămâna trecută că proiectul de lege bipartizan este “mort la sosire” în camera sa.

În timp ce o majoritate puternică, bipartizană din Camera Reprezentanților susține în continuare acordarea de asistență Ucrainei, aproximativ jumătate din grupul republican din camera inferioară se opune acestor eforturi. Ei susțin că este nesustenabil din punct de vedere politic să le spună alegătorilor lor că au aprobat încă 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în timp ce nu au făcut suficient pentru a proteja granița SUA.

Aceasta ar putea fi ultima șansă a Congresului de a acorda ajutor Ucrainei în acest an, iar Ucraina a avertizat că s-ar putea să nu se poată apăra cu succes împotriva Rusiei fără sprijinul Washingtonului. Reamintim că ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe legislația înainte ca Biden să o poată promulga.

Iar asistența americană este vitală. Bloomberg a scris recent că trupele ucrainene sunt nevoite să-și restricționeze utilizarea muniției, iar în unele părți ale liniei frontului forțele guvernului de la Kiev sunt depășite în proporție de trei la unu de ruși.

Armele furnizate de SUA, cum ar fi obuzierele Howitzer, nu mai pot fi folosite lângă Bahmut – luptele pentru localitatea minieră aflată în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei și care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane, au durat luni de zile în 2022, fiind reluate în 2023 – din cauza penuriei de obuze, a raportat CNN.

Unitățile de pe linia întâi din mai multe zone vulnerabile au declarat pentru CNN în ultimele săptămâni că sunt adesea în lipsă cronică de muniție, în special de proiectile de artilerie occidentale de 155 mm. La o poziție de artilerie, trupele au fost realimentate cu obuze fumigene după ce și-au epuizat muniția cu explozibil puternic, au spus acestea.

Problemele de personal sunt, de asemenea, în creștere. Printre dezacordurile de bază dintre Zelenski și Zalujni s-a numărat de altfel și recrutarea de soldați noi. Fostul comandant-șef al armatei a susținut că Ucraina trebuie să mărească masiv numărul de persoane recrutate, în timp ce președintele a fost îngrijorat de impactul acestei inițiative asupra moralului național deja fragil. Cei doi lideri cei au fost blocați luni de zile într-o dispută cu privire la o nouă mobilizare militară, președintele opunându-se propunerii lui Zalujni de a convoca 500.000 de recruți.

Înlocuirea lui Zalujni cu generalul Oleksandr Syrskyi “va fi profund nepopulară în armata ucraineană,” a declarat Ryan Evans, editorul War on the Rocks.

“Nu sunt sigur cum numirea cuiva nou rezolvă oricare dintre aceste mari întrebări privind mobilizarea și care ar trebui să fie strategia ucraineană,” a adăugat el.

Îndepărtarea lui Zalujni din funcția de comandant-șef vine în condițiile în care unitățile ucrainene sunt în urmă în mai multe părți ale lungii linii de front, în special în regiunile estice Donețk și Harkov. Acestea duc o lipsă disperată de obuze și alte muniții și duc lipsă de soldați experimentați. De exemplu, Washington Post a citat un comandant de batalion din estul Ucrainei, care a spus că unitatea sa, care a fost dislocată în tranșee pentru a opri atacurile rusești, avea 40 de persoane, în timp ce ar trebui să fie de 200. Potrivit raportului, noii recruți sunt adesea lipsiți de experiență și insuficient pregătiți.

Toate aceste lucruri au consecințe grave pentru ucraineni în prima linie. Potrivit rapoartelor, Ucraina are dificultăți majore să respingă atacurile rusești, în special în jurul orașului Avdiivka în Donețk, în estul Ucrainei. Primarul orașului a evidențiat săptămâna trecută intensificarea atacurilor Rusiei, spunând că aceștia “presează din toate direcțiile.”

“Este pur și simplu o presiune necruțătoare,” a declarat Patrick Bury, analist militar la Universitatea din Bath din Marea Britanie. Michael Kofman, analist la CNA Corporation, a afirmat și el recent că există “șanse mari” ca Ucraina să piardă orașul.

Iar starea de spirit a publicului ucrainean este și ea sumbră. Potrivit unui sondaj recent realizat în Ucraina, cei care cred că evenimentele merg în direcția greșită au crescut de la 16% în mai 2022 la 33% în decembrie 2023.

Avantajele Rusiei

Experții cred că Rusia suferă, de asemenea, pierderi uriașe și, potrivit lui Bury, încă nu reușește să utilizeze manevrele eficiente de arme combinate. “Supravegherea omniprezentă” cu drone împiedică orice capacitate de a aduna suficiente tancuri pentru a realiza o penetrare majoră a frontului, a spus el.

Diferența este că Rusia, cu economia și populația sa mai mare, poate să suporte pierderile pe termen lung. Mașinăria de război rusă funcționează la turație maximă și are la dispoziție o rezervă de oameni mult mai mare decât Ucraina pentru a-și reface rândurile. Moscova și-a reînnoit efectivele de trupe, parțial oferind recruților pachete de salariu relativ mari și parțial prin recrutări masive.

