G4Media.ro

Autoritățile din Harghita: Cei mai mulți refugiați sunt în tranzit, au venit,…

sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Autoritățile din Harghita: Cei mai mulți refugiați sunt în tranzit, au venit, au făcut un duş, au mâncat, au închis ochii pentru câteva ore, apoi au plecat mai departe spre Spania, Franţa / I-am surprins şi pe ei cu bunătatea poporului român

Mai mulţi refugiaţi din Ucraina, aflaţi în tranzit către vestul Europei, au fost cazaţi în localităţi din nordul judeţului Harghita, autorităţile locale şi cetăţenii mobilizându-se rapid pentru a le oferi o mână de ajutor.

La Topliţa, aproximativ 20 de ucraineni au fost cazaţi, în ultimele două zile, în pensiunile din oraş şi le-a fost oferită o masă caldă, după care au părăsit oraşul, în drumul lor spre alte ţări, unde au rude sau prieteni.

Administratorul public al municipiului Topliţa, Ciprian Rugină, a declarat, pentru Ageres, că este vorba de o familie de tineri, cu doi copii mici, de o mamă cu un copil, dar şi de două grupuri de câte şapte persoane, adulţi şi copii.

Toţi au fost preluaţi de voluntari şi li s-a oferit o masă caldă la un restaurant din oraş, după care au înnoptat la pensiuni care s-au oferit să-i cazeze, după care au plecat mai departe, cei mai mulţi spre Polonia.

„Toţi cei despre care vorbesc au mijloace de transport proprii, cred că sunt cei care au reuşit să plece înainte sau chiar când a izbucnit conflictul şi sunt în tranzit. Sunt derutaţi, nici ei nu ştiu unde merg. Au prieteni rude şi merg acolo. Nu poţi discuta foarte mult cu ei, pentru că sunt derutaţi. (…) Sunt multe lacrimi. Cei care au plecat duminică dimineaţă au soră, frate, mamă, bunică rămaşi în Kiev. Mi-au spus că nu a crezut nimeni că se va întâmpla, până în ultimul moment (…) şi acum nu mai pot pleca”, a spus Ciprian Rugină.

Potrivit acestuia, toţi consilierii din Topliţa, primarul oraşului, Dumitru Olaru, precum şi foarte mulţi voluntari s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul acestor oameni.

„În urma anunţurilor făcute pe Facebook, am adunat între 100 şi 150 de locuri de cazare şi masă, acum se centralizează într-o bază de date. Asta însemnând cazare pentru tranzit, alţii pe perioadă nedeterminată, o săptămână, o lună, fiecare cât poate. Răspunsul topliţenilor a fost incredibil (…), deşi suntem la distanţă destul de mare de graniţă. Eu zic că în următoarea perioadă nu cred că vor fi probleme să nu avem unde să-i cazăm pe cei aflaţi în tranzit sau care au nevoie de cazare”, a mai spus administratorul public al oraşului.

Totodată, Ciprian Rugină a menţionat că mai multe microbuze din oraş au plecat sau urmează să plece în vama Siret sau chiar în Republica Moldova, pentru a ajuta refugiaţii cu transportul către aeroport, către locul unde trebuie să ajungă sau să îi aducă la Topliţa să îi cazeze.

În oraş au început deja sau se vor demara campanii de strângere de ajutoare.

Şi în comuna Corbu, mobilizarea oamenilor a fost exemplară, foarte mulţi localnici oferindu-se să cazeze refugiaţi ucraineni.

Primarul comunei, Romeo Ţepeş-Focşa, a declarat, pentru AGERPRES, că opt refugiaţi ucraineni aflaţi în tranzit au fost găzduiţi câteva ore, pentru a se odihni, după care au plecat mai departe către Italia sau Spania.

„Pe la noi trec cei care sunt în tranzit spre Europa şi au nevoie de un pat cald, pentru câteva ore, un duş, mâncare caldă şi o vorbă bună, atât cât se poate să ne înţelegem cu ei. Opt persoane am avut, mame cu copii. Au stat cinci, şase, cel mai mult au stat opt ore şi au fost cazaţi la cetăţeni. Au venit, au făcut un duş, au mâncat, au închis ochii pentru câteva ore, apoi au plecat mai departe spre Spania, Franţa. A fost o mobilizare extraordinară, putem să cazăm cred că două sau trei sute de persoane, atâta lume şi-a oferit sprijinul”, a transmis primarul.

