G4Media.ro

Asociația Declic depune plângere penală după ce ministrul Mediului Tanczos Barna a…

sursa foto: Facebook/ Apele Române

Asociația Declic depune plângere penală după ce ministrul Mediului Tanczos Barna a recepționat lucrările de la barajul Mihăileni de pe Crișul Alb, deși instanța a dispus oprirea lor / Apele Române: Am făcut recurs

Asociația Declic anunță că depune plângere penală împotriva ministrului Mediului Tanczos Barna și a companiei Apele Române, după ce au recepționat și inaugurat barajul de la Mihăileni, în ciuda unei decizii judecătorești de suspendare a lucrărilor.

Judecătorii au constatat că barajul a fost ridicat fără autorizație de construire și au dispus oprirea de urgență a lucrărilor. Decizia Tribunalului Cluj a fost dată pe 22 martie, prin ordonanță președințială, în urma plângerii asociației Declic. Decizia instanței de suspendare a lucrărilor este executorie, dar nu definitivă.

Este o sfidare fără margini a justiției române, făcută de ministrul Mediului. De protejarea mediului nici nu mai poate fi vorba. Judecătorii au constatat că barajul a fost ridicat fără autorizație, au dispus suspendarea lucrărilor pe 22 martie, însă autoritățile, o săptămână mai târziu, pur și simplu au încălcat decizia judecătorească. Este un act grav pentru care ministrul Mediului și cei responsabili trebuie să răspundă”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, reprezentanta Comunității Declic.

A construi baraje pe râuri pentru alimentarea cu apă reprezintă o metodă primitivă, nocivă, complet depășită. În Germania, de exemplu, nu se mai face așa ceva, ci se fac foraje în luncă, lângă râu. Astfel, se asigură alimentarea cu apă care tot din râu provine, fără a se mai distruge râul. Producția de energie electrică vehiculată, de cca. 0,13 MW pe oră, înseamnă nimic.

Iar apărarea împotriva inundațiilor, în 2022, se face prin infrastructură verde. Sigura ”rațiune” a unor astfel de lucrări ilegale desfășurate de Apele Române, fără nicio autorizație de construire valabilă, se confundă de fapt cu motivul real pentru care această instituție a fost inventată și protejată apoi de politruci, timp de decenii: ca să livreze pretext pentru deturnarea banilor publici către firmele statelit ale Apelor Române”, a declarat pentru G4media.ro și biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.

Apele Române: ”Am făcut recurs. Decizia reprezintă o suspendare temporară pe calea ordonanței președințiale”

În urma comunicării deciziei Tribunalului Cluj prin care se dispune „suspendarea executării lucrărilor la acumularea Mihăileni până la soluționarea pe fond a dosarului”, emitentul autorizației de construire, respectiv Consiliul Județean din Hunedoara a formulat și înaintat recurs care va fi susținut și de ANAR, conform prevederilor legale. Decizia reprezintă o suspendare temporară pe calea ordonanței președințiale”, a arătat companie Administrația Națională Apele Române într-un comunicat de presă.

”În data de 21 martie 2022 au fost recepționate ultimele lucrări executate care marchează finalizarea corpului barajului.

Decizia construirii barajului de la Mihăileni a fost luată în 1984, când s-a decis exproprierea a 64 de familii ale căror gospodării urmau să fie acoperite de ape. Lucrările au început în baza autorizației de construire obținută în conformitatea cu legislația în vigoare, emisă de Consiliul Popular al Județului Hunedoara.

Până în anii 1990, ritmul alert de execuție susținut de o alocare bugetară corespunzătoare a condus la realizarea intr-o mare măsură a componentelor acumulării Mihăileni. Însă după revoluție, lucrările au stagnat o lungă perioadă, fiind asigurate fonduri doar pentru operațiunile de conservare. Ulterior, lucrările au avansat într-un ritm lent.

Începând cu 2020, conștientizând importanța proiectului prin asigurarea nevoilor populației beneficiare din această zonă, toți factorii implicați și-au concentrat eforturile pentru finalizarea acestor lucrări de mult începute și aflate într-un stadiu foarte avansat.

Barajul de la Mihăileni are un triplu rol: apărarea împotriva inundațiilor a locuitorilor şi a obiectivelor socio-economice situate în aval, alimentarea cu apă potabilă a populației din acestă zonă, inclusiv municipiul Brad, precum și producerea de energie electrică.

