G4Media.ro

Analiză dură despre situația politică din Bulgaria: Democrația bulgară este bolnavă, iar…

Sursa Foto: Wikimedia

Analiză dură despre situația politică din Bulgaria: Democrația bulgară este bolnavă, iar rotația premierilor nu o va vindeca / Vârfurile din partide sunt populate de obedienți, o combinație teribilă de oameni proști, slabi și lași, care nu se pot menține într-o funcție două zile la rând

Este greu de găsit cuvinte decente care să descrie cele două cutremure care au lovit Bulgaria în luna mai a acestui an. Atacul GERB împotriva procurorului-general Ivan Gheșev a scos la suprafață nu doar spuma murdară a Parchetului, acesta a dovedit că statul bulgar a fost acaparat de mafie, că trăim într-o țară fără dreptate, scrie Dnevnik, citată de Rador.

De ce existăm dacă Parchetul bulgar seamănă cu o adunare a mafiei, dacă partidele se amestecă grosolan în sistemul judiciar, care stochează dosare peste dosare etc.? Dacă „GheșevGate” a scos în prim-plan situația tristă a Bulgariei, atunci al doilea scandal – decizia GERB-SDS și PP-DB de a guverna împreună prin rotația postului de premier – ne explică clar de ce am ajuns în această situație.

Deoarece țara este condusă de lideri proști, incapabili să trăiască transparent, cu principii și de partea adevărului. Pentru că vârfurile din partide sunt populate de obedienți, o combinație teribilă de oameni proști, slabi și lași, care nu se pot menține într-o funcție două zile la rând.

Pentru că partidele sunt liderii, iar părerea altor oameni cu opinii similare nu contează deloc. Întrucât 90% dintre politicieni sunt oameni care au ajuns din întâmplare pe scena politică, care s-au ridicat nu datorită lor, ci a păpușarilor din spate.

Prin urmare, ei cad adesea în situații ridicole și jalnice. Dacă situația de la vârf se schimbă, puteți observa cu ochiul liber cum politicienii bulgari, care până ieri scuipau într-un loc, astăzi fac altceva acolo…

Vedeți ce s-a întâmplat legat de așa-numita rotație a premierilor

În primul rând, ideea de rotație este exotică, dar nu atât de problematică. Dacă cineva vă explică că în alte țări au existat și practici de guvernare rotativă, nu-l credeți prea mult. Există o asemenea practică doar în Israel – această țară a creat mecanismul de rotație în 1984 – la acea vreme între Șimon Peres și Ițhak Șamir.

În urmă cu câțiva ani, aceasta a fost legiferată. Netanyahu și Gantz au dezvoltat-o, iar anul trecut Naftali Bennett și Yair Lapid au făcut același lucru. O altă țară are o practică stabilă în rotație – se numește Malaezia, iar acolo sunt nouă sultani în rotație – la fiecare cinci ani unul dintre ei se așează pe tronul sultanului federal suprem. Asta e, nu există altceva – Macedonia de Nord, România, Turcia, Irlanda – nu există o practică acolo, există manifestări ocazionale de rotație în guverne.

Întrucât aici nu există o practică, nu există un text legal conform căruia să existe o rotație a prim-miniștrilor. Este necesară o manevră între textele constituționale – adică la fiecare 9 luni guvernul să-și dea demisia, președintele înmânează un mandat exploratoriu de formare a guvernului etc. Important în acest caz este că timp de nouă luni inamicii GERB-SDS și PP-DB vor încerca să facă ceva decent, ceva ce seamănă cu un cabinet.

Problema în acest caz este diferită și este mult mai gravă – problema este legată de felul în care s-a întâmplat acest lucru.

Doamna Maria Gabriel a fost un respectat comisar european, atunci când a devenit candidat la funcția de prim-ministru, care se presupune că își va alege singură miniștrii. Șeful ei, Boiko Borisov, a declarat chiar că ea singură a decis să-l atace pe procurorul general Ivan Gheșev. Apoi, brusc, s-a dovedit că Gabriel este lipsită de personalitate, că este doar o funcționară, trimisă de șeful ei la

Președinție pentru a lua o mapă și apoi să o restituie goală. Că, în timp ce se presupune că își alege singură miniștrii, cineva din spate decide că nu va exista deloc un astfel de guvern.