El a mărturisit că imaginea acestor oameni care fug din calea războiului este înfiorătoare, iar privirile lor sunt „goale, fără speranţă”.

Romeo Ţepeş-Focşa a adăugat că de luni se demarează o campanie de strângere de ajutoare în comună, iar în cursul săptămânii va merge în zonele de graniţă pentru a le oferi fie taberelor de refugiaţi, fie celor care cazează refugiaţi.

O altă comună pregătită să vină în sprijinul refugiaţilor ucraineni este Tulgheş, unde s-au mobilizat atât autorităţile, cât şi localnicii.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a precizat că, deocamdată, doar două familii au avut nevoie de cazare şi li s-a pus la dispoziţie un apartament, dar foarte multe maşini din Ucraina circulă pe DN 15, în drumul lor spre Europa.

„E un tranzit fantastic de mare pe DN 15, cred că, din zece maşini, şapte sunt ucrainene care trec prin zonă. Sunt familii care se opresc, eventual servesc masa. Din cunoştinţele mele, doar două familii au înnoptat noaptea trecută, cu intenţia de a pleca mai departe. Cei care tranzitează la ora actuală sunt familii care intenţionează să plece mai departe în Europa, dar sunt extrem de obosiţi, pentru că vin de la distanţă, chiar şi din Kiev”, a spus Marcel Vancu.

El a informat că s-a creat o bază de date cu familii din Tulgheş care sunt dispuse să cazeze refugiaţi, existând în prezent aproximativ 25 de locuri puse la dispoziţie, dar numărul va creşte în zilele următoare.

De asemenea, există intenţia de a se merge în vamă şi a-i prelua pe cei care nu au mijloace de transport şi a le oferi ajutorul.

„Noi ne-am pregătit, am constituit o bază de date cu familiile care sunt dispuse să găzduiască pentru o perioadă determinată, o familie-două-trei de ucraineni şi, săptămâna viitoare, vedem cum evoluează situaţia, suntem dispuşi chiar să mergem în vamă şi să preluăm de acolo pe cei care sunt mai necăjiţi, mai amărâţi. Cei care au trecut până acum pe aici erau familii care se vedeau că nu au probleme financiare majore, ci o supărare extrem de mare în suflet”, a evidenţiat primarul.

Conform acestuia, ucrainenii s-au arătat foarte surprinşi de dovezile de solidaritate ale românilor.

„Am constatat că i-am surprins şi pe ei cu bunătatea poporului român. Au remarcat şi ei şi le curgeau lacrimi pe obraji şi m-au emoţionat şi pe mine”, a menţionat Marcel Vancu.

Şi la Borsec, primăria pune la dispoziţie trei apartamente, iar primarul Mik Jozsef a precizat, pentru Agerpres, că urmează să discute şi cu pensiunile şi restaurantele din oraş pentru a oferi camere pentru refugiaţi şi pentru a le asigura o masă caldă.

Primarul a adăugat că şi localnicii dau dovadă de solidaritate şi sunt dispuşi să îi cazeze pe refugiaţi pentru o anumită perioadă de timp.

De asemenea, şi în alte localităţi aflate în nordul judeţului Harghita mai multe familii s-au oferit să cazeze refugiaţi. În mai multe comune se organizează, începând de luni, şi campanii de strângere de ajutoare.

Sursa Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ar avea in românia un refugiat? Niciun cetățean român ch origini nu isi găsește viitorul aici

  2. 😔😔😔😔 bieții oameni!
    Îi doresc pe această cale lui Putin să aibă același sfârșit ca Hitler.

    • Intrarea refugiatilor din Ucraina in Romania este o decizie a guvernului roman sau are aprobarea UE? Dupa cum se vede, cei mai multi refugiati sunt in tranzit.jumatatea din cei intrati au si parasit Romania, elegant, fara carantina. Un roman care pleaca in Italia, Franta are nevoie obligatoriu de certificatul verde. Mai este valabila legislatia UE?

  3. Normal, cine vrea sa stea in Romania? Nici macar aia din somalia n-ar sta
    Eu sunt curios daca Germania accepta un milion de refugiati albi si crestini

  4. Primirea ucrainienilor de catre oamenii de rand este fantasctica. Bravo romani! Rusine autoritatilor.

  5. Ce lecție dură! De aici pleacă până și refugiații.