Viitorul lac de acumulare creează premizele dezvoltării unui habitat natural ce duce la îmbunătățirea stării ecologie a zonei. În contextul schimbărilor climatice și a crizei energetice la nivel mondial, crearea unei surse de apă aduce beneficii multiple județului, cu atât mai mult cât zona Brad și localitățile de pe valea Crișului Alb se integrează în spațiul vast declarat ca defavorizat al Ţării Moţilor”, a arătat Administrația Națională Apele Române.

La 31 martie 2022, la Hunedoara, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că, în ultimii 2 ani, au fost alocaţi banii necesari pentru finalizarea lucrărilor de construire a barajului Mihăileni de pe râul Crişul Alb.

Aici ani de zile au fost încercări de finalizare a acestei lucrări. Anul trecut şi anul acesta am alocat peste 34 milioane de lei pentru finalizarea barajului. Este o lucrare extrem de importantă pentru că protejează sute, mii de case şi protejează localităţile din aval de inundaţii. Protejăm localităţi, protejăm bunuri, case care de fiecare dată când erau acesteinundaţii, viituri, erau în pericol. Anul trecut am avut o situaţie când parţial am putut să folosim această lucrare ca să protejăm casele din aval”, a declarat Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat că lucrările au durat 36 de ani, iar după recepţionare mai sunt unele lucruri procedurale de terminat.

”După 36 de ani de la pornire, putem să spunem că acest baraj se recepţionează. După recepţionare mai sunt lucrări procedurale de terminat. Avem de finalizat procesul de expropriere pentru a avea toată suprafaţa disponibilă pentru a inunda această vale parţial şi de a folosi la capacitate maximă barajul, 10 milioane mc. Avem de finalizat lucrări pe devierea drumului naţional, trebuie să deviem linia de electricitate de mare tensiune. Putem să spunem că am terminat o lucrare începută în anii 80”, a declarat Tánczos Barna.

Barajul şi lacul de acumulare de la Mihăileni, de pe râul Crișul Alb, aflat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Brad, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba, se află în construcţie din anul 1987.

În 2017, Administrația Națională ,,Apele Române’’ a revitalizat proiectul și a cerut un certificat de urbanism pentru a elabora proiectele necesare obținerii autorizației de construcție, care însă nu a mai fost emisă niciodată, notează Asociația Declic.

Lucrările au fost reluate totuși din 2021 de firma Socot S.A. din Târgu-Mureș.

sursa foto: Facebook/ Apele Române

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

  1. ONG astea sunt toxice . Nimic nu poate fi mai clar decât ,viitorul lac de acumulare creează premisele dezvoltării unui habitat natural ce duce la îmbunătățirea stării ecologie a zonei. Ăștia sunt frați cu AUR. Ce bine ar fi sa treacă legea cu dezvăluirea publica a finanțărilor ONG. Știți voi verzi pe dinafara si roși pe dinăuntru.

  2. Sunt de acord, hidrocentralele astea au secat raurile, au stricat ecosistemul raului, sunt ineficiente , arata urat, fara autorizatie!!
    Doar ca: 1. Cum daunam mai mult daca il deschidem?
    2. Cine a initiat protestul? Fiind asociatie de tipul “inchiriaza protestatari” consider ca e necesar sa fiti mai transparenti.

  3. Ce va mirati, nu stiti ca alianta mafiota PSD-PNL-UDMR nu respecta deciziile justitiei care nu-i convin?
    Asta-i noua deviza a guvernantilor: „Sa vina justitia / Ca noi pe p!sam pe ea!”
    Astea 3 partide care au vandut si praduit in 32 de ani resursele tarii, au facut Romania dependenta de importuri, au patronat defrisarile ilegale, au distrus ariile protejate, acum au tupeul sa vina si sa vorbeasca despre altii ca saboteaza „independenta energetica”… Aveti doua exemple de postaci ai lor mai sus.

    • Poate tocmai pentru ca au fost pacaliti de atatea ori le vine greu sa isi puna baza pe o asociatie relativ obscura.

    • Citește articolul „Decizia reprezintă o suspendare temporară pe calea ordonanței președințiale” . Si se referă la mai multe din tara care sunt in construcție sau construcție avansată dar nu si ptr. altele noi. Din ce ONG toxic faci parte?

    • Ciolaku e un ecofascist pluserist, astia sunt cei mai toxici dintre ei.

  4. Nu toate ONG-urile sunt toxice. Sunt unii oameni de toata isprava.
    Acum au dat- o in balbaiala si astia cu inundatiile. Auzi, nu putem sa facem baraje dar trbuie sa facem sute de km de diguri. Cate ecositeme se distrug in sutele ale de km.
    Astia latra cum primesc ordin.
    Nu am vazut nici un studiu, nimic, trebuir sa-i credem pe cuvant.
    In toata lumea unde s-au construit baraje au aparut ecosisteme superioare numai noua ne moare gandacul.