Rusia se sustrage sancțiunilor internaționale, iar veniturile sale din petrol ajută la finanțarea abundentă a cheltuielilor de război. De asemenea, Moscova și-a plasat economia pe picior de război, crescând masiv producția de arme și muniție și primind drone de atac Shahed din Iran și rachete balistice și muniție din Coreea de Nord.

De partea sa, Ucraina se luptă să producă suficientă muniție și echipament pentru a satisface nevoile armatei sale pentru a compensa materialele americane lipsă, iar aliații săi europeni și-au ratat ținta de a produce un milion de obuze pentru armata sa până în ianuarie.

Unul dintre răspunsuri a fost creșterea producției interne de apărare, în special cu drone. “Aceasta este calea de ieșire,” a declarat Zelenski pentru Associated Press în decembrie.

La rândul său, viceprim-ministrul Mikhailo Fedorov a afirmat pentru Reuters că în 2024, Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să lovească adânc în Rusia.

Până acum, utilizarea de către Ucraina a loviturilor cu drone în Rusia a fost “mai mult o hărțuire decât un cost real pentru ruși,” a declarat Patrick Bury. “Dar (acest lucru) vă arată ce pot face ucrainenii dacă își dezvoltă propriile drone, care au timpi de zbor mai lungi și o sarcină utilă mai mare.”

Cercetarea și dezvoltarea militară sunt în plină expansiune, iar mai multe companii europene au anunțat parteneriate în Ucraina, a informat Al-Jazeera.

Dar toate acestea nu oferă foarte mult comfort pentru soldații ucraineni din prima linie, care sunt în mod inevitabil depășiți numeric. Coraborat cu stagnarea ajutorului american, acest lucru a creat ceea ce un oficial din domeniul apărării a numit “un scenariu foarte sumbru,” după cum a relatat Financial Times.

Un înalt diplomat NATO a declarat ziarului: “Este o situație disperată în prima linie pentru ucraineni, mult mai rea decât lasă ei să se vadă.”

Succese în Marea Neagră

În timp ce face eforturi uriașe pe uscat, Ucraina a înregistrat însă succese importante împotriva navelor de război ale Rusiei. În decembrie, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că aproximativ 20% din flota Rusiei de la Marea Neagră a fost distrusă de ucraineni, o realizare semnificativă pentru o țară care nu are o flotă proprie funcțională.

Flota rusă de la Marea Neagră a suferit recent o nouă pierdere după ce forțele speciale ucrainiene au reușit să distrugă încă o navă de război a Moscovei. Scufundarea navei Ivanovets în portul lacului Donuzlav, lângă Crimeea anexată, a marcat cea de-a 26-a operațiune reușită a Ucrainei împotriva unei nave rusești de la începutul războiului. Incidentul a reconfirmat opiniile unor experți potrivit cărora Rusia pare să piardă bătălia pentru Marea Neagră, în condițiile în care Ucraina vrea să mențină fluxul comercial în regiune și să distrugă flota rusă.

De altfel, flota Rusiei de la Marea Neagră a suferit pierderi mari pe tot parcursul războiului. Nava sa amiral, crucișătorul Moskva, a fost atacată în aprilie 2022. Crucișătorul cu rachete, care avea un echipaj de 510 de marinari, a fost un simbol al puterii militare a Rusiei, conducând atacul său naval împotriva Ucrainei la începutul războiului. Nava de 12.490 de tone este cea mai mare navă de război rusească scufundată în acțiune după cel de-al Doilea Război Mondial.

În septembrie 2023, Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol, ucigând un număr de ofițeri de rang înalt și distrugând un submarin rus.

După acest atac, imaginile din satelit au arătat că Marina Rusă a mutat o mare parte din flota sa de la Marea Neagră din Crimeea în portul rusesc Novorossiysk, aflat mai departe în estul Mării Negre, în Krasnodar Krai, și portul naval din Feodosia.

Business Insider a scris că nu orice navă lovită și distrusă de Ucraina ar fi avut un impact semnificativ asupra războiului de la sol, dar acțiunile ucrainenilor vin în continuare cu beneficii. În primul rând, porturile ucrainene au reușit să continue transportul de cereale – nu la nivelurile de dinainte de război, dar suficient pentru a oferi un impuls economic vital.

În al doilea rând – și în special după atacul asupra sediului Flotei Mării Negre de la Sevastopol anul trecut – Crimeea însăși devine “din ce în ce mai vulnerabilă,” a declarat Basil Germond, expert în securitate maritimă la Lancaster University din Marea Britanie.

“Este o lovitură politică pentru Putin, deoarece aceasta contrazice narațiunea sa conform căreia Crimeea este o parte normală a statului rus,” a spus el. Acest lucru contează – controlul asupra peninsulei este o piatră de temelie a concepției lui Putin despre Rusia.

Este aceasta o soluție pentru ofensiva terestră a Ucrainei? “Nu, nu este,” a spus Michael Kofman. “Dar este un punct luminos foarte mare în povestea de anul trecut, care altfel a fost un an de oportunități ratate.”

Poziția avantajoasă a lui Putin

Iar dacă Ucraina se confruntă în ultima perioadă cu o multitudiune de vești negative, nu același lucru se poate spune despre Rusia și Putin.

Săptămâna trecută, omul forte de la Kremlin a fost intervievat de Tucker Carlson, fost realizator FoxNews. Interviul i-a permis liderului rus să răspândească propagandă și informații false despre invazia Rusiei într-un moment aparent perfect programat pentru a produce pagube uriașe pentru sprijinul Americii pentru Ucraina, cred analiștii.

De asemenea, așa cum am scris la momentul respectiv, interviul lui Carlson cu președintele rus a reprezentat o lovitură de imagine negativă majoră pentru cauza ucraineană. Rusia a atacat nejustificat Ucraina în urmă cu aproape doi ani, iar guvernul de la Kiev a vorbit constant despre eforturile sale de a lupta pentru salvarea democrației în fața invadatorului rus. Faptul că Carlson i-a oferit lui Putin o platformă vestică, unde mesajul lui a fost vizionat de zeci de milioane de internauți, a fost o lovitură dură pentru Ucraina. (https://www.g4media.ro/propagandist-al-kremlinului-sau-jurnalist-obiectiv-ce-urmareste-tucker-carlson-facand-un-interviu-cu-putin.html)

În plus, forțele lui Putin sunt în ofensivă împotriva trupelor guvernului de la Kiev, iar atacurile rusești cu rachete și drone fac prăpăd în orașele ucrainene.

Este o situație complet diferită față de cea de anul trecut, când liderul rus s-a confruntat cu cea mai directă provocare la puterea sa în două decenii după ce rebelii din gruparea Wagner au încercat să ajungă la Moscova, iar armata sa s-a luptat să reziste contraofensivei Ucrainei susținute de Occident.

Iar veștile bune pentru țarul de la Kremlin nu s-au oprit aici. Un raport recent al procurorului american Robert Hur a pus la îndoială competența mentală a președintelui Joe Biden, în timp ce Donald Trump a provocat furie și teamă printre aliați vestici după ce a spus că va permite Rusiei să invadeze orice țară NATO, dacă dorește, dacă nu aceasta nu își plătește contribuțiile financiare la alianța nord-atlantică.

Toate acestea i-au făcut pe cei de la Business Insider să scrie că “evenimentele de săptămâna trecută vor alimenta probabil convingerea lui Putin că, pe termen lung, lucrurile vor merge în favoarea sa” și că liderul rus “a avut una dintre cele mai bune săptămâni”, în timp ce Patrick Bury a spus că Putin “are o poziție bună.”

Mai ales în contextul posibilei reveniri la putere a lui Trump. Perspectiva ca SUA să închidă cu totul ajutorul Ucrainei oferă “o cale către victorie pentru Putin acum, acolo unde nu a existat pentru o perioadă lungă,” a spus el.

“Dar întotdeauna ne întoarcem la întrebarea asta: ce vrem să facem? Vrem să vedem o democrație zdrobită de o autocrație? Unde trage Occidentul o linie clară?”

Surse: Business Insider, BBC, CNN, Reuters, AP, Bloomberg, Financial Times, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Alt articol aberant al lui Novac, trumpistul de serviciu de la G4Media

  2. Lupta se dă în Camera Reprezentanților ,acolo contează ce se votează și cătă vreme nu s-a luat o decizie veștile nu sunt atât de sumbre,poate cine știe trece ajutorul,fie și la limită.În așteptarea rezultatului ,ucrainenii trăiesc cu speranță și eu cred că mai au resurse să reziste destul de mult timp,căci au trecut pe o politică de planificare și restricții.

  3. Hop și un cioclu…

  4. Intre cel care scrie acest articol de doi bani si Carlson Tucker este o singura diferenta. Unul e nascut in USA si celalalt in Romania. Trumpisti amandoi.

  5. Titlu senzaționalist.

    Articol care nu spune nimic nou. O compilație de compilații.

    Felicitări autorului!

  6. Realitatea e că cererile republicanilor privind măsurile sporite de restricționare a imigrației ilegale în SUA la granița de sud chiar au fost ascultate. Dar ei au cedat presiunilor lui Trump și au respins cu cinism proiectul. Au preferat astfel să sacrifice securizarea frontierei sudice doar pentru a putea păstra imigrația ilegală drept cartuș în campania prezidențială a lui Trump. Cinism politic de cea mai joasă speță.

  7. Păi vara trecută toată presa românească scria că ucrainenii au străpuns liniile de apărare rusești… Să fi mințit?