G4Media.ro

Atentatul Hamas: 45% dintre musulmanii francezi consideră atacul terorist un act de…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Atentatul Hamas: 45% dintre musulmanii francezi consideră atacul terorist un act de „rezistență împotriva colonizării”

O majoritate a musulmanilor francezi condamnă atacurile teroriste comise de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie. Însă o majoritate limitată, 45% dintre ei, descriu ziua în care 1.129 de civili și soldați au fost uciși și 240 au fost luați ostatici ca fiind un „act de rezistență împotriva colonizării”. Acestea sunt concluziile unui sondaj Ifop pentru revista Écran de Veille, dedicată luptei împotriva fanatismului, scrie Le Figaro.

Studiul relevă divergența de opinii între musulmanii francezi și restul populației. „Atrocitățile comise în acea zi împotriva civililor israelieni par să stârnească mai puțină indignare în rândurile musulmanilor”, comentează François Kraus, directorul departamentului Politică și Actualități al Ifop. O mică majoritate a denunțat acțiunile Hamas, ceea ce indică o diferență de sensibilitate în modul în care a fost percepută oroarea. Termenul de „act terorist” este folosit doar de 29% dintre musulmanii francezi, față de 54% din restul publicului.

19% dintre musulmanii francezi sunt „solidari” cu Hamas

O minoritate, dar nu mai puțin semnificativă, de 19% dintre musulmanii francezi declară că se simt „solidari” cu Hamas (față de 3% pentru restul populației). Cu toate acestea, această minoritate trebuie distinsă de musulmanii care susțin Palestina (nu Hamas) pe baza solidarității religioase (59%). În rândul tinerilor sub 25 de ani, acest procent ajunge la aproape un sfert dintre cei chestionați (24%) și la 28% pentru cei mai religioși dintre ei. O altă diferență de percepție se referă la semantica folosită pentru a descrie evenimentele: 62% dintre musulmanii francezi califică operațiunile israeliene din Cisiordania drept „epurare etnică”. Pentru restul populației, acest punct de vedere este minoritar (38%).

Pe de altă parte, musulmanii francezi și restul populației sunt de acord în ceea ce privește repercusiunile conflictului în Franța. 76% și, respectiv, 82% se tem de importarea conflictului israeliano-palestinian.

Diferența de acoperire mediatică

Două treimi dintre musulmanii francezi intervievați (67%) au criticat o diferență semnificativă în modul în care conflictul a fost tratat de către mass-media. Aceștia consideră că mass-media prezintă conflictul într-un mod „mai degrabă favorabil” Israelului. În medie, cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât acest sentiment este mai puternic. Proporția musulmanilor francezi care indică o poziție tendențioasă a mass-mediei urcă la 79% în această categorie. Mai mult de trei sferturi dintre ei declară că au votat pentru Jean-Luc Mélenchon la ultimele alegeri prezidențiale. Liderul LFI a provocat controverse în mai multe rânduri, refuzând să îi califice pe atacatorii din 7 octombrie drept „teroriști” sau făcând referire la un „genocid” în curs de desfășurare în Gaza. În schimb, doar 38% din populația franceză împărtășește această opinie privind părtinirea mass-media.

Poziția Franței față de acest conflict este criticată de majoritatea musulmanilor francezi. 58% dintre aceștia consideră că poziția Franței este aliniată cu cea a Israelului, față de 20% pentru media națională. François Kraus, directorul departamentului de politică și actualitate al Ifop, oferă trei motive pentru această percepție: „Probabil că are legătură cu impactul interdicției inițiale de a organiza manifestații de susținere a palestinienilor, cu pozițiile controversate ale anumitor membri ai majorității cu privire la conflict și cu promisiunea lui Emmanuel Macron de a se angaja într-o cooperare militară alături de Israel”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 45% din membrii religiei pacii sunt de acord cu omorurile, decapitarile, violurile si rapirile. Acest lucru spune multe si eu cred ca numai cei radicalizati au raspuns, si in realitate cifra este mai mare. Acesta religie din evul mediu timpuriu nu a facut un pas spre modernitate, ci dimpotriva se radicalizeaza din ce in ce mai mult. Ceea ce nu ar fi o problema daca ar face-o la ei acasa in Orientul Mjlociu, dar nu o fac la noi acasa in Europa dupa ce i-am primit ca erai ca vai de ei in tarile lor de origine. Iar acum ne scot pe noi din casa ca sa isi realizeze marele lor califat de trei lei.

    • Deh, în trecut le puțeau românii, bulgarii și sîrbii cind voiau sa munceasca cu vize in vest, acum sa se spele cu ciuhapii pe cap.