  5. @gabriel sa nu uite cumva la sutele de km de diguri e câteva mii de tuneluri ptr. urși ca nu ii vad bine. Corect sunt multe ONG de calitate dar Declic nu e decât propaganda Eco. Ăștia sunt Greta de Romania.

  6. Aceasta „asociatie” antinationala este bratul armat al Uniunii Sabotati Romania. Las’ sa vada toata lumea acum ce sunt cu adevarat.

    • Noi ne plângem ca creste prețul la curent ăștia sunt cu păsăricile. USR va rămâne ce este un ONG.

  7. Au fost introduse 6 milioane de hectare in Natura 2000. Danemarca are toata 4 milioane.
    Cel putin 4 milioane nu-si au rostul dar fomica fiind mare printre hamesitii de la ong-uri nu-i mai intereseaza avansul, securitatea ROMÂNIEI.
    Stiu 10000 de ha unde se protejeaza doua buruieni si un popandau. Orase, sate intregi trecute de-a valma in Natura 2000 fara noima.
    E mai usor sa construiesti ceva in Natura 2000 in Olanda decat in Romania. Ong-urile vor doar protectia propriului buzunar, nu vad saracia crunta din satele romanesti. Alti non-oameni.

  8. Să arate declic de la cine primesc finanțări.Ca nu fac nimic gratuit , din dragoste de țară și natură.Asta este sabotaj!

  9. Eu cu Declic astia m-am lamurit. Am facut gresala sa ma bag in vorba cu ei acum vreo doi ani si de atunci sunt bombardat cu toate tampeniile.
    Astia se pricep la orice, genul care mie imi displace.
    Daca vin la mine cu studii documentate imi iau bastonul si ies in strada pe orice fel de vreme, nu ar fi prima oara. Pe vorbe eu nu ma bag.

  10. ce surpriza, in 2022 inca mai e cineva care nu stie ca declic actioneaza impotriva intereselor romanilor, in special al alora din zonele unde oamenii sunt saraci lipiti pamantului, si de conexiunile lor cu banii rusesti si membrii USR

  11. Jos cu UDMR-ul!
    Au distrus România și Ungaria!

  12. Sunt două informații esențiale în articol . Recepția lucrărilor a fost făcută în 21 Martie iar Ordonanța tribunalului a fost emisă în 22 Martie. Declic are nevoie de un click să le pornească creierul.

    • De(lete)clic 😂😂😂.

    • Scorilo , nu te crede nimeni atat de prost incat sa nu-ti dai seama ca receptia a fost antedatata, ca tovarasii, cand au vazut ca au pierdut, au mintit ca au terminat ieri. Barajul nu este gata nici acum, doar vor sa fenteze legea, sa zica ca l-au terminat deja, sa ocoleasca decizia judecatoreasca si sa-l termine la negru. Dar totul este in zadar, constructiile ilegale se vor demola pana la urma, chiar si in tari bananiere ca Romania.

    • Barajul este gata, se vede de la o posta. Si sa fim serios, intr-o saptamana nu se putea lucra mai nimic, cel mult sa dea cu carpa si sa stranga gunoaiele aduse de apa si retinute de baraj. De altfel, s-a si mentionat la vizita ministrului ca au lucrat 3 zile sa stranga cateva zeci de metri cubi de peturi.
      Si cum barajul formeaza un obiect separat in cadrul obiectivului de investitie Acumularea Mihaileni, conform prevederilor legale in vigoare se poate si a si fost receptionat separat. Ministrul nu e parte a comisiei de receptie, asa ca showul mediatic organizat nu are nicio legatura cu procesul legal de receptionare a constructiei propriuzise.
      Plangerea penala va primi NUP, juristii Declic nu cunosc faptul ca in urma unui amendament la legea aplicabila, executia lucrarilor la lucrarile hidro fara autorizatie nu mai e considerata infractiune. USR se chinuie de anul trecut in parlament sa o reintroduca ca infractiune in lege, dar proiectul de lege e cam blocat la comisii.

  13. Eu tot nu sunt lamurit ce se produce acolo, presupun electicitate dar cat?
    Daca am sti putem sa vedem daca merita sau nu, asa vorrbim sa ne aflam in treaba.

