G4Media.ro

Asociația procurorilor, AMASP, după ce Licu a afirmat că a făcut parte…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Asociația procurorilor, AMASP, după ce Licu a afirmat că a făcut parte din masonerie: S-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații/ Nu mai îndeplinește criteriul de bună reputație

Asociația procurorilor, AMASP, ii solicită președintelui Klaus Iohannis să nu îl numească pe Bogdan Licu în funcția de prim-adjunct la Parchetul General după ce aceasta a admis, la finalul interviului de la CSM, că a fost membru al masoneriei până în august 2012.

Asociația susține că Licu nu mai îndeplinește criteriul de bună reputație și că ”având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror”.

”Domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată, dumnealui nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public”, se mai arată în comunicatul AMASP.

Bogdan Licu a declarat, luni, la finalul interviului la CSM, că a fost membru al masoneriei până în august 2012, când și-a dat demisia. Licu a spus că, oricum, nu a fost activ în masonerie și că a demisionat înaintea deciziei CSM din 2013, potrivit căreia magistrații pot fi masoni, dar trebuie să își declare apartenența. Întrebat de ziariști cine l-a recomandat, el a spus că a fost membru ”din 2003 – 2004 până în 2012”, dar a refuzat să spună cine l-a recomandat, adăugând că este ”o problemă personală”.

Bogdan Licu apare într-un film pe Youtube de acum 15 ani în care participă la un ritual masonic (vezi aici la minutul 5:30), alături de fostul șef al Fiscului Sorin Blejnar (aflat acum în pușcărie pentru corupție) și de fostul șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției din SRI, generalul Ovidiu Soare, condamnat și el în 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție (detalii aici).

Redăm mai jos integral comunicatul Asociației Procurorilor (AMASP)

”Având în vedere interviul susținut astăzi în fața secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de către domnul procuror Bogdan Licu, pentru ocuparea funcției de adjunct al procurorului general al PICCJ, AMASP, asociație profesionala a procurorilor semnalează faptul că domnul procuror a susținut public apartenența la Masonerie fără a exista vreo mențiune, în perioada 2008-2012, în declarația de interese faptul că ar fi membru într-o astfel de organizație, conduită care constituie infracțiunea de fals în declarații.

În acest context, având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror.

Având în vedere că nu există infracțiuni care să fie compatibile cu funcția de magistrat și că domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată, dumnealui nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public. In consecință, solicităm public inspecției judiciare să declanșeze verificări în cazul autodenunțului formulat astăzi de procurorul Bogdan Licu în fața secției de procurori, existând suspiciuni de săvârșire a abaterilor disciplinare prev la art. 99 lit a și b din legea 303/2004 modificată.

De asemenea, în mod public AMASP solicită președintelui României sa nu îl numească în funcția de prim-adjunct al procurorului general pe domnul procuror Bogdan Licu deoarece acesta nu îndeplinește criteriile legale de numire în ceea ce privește buna reputație, o astfel de acțiune fiind de natură să prejudicieze imaginea Ministerului Public și a sistemului judiciar

Totodată, considerăm necesar ca cei 3 membri participanți la ședința secției și care au acordat un vot favorabil numirii să își prezinte public argumentele pentru această opțiune, având în vedere că nu pot exista decât motive informale pentru numirea acestui candidat în funcția amintită anterio.”

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Si cu plagiatul ….. cu intervențiile în sistemul judiciar pentru a nu pierde dreptul de fura in continuare prin titlu de ”doctoc copy paste” și …. cum rămâne?

  2. O etapă… Vine alta! Poate mai buna!

  3. Errr… Argumentu vostru ar fi stat in picioare daca tovarasu licu ar fi indeplinit vreodata criteriul de imtegritate. Y’all just beating a dead horse, s’all I’m sayin

  4. Care reputatie?!!!

  5. Adică ni se spune ca un infractor a condus Parchetul General?!

    Pai ce relevantă are ca e prescrisa răspunderea juridică, cum e posibil ca dl Licu sa mai aibă calitatea de procuror activ?!

  6. „romania normala” va lua ce decizie considera, pentru ca orice pare a fi „superficial”

  7. Noaptea mintii… Asadar tipul s-a autodenuntat ca a comis niste ilegalitati si din acest motiv nu mai indeplineste criteriile de integritate? Daca nu se autodenunta inseamna ca indeplinea acele criterii? Nu il simpatizez pe tip dar asociatia aia e si ea de rasul curcilor.

    • nici daca nu se autodenunta nu le indeplinea, doar ca in cazul ala nu se stia si cum altfel nu se putea dovedi….ramane ca practic, oficial, le indeplinea. intrebarea ta e cam absurda.

  8. Astia se cred magistrati…
    Daca obligatia declararii este conform deciziei CSM din 2013, cum il poti acuza ca nu a declarat in 2008-2012??? Noaptea mintii…
    Pe de alta parte plagiatul ramane si actiunile sale ulterioare, lipsite de moralitate, nu il califica pentru postul respectiv.

  9. In acest context , trebuie eliminat din IJ si seful rotunjorilor. ptr,. acelasi motiv.