G4Media.ro

Ankara avertizează că nu-și va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei…

Sursa foto: NATO.int

Ankara avertizează că nu-și va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO dacă nu obține „măsuri concrete” privind securitatea care să satisfacă interesele Turciei

Turcia nu-şi va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO fără să obţină „măsuri concrete” din partea lor privind preocupările sale legate de securitate, a avertizat miercuri un înalt responsabil al preşedinţiei turce, potrivit France Presse.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedinţiei turce şi un apropiat al preşedintelui Rece Tayyip Erdogan, a primit delegaţiile diplomatice din cele două ţări trimise în Turcia pentru a încerca să convingă Ankara, care se opune aderării lor la Alianţa Nord-Atlantică, relatează Agerpres.

„Noi le-am spus clar interlocutorilor noştri că procesul (aderării lor la NATO) nu poate avansa atât timp cât preocupările legate de securitate ale Turciei nu sunt satisfăcute, cu măsuri concrete şi într-un calendar stabilit”, a declarat el la finalul celor cinci ore de discuţii.

„Interlocutorii noştri au luat notă şi îşi vor informa guvernele lor. Noi vom continua convorbirile când vom primi răspunsurile lor la cererile noastre”, a indicat Kalin.

Turcia acuză ţările nordice, în special Suedia – care are pe teritoriul său o importantă comunitate de exilaţi turci – că adăposteşte militanţi kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie teroristă.

Ankara denunţă de asemenea prezenţa susţinătorilor predicatorului Fethullah Gulen, pe care îl suspectează că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Turcia cere în prezent celor două ţări „să facă paşi concreţi” privind „prezenţa la nivel organizaţional, financiar şi mediatic al organizaţiilor teroriste”, a adăugat Kalin.

Purtătorul de cuvânt citat a reiterat de asemenea cererile Ankarei privind extrădarea persoanelor având legături, potrivit ei – cu PKK şi cu mişcarea Gulen.

Kalin s-a declarat „optimist” cu privire la ridicarea restricţiilor impuse de Stockholm exporturilor de arme către Ankara, adoptate în octombrie 2019, ca urmare a unei operaţiuni militare turce în Siria.

„Am observat o atitudine pozitivă cu privire la acest subiect”, a declarat el, apreciind că „nu este potrivit să fie impuse sancţiuni între aliaţi”.

„Nu suntem presaţi de timp. Este inacceptabil pentru noi să vedem anumite proceduri ignorate şi să grăbim lucrurile”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează Agerpres.

Sursa foto: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Turcia nu are ce cautta nici in NATO si nici in Europa

  2. Negociază, nu șantajează. Asa ii zice in diplomație.

  3. Turcia ne servește tuturor o lecție de demnitate.

  4. Turkey OUT!

  5. Luati-o pe Merkel ca va rezolva ea cu Sultanul

  6. fix tarile alea doua slugarnice la musulmani si infectate pana la os de „diversitate” nu sunt primite de Bo$$ultan.

    Ha. Ha. Ha. Ghinion. Io no pot kivanok EERRR-DOOOO-GAAAAAAN.

  7. Doar țigani rusofili lipseau de aici !
    Demnitatea dictatorului ucigaș Erdogan !

  8. Vrabia malai viseaza. Pana ai USA lea zis arogantilor de suedezi sa mearga la Ankara si sa il roage frumos pe erdogan sa le primeasca sub umbrela NATO. Si acuma exact asta vor face.

  9. Se opune Turcia aderarii celor 2 tari la NATO? Problema se rezolva simplu. Fiecaree tara din cele 29 ramase sa incheie tratate bilaterale de asistenta militara (identica cu art. 5 din tratatul NATO) cu cele 2 tari. Si uite-asa se creaza un NATO -1 fara Turcia. Si lasati turcaletii sa se perpeleasca cand le-or ajunge la expirare cam tot ce au de la NATO…..

    • Si pe acelasi calapod trebuie procedat si cu Ungaria. Toate cele 29 de state europene care sustin embagroul de titei si gaze sa semneze acordul fara Ungaria. Si apoi Ucraina sa le taie conducta ungurilor si … gata! O sa se mai zbrutaceasca orban o vreme dar ii va trece cand va realiza ca nu mai sunt bani!

  10. Unii, pe aici, vorbesc despre demnitate. Se zatia este ca habar nu au ce este aia demnitate, confuntind politica dictatoriala și a pumnului în gura cu…demnitatea, numind-o demnitate. În rest nea Erdogan vorbește despre securitatea Turciei, vrind dovezi de securitate din partea unor state care nu au atacata pe nimeni. Bai nea Erdogane te-ai adresat RUSIEI, via Suedia și Finlanda ? Dacă nu-ți convine iwsi din NATO ca în Europa nu prea ai loc.

  11. Erdogan se baga si el singur in seama, face pe interesantul. O sa-i arunce SUA un os de ros si o sa uite de suparare…

  12. Turcia are relatii cu Germania si Rusia si vrea sa isi extinda influenta in Asia Mica si Balcani. Kurzii si Gulen sunt un pretext. Germania pierde influenta pe flancul de nord si Rusia nu vrea sa se extinda Nato.

  13. Erdogan are si a avut aceiasi politica cu Siria ca Rusia cu Ucraina. Acum tipa la nordici ca i-a cazut bine momentul pentru alegeri (exact ca in Ungaria si alegerile de acolo) si pentru a muta atentia de la situatia din tara care era catastrofala si inainte de razboiul din Ucraina din cauza lui. Sa vezi acum cu inflatia! Dar doi se bat, kurzii si Isis si al treilea vrea sa castige. Si sa se uite ca toate afacerile si aprovizionarile ISIS se faceau sub ochii lui Erdogan prin tara lui.

  14. Din punct de vedere geostrategic Turcia ocupă un loc important în NATO. Este un cui important în coasta Rusiei și ai aliaților acesteia.
    De aceea trebuiesc menajat orgoliile dictatorului Erdogan. Deocamdată. Unele cerințe NATO ar putea să-l liniștească pe despot pe o bună bucată de timp. Să avem răbdare.

  15. Scoate tu Turcia dın alianță desteptule