  14. Ca de obicei se comentează in termeni bolșevici , carevasăzică cine îi plătește bre pe ăștia de la Delict?Eu cred că agenturile străine…Ideea e că a fost încălcată o hotărâre judecătorească, iar cineva a sesizat asta tovarăși, pentru că așa e in democrație…La Moscova e mult mai simplu, comentezi intri la pușcărie!

  15. Ca de obicei se comentează in termeni bolșevici , carevasăzică cine îi plătește bre pe ăștia de la Declic?Eu cred că agenturile străine…Ideea e că a fost încălcată o hotărâre judecătorească, iar cineva a sesizat asta tovarăși, pentru că așa e in democrație…La Moscova e mult mai simplu, comentezi intri la pușcărie!

    • Plusericii sunt putini, facuti gramada si certati aritmetica, 21<22 😂

    • Gigel,ce faci bre te simți cu musca pe căciulă?Dacă ai mânca căcat pe firfirei (copeici) te as înțelege, dar tu o faci pe gratis, prostule…

    • Va iau in p○la pe toti plusericii. Pe gratis 😂

  16. In timp ce la noi „activistul” Calin Dejeu dezinformeaza ca „a construi baraje pe râuri pentru alimentarea cu apă reprezintă o metodă primitivă, nocivă, complet depășită”, acum nici o saptamana, pe 25 martie, in Austria, langa Graz, au demarat cu mare fast lucrarile de construire a barajului de la Gratkorn, pe raul Mur. Deci dupa dom’Dejeu austriecii astia sunt niste primitivi nocivi complet depasiti!

  17. @ Clau
    Cum poate un lac antropic care inunda valea, deci un dezastru ecologic, sa faca un habitat natural?? De-ar durea „puținofrenia”!

  18. Gigel,ce faci bre te simți cu musca pe căciulă?Dacă ai mânca căcat pe firfirei (copeici) te as înțelege, dar tu o faci pe gratis, prostule…

  19. Hop ca a aparut si ecofascista Dora, sa traga si ea o basina.

  20. Dora, vezi studii pe Olt.
    Nu lacul propriu-zis e problema. Vezi sutele alea de km pana la varsare.
    Un ecosistem nu se formeaza in doua luni sau doi ani.
    Amenajarile hidrotehnice, chiar daca nu produc energie, fac parte din evolutia fireasca a lumii.
    Altfel pestera scrie pe noi.
    Macar sa putem controla debitele pe toate raurile din tara. La schimbarile climatice actuale vom avea precipitatii anormale in urmatorii ani.

  21. @Dora greu de explicat dar încerc măcar puțin e o carte de spus aici. De exemplu un lac este un mijloc de temperare a diferențelor de temperatura , cred o clima moderata, lacul păstrând si cedând temperatura greu in jurul lui. Doar acest lucru creste ecologia ,șansele de supraviețui din jurul lui sunt mai mari (ursi, lupi, rași, căprioare, etc), un mediu mai bogat vegetal care se menține mai mult (adică hrana mai multa si mai mult timp)care poate susține mai ușor un ecosistem mai divers si mai îndelungat. Am încercat cat de cat sa iți explic dar e mult si foarte greu de explicat , sper ca te-am ajutat.

  22. @Dora credeam ptr. cineva care se numește ecologist si are ceva in cap in afara de propaganda știe bine importanta lacurilor (artificiale sau naturale).

  23. Romania- 250 baraje si 3000 lacuri antropice.
    Toate au contribuit la dezvoltarea unor ecosisteme fantastice.
    Cu ecologistii de astazi cred ca nu mai intelegem nimic despre mediu.
    Ecologia e o stiinta mai grea decat medicina sau matematica.
    Natura este imprevizibila si are o forta nebanuita.

  24. Austriecii, adica nemtii mai tarani si prosti a la Schweighofer, sunt renumiti pentru analfabetismul lor de mediu (si pentru coruptie). Au cele mai praf rauri si cele mai praf paduri din Europa. Oricine are un interes elementar pentru mediu stie asta. La granita cu Cehia si Germania cele doua tari protejeaza strict padurile iar austriecii le fac praf, ca cica asa se face peisajul cultural, cu drujba.

    • Esti sarcastic, nu? Daca da, umorul tau s-ar putea sa nu il inteleaga toti. In schimb daca chiar crezi ce ai scris esti demn de mila! As face apel la o cheta sa te trimitem in Austria, sa vezi cu ochii tai „cele mai praf paduri din Europa”!

  25. Mai era gandacul de Cozia al USR-ului-alti ani pierduti pentru tronsonul autostrada Sibiu-Pitesti….si cate bete in roate de la tef.e.li.sti!

    • Sunt foarte parsivi, sunt cu protectia mediului intre buze, dar de fapt ei slujesc intereselor straine.

  26. Măi națiune, civilizează-te odată. Racii invizibili și Buxbaumia Viridis blochează investiții necesare pentru un secol 21. Când vrei să – ți faci nevoile în natură te înțeapă la găoază Buxbaumia de trei milimetri dacă îl aducem din areal(Norvegia) și când vrei hidrocentrale, ceri handicapate foraje de adâncime. Ce noțiuni de meteo și ape freatice avem avem

  27. Bravo Declic!
    NIMENI nu face nimic pentru mediu. Doar postări de persoane cu interes: postaci care nu au lumină in casă fără energia care le lipseşte de 32 de ani. Muhaiele…

  28. Nu am crezut pana acum ca la g4media se practica cenzura. Am incercat sa postez 2 mesaje, ca replici la niste comentarii ale unor postari de-ale mele. Am folosit limbaj decent, fara atacuri la persoana, fara injurii, am inclus si link pentru conformare. Din motive pe care nu le inteleg ati decis sa nu le postati. Incep sa ma intreb ale cui interese le sustineti.
    P.S. D-nul Tapalaga stie ce faceti?

    • Intrebarea e retorica. Legatura dintre UM G4M si plusere e mai mult decat transparenta, iar Declic e o prelungire a plusereului, legaturile intre Dejeu si Gotiu fiind de notorietate. E o intreaga increngatura, procurorii ar descoperi lucruri foarte interesante daca ar dori.

  29. Mesaj pentru aurolacii de la Declic și nu numai….MARS DIN ROMÂNIA…….

  30. Doar atatia angajati are firma Socot (care a pus laba pe banii nostri, pentru lucrarile penale), cate comentarii anti-justitie? Sau restul nici macar o grohaiala pro-baraje, de anii 70, nu stiu sa scrie?

    • Dejeu tata, tu esti? Sau esti umflatul de Gotiu, iar Dejeu e Gore?

    • “Activistii” ca d-l Shtima, atunci cand nu mai au argumente logice incep sa inventeze diversi “dusmani ai poporului”, pentru a distrage atentia de la tema principala. Nu prea mai tine metoda asta, deja e rasuflata. Intre timp uite aici niste date: consumul energetic al Romaniei este de 65 TWh/an, din care din hidrocentrale se acopera doar 26%, grosul fiind produs preponderent din carbune si nuclear. Potentialul hidroenergetic total al Romaniei este de circa 44 TWh/an, adica s-ar putea acoperi din surse hidro 68% din consumul intern, energie curata si regenerabila. Si da, fata de barajele anilor 70, amenajarile hidroenergetice actuale se fac cu integrarea de masuri ecologice care minimizeaza impactul asupra mediului. Sunt date reale, d-l Shtima, nu “grohaieli” propagandistice ieftine. Stiu ca stapanii tai de la Moscova nu agreeaza o Romanie independenta energetic.

  31. Ăștia ecologiștii poate explicați cum a luat naștere biosistemul lacului Văcărești? De ce nu-i preocupa producerea energiei electrice ieftine și curată? De ce nu-i preocupa faptul că prin realizarea acestor lacuri de acumulare se creează o sursa de hrana peste, pentru oameni și pentru păsările migratoare? Restul comentatorilor mimează salvarea României prin sabotarea economică. Da chir de unde au banii de existenta și de plată a facturilor la încălzire, la iluminat?

  32. Dna Dora ați auzit de rezervația lacul Văcărești? Cum explicați nașterea ei ? G4, am scris o postare și nu o vad. Lămâia problema?

  33. Fi serios. Chiar crezi că domnul Putin da bani la prosti? Ăștia sunt niste pârliți, vai mama lor….

  34. Nu mai construiti mai copii nimic nici baraje nici autostrăzi nici locuinte nici spitale…Doar pierdeți vremea comentand pe internet. Veti emigra apoi oriunde vedeti cu ochii. Cei mai multi dintre voi nu stiti nici sa bateti un cui. Habarnisti dar va dati cu parerea.

    • Edy, situatia este fix pe dos decat o prezinti. Tocmai faptul ca natura autentica, de departe cea mai valoroasa avutie a acestei tari, este vanata sistematic si dispare, ne face sa emigram. Daca nici natura nu mai avem, care era singurul ”avantaj” in Romania, fata de tarile anoste din vest, ce sa mai cautam pe-aici?