Rosen Jeliazkov – o figură proeminentă din GERB, președintele Parlamentului de la Sofia, nu a avut duminică nicio idee despre ce se întâmplă nici în partidul său, nici în stat. Cu 24 de ore înainte ca Gabriel să restituie confuză mandatul, acest om a fost în afara politicului. Într-o situație similară, incomodă, a căzut și Delian Dobrev, care duminică explica cu obrajii umflați câți miniștri va avea Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și Există un Astfel de Popor… Pe scurt – acești oameni care se presupune că sunt la conducerea celui mai mare partid s-au dovedit a fi în “reflecție”.

Mulți de la GERB s-au întrebat zilele acestea cum este posibil ca partidul să nu știe că va intra într-un guvern cu concurenții săi direcți. Aceștia au dormit se pare în ultimii 12 ani, ori au ajuns să creadă prea mult că partidul lor nu este unul de lideri. Alți membri ai GERB se tem că o coaliție cu PP-DB ar fi în detrimentul GERB. Nu este asa – când un bărbat luptă cu un porc în noroi, porcul stă bine.

Dreapta bulgară s-a trezit în aceeași situație stupidă – susținătorii protestatarilor și fanii „Schimbării”, care le-au dat liderilor lor mandat să lupte împotriva status quo-ului, să schimbe modelul „Borisov”. În momentul în care s-au așezat confortabil în Parlament, șefii de partid se pare că au decis să alerge în direcția opusă – să-și determine electoratul să-i îmbrățișeze pe cei de la GERB în numele unui guvern de coaliție general, nu orice fel de guvern.

Aceasta este un mare truc politic, care îi va costa scump pe cei de la Bulgaria Democrată (DB) și Continuăm Schimbarea (PP). Pentru că în istoria luptei cu porcul, această coaliție este omul, nu porcul – și asta nu este deloc o laudă. PP și DB vor ieși din această poveste cu cicatrici, dacă vor supraviețui. Cu greu se pot gândi la succes la alegerile locale.

Atât formațiunea Există un Astfel de Popor, cât și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au ajuns într-o situație stupidă. Acestea au acceptat să susțină un cabinet al Mariei Gabriel, neștiind că GERB a continuat în același timp să discute cu PP-DB. Slavi Trifonov, care cu greu poate fi numit „politician”, mai degrabă este șeful unui fan club personal, a trecut prin mai multe stari în decurs de o săptămână – de la o persoană care vrea să deranjeze GERB, la o persoană care declară că vrea să aibă miniștri într-un cabinet dominat de GERB; la un om care susține sincer că nu a purtat nicio negociere pentru miniștri și nu sprijină niciun cabinet. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți a rămas și ea cu degetul în gură. Deocamdată.

În realitate, decizia de a se forma un cabinet de coaliție cu un premier schimbat prin rotație este o victorie curată a liderilor asupra propriilor partide. Cea mai mare victorie asupra colegilor de partid. Această decizie a fost luată în culise, netransparent, informal. Democrația bulgară este bolnavă, nimeni nu se îndoiește de asta, iar o astfel de decizie nu o vindecă, ci îi pune capăt.

Orice se poate întâmpla. Profesorul Nikolai Denkov și Maria Gabriel – acest D&G al politicii bulgare – poate reuși. Putem avea o conviețuire minunată, liniștită, care să dureze mai bine de de 2 x 9 luni. Dar vom ști cu toții că Denkov și Gabriel sunt pioni lăsați la vârf, în spatele cărora se află adevărații jucători, cărora se pare că nu le place lumina.

Astfel vin vremuri noi sunt peste bulgari. Gentlemen’s agreement privind activitatea parlamentară comună devine o coaliţie pentru puterea executivă. Dușmanii devin prieteni. Ei se unesc fără să fie clar împotriva cui.

Există câțiva perdanți adevărați din întreaga situație. Procurorul general Ivan Gheșev, care va vedea acum cum este să te ridici singur împotriva puterii. Președintele Rumen Radev, care nu va mai putea conduce puterea executivă. Oamenii din partide, care poate au realizat că nu au niciun cuvânt de spus. Și noi, oamenii de rând, cei care votăm și ne dorim o democrație funcțională.

Sursa: Sega/ Rador/ Articol de Petio Țekov / Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Și acum înlocuiți denumirea țării cu România. Vede cineva vreo diferență?!!!

  2. Rotatia sau, mai nou, rotativa, este este o actiune antidemocratica. Cetatenii nu mai au pe cine sa aleaga pentru ca oamenii politici din tabere aparent diferite si incompatibile s-au inteles in spatele usilor inchise pe singurul punct comun: impartirea prazii.

  3. Numiti tarile din lume in care politrucii au valoare .