
Analiză Edupedu.ro: 14.000 de posturi eliminate, 165.000 de elevi afectați. Ce înseamnă, de fapt, creșterea normei didactice la 20 de ore pe săptămână
Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri, 2 iulie, că norma didactică pentru cadrele din gimnaziu, liceu și profesional va crește de la 18 la 20 de ore pe săptămână. Este o măsură fără precedent în ultimii ani, care, deși pare o simplă ajustare tehnică, în realitate, este cea mai mare măsură de comprimare a personalului didactic din ultimii ani, potrivit analizei făcute de Edupedu.ro pe datele Ministerului Educației. Numărul de cadre didactice a crescut constant între 2018 și 2024, de la 207.393 la 215.614. Acum, prin creșterea normei săptămânale cu două ore la gimnaziu, liceu și în școlile profesionale, estimările Edupedu.ro arată că vor fi eliminate circa 14.100 de posturi și peste 165.000 de elevi afectați indirect de asta.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
- Joi, 3 iulie, proiectul de lege cu măsuri fiscal-bugetare, arată că legea învățământului preuniversitar 198/2023 va fi modificată pentru ca norma didactică de predare pentru profesorii de gimnaziu și liceu să fie de 20 de ore.
Creșterea normei înseamnă automat încărcarea programului pentru mii de profesori titulari, în primul rând. Două ore pe săptămână nu înseamnă doar două ore de predare. Pentru fiecare oră de curs, profesorii alocă timp de pregătire, corectare, consiliere, comunicare cu elevii și familia, raportări, ședințe, formări.
Așadar, două ore de predare în plus pot însemna, realist, 4-6 ore de muncă suplimentară pe săptămână. Într-un sistem care deja se confruntă cu suprasolicitare, mai ales la catedră, mai ales pe profesorii buni, e o măsură resimțită direct de fiecare cadru didactic.

Pentru elevi, efectul imediat este reducerea numărului de profesori. Dacă norma unui cadru didactic crește cu 11,1%, înseamnă că același număr de ore poate fi acoperit cu mai puțini profesori.
Cele aproape 14.100 de norme care ar putea dispărea din sistem vor fi, în majoritate, cele ocupate de personal angajat temporar – profesori calificați suplinitori – sau pensionari. Asta arată analiza pe datele disponibile, însă evident că situația diferă de la școală la școală și de la o disciplină la alta.
Dar un lucru e sigur: mai puțini profesori înseamnă orare mai aglomerate, mai puțin sprijin individualizat pentru elevi. Aproape 80.000 de elevi de gimnaziu, peste 83.000 de liceeni și circa 2.000 de elevi din profesional ar putea simți direct lipsa unui profesor dedicat grupei lor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii