Armata rusă atacă pe tot frontul din Donbas, după ce forțele ucrainene au susținut că ofensiva Moscovei de la Bahmut a încetinit
Forţele ruse au atacat vineri în sectoare din nordul şi sudul frontului din regiunea ucraineană Donbas, la o zi după ce Kievul anunţase încetinirea ofensivei Rusiei în jurul oraşului Bahmut, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Militarii ucraineni au raportat lupte grele în nord, între Liman şi Kupiansk, precum şi în sud, la Avdeevka, la periferia oraşului Doneţk, ocupat de ruşi.
Ambele zone se află în sectoare ale frontului vizate de Rusia în timpul ofensivei de iarnă pentru ocuparea completă a regiunii industriale Donbas. Eforturile ruşilor nu le-au adus până acum victorii importante, deşi ambele părţi au pierdut mii de soldaţi în cele mai grele lupte de la începutul războiului.
Linia frontului s-a deplasat foarte puţin din noiembrie. Ucraina a recucerit în a doua jumătate a lui 2022 o parte din teritoriile ocupate de Rusia în urma invaziei începute în 24 februarie anul trecut, însă ulterior forţele ucrainene au fost mai mult în defensivă, în timp ce ruşii au trimis în luptă sute de mii de rezervişti mobilizaţi recent, precum şi foşti deţinuţi recrutaţi ca mercenari direct din închisori.
Odată cu venirea primăverii, cea mai importantă întrebare este cât va mai putea Rusia să susţină ofensiva – sau, din punctul opus de vedere, dacă Ucraina poate răsturna situaţia printr-un contraatac, pentru care se fac deja pregătiri.
Joi, comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a afirmat că atacul ruşilor asupra oraşului Bahmut – centrul celei mai mari bătălii din războiul declanşat de agresiunea rusă – pare să scadă în intensitate, iar Ucraina ar putea trece „foarte curând” la ofensivă.
Deocamdată, ucrainenii încearcă să împiedice avansarea forţelor ruse pe o lungime de circa 300 de km a frontului din Donbas, de la Kupiansk în nord la Vugledar în sud. Doi purtători de cuvânt ucraineni – unul pentru sectorul de sud, altul pentru cel de nord – au indicat că unităţile ruseşti primesc întăriri, după ce au suferit pierderi grele.
Din partea Rusiei nu au fost comunicate informaţii similare despre evoluţia conflictului.
La Bahmut, ruşii şi-au consolidat poziţiile, la câteva săptămâni după ce părea că urmează să se retragă. Unii experţi militari occidentali apreciază, potrivit Reuters, că strategia respectivă este riscantă, deoarece o parte din forţe trebuie păstrate pentru un contraatac.
În oraş şi în împrejurimi, circa 10.000 de ucraineni – mulţi bătrâni cu probleme grave de sănătate – încearcă să supravieţuiască în condiţii oribile, a afirmat vineri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii