G4Media.ro

ANPC transmite recomandări privind cumpărarea jucăriilor. Care sunt jucăriile pe care părinţii…

Sursa foto: Unsplash / Caleb Woods

ANPC transmite recomandări privind cumpărarea jucăriilor. Care sunt jucăriile pe care părinţii ar trebui să evite să le cumpere şi de ce

Conducerea ANPC transmite, cu câteva zile înainte de 1 iunie, câteva sfaturi pentru părinţi privind cumpărarea jucăriilor, astfel încât acestea să nu reprezinte un pericol pentru copii. Comisarii atrag atenţia asupra jucăriilor de tip slime, care pot conţine op substanţă chimică folosită la producerea săpunului şi detergentului, dar şi asupra riscurilor pe care le presupun jucăriile care imită alimente, relatează news.ro

Directorul General al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, transmite sâmbătă, într-o postare pe Facebook, sfaturi pentru părinţi în aşa fel încât jucăriile pe care aceştia le aleg să nu reprezinte un pericol pentru copii. Recomandările sunt făcute ţinând cont de constatările anterioare ale comisarilor de la protecţia consumatorilor, dar şi de experienţele înregistrate în alte state.

Astfel, Paul Anghel scrie că acţiunile de control, ale ANPC au arătat că în magazine existau „jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX”, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, scrie oficialul ANPC.

Acesta atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică şi jucăriile care imită diverse produse alimentare.

„Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor”, precizează Anghel.

Printre neregulile constatate în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, cu privire la jucării se numără lipsa avertismentelor  generale, de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  română a acestora, abateri privind inscripţionarea numelui, producătorului sau a importatorului şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi; abateri privind menţionarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE.

Precedentele controale au arătat la piaţa românească au fost scoase la vânzare şi jucării considerate periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor,  jucării de tip “YO-YO” cu conţinut de lichid şi şnur elastic ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic (de la lichidul conţinut), jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora, relatează news.ro

Recomandările ANPC privind cumpărarea jucăriilor: 

– achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţâ fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii;

– alegeţi jucării potrivite vârstei copilului, capacităţilor şi aptitudinilor sale. Jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;

– verificaţi cu atenţie dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:

  • coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi );
  • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

-verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.

– nu cumpăraţi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

– pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

– jucăriile care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

– patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

– este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate.

Sursa foto: Unsplash / Caleb Woods

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...