G4Media.ro

ANALIZĂ Angajații sezonieri în pandemie pe litoralul românesc: De la experiența românilor…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Industria HoReCa din Romania si de oriunde nu o sa ma aibe client . Eista foarte multe alternative de cazare si masa . Nu dau bani pe fudulie .

  2. Un articol scris din perspectiva patronului. Un articol de propaganda.

    Am vorbit cu romanii la munca in Grecia pe salarii si bacsisuri similare cu cele din Romania. Oare de ce prefera Grecia in locul Romaniei? Simplu, patronul din Romania este un vataf despotic.

    Chiar si in articol, vataful roman se plange ca angajatii se gandesc la bani. Incredibil. Ar trebui sa munceasca pe gratis sau pe un pachet de tigari si mancare, ca in vremurile bune. Dar patronii nu se gandesc tot la bani?

    Daca tu patron, pierzi angajati ani de zile, singura constanta din aceasta ecuatie esti tu. Tu esti o problema.

    Iar asta cu „sa aducem straini sa ii facem angajati/iobagi aici” este o distorsionare a capitalismului si a economiei de piata, distrugi echilibrul cerere oferta prin interventia (anti-nationala) a statului. Strainii vor trimite bani afara si vor cotiza in bugetul altor state. Noi vrem spitale si autostrazi, dar cu ce bani?

  3. Denumirea de patron aici a fost înțeleasă gresit , patron nu este stăpân de sclavi iar angajatul nu este pe moșia lui. Patronii care au interese imense în parlament tin salariul minim pe economie la un nivel ridicol , codul muncii nu se respecta niciodată angajatul lucrează uneori de luni până duminică 12 ore pe zi. Afară angajații sunt respectați și plătiți, de aia aleg să plece . La noi patronul avar să își ia el mașini luxoase suv -uri impunătoare ultimele tipuri tot felul de extravagante iar la angajat ce îi scapă printre degete. Uitați numai aici in bucuresti ce mașini vezi pe strada sau ce vile au unii . Din muncă cinstită????

    • N-ai înteles cum e cu salariul minim.
      Nimic nu împiedica un patron sa plateasca mai mult.
      Si poate ne dai ceva exemple de vile din Occident facute din munca cinstita.

    • Spuse luis zis Muis si mai lua o gura de rahat proletar. Sarantocule.

  4. Luis și afară se lucrează în Horeca, 12 chiar 14 ore pe zi, de luni până duminică și de multe ori la negru sau la gri, în cazurile fericite. Verișoara mea în Italia așa lucrează. Și acolo patronii se gândesc numai la banii lor, la interesul lor. Așa că lăsați-o mai ușor.

  5. Eu am vorbit cu o românca in Atena care curata toaletele seara intr un club in Weekend ( joi, vineri, sâmbătă) și paralel lucra și la o taverna. Își dorea sa își aducă și fata aici care lucra ca ospătăriță in România. Spunea ca ea nu se mai întoarce pt ca patronii de restaurante in țara sunt f nesimțiți și se poarta f urat. In Grecia spunea ca patronul tavernei ii face sa se simta importanți, ii întreabă ce idei au ca sa meargă treaba mai bine, ii bagă in seama și ii respecta…sunt vorbele ei, ea mi a povestit…
    Concluziile sunt ale voastre…ale Cameliei de exemplu…

  6. Cine își dă cu părerea pe aici??? Bugetarii nesimțiți care nu au lucrat în mediul privat nicio ora să vadă cum e . Bugetarii sunt învățați să lucreze 8 ore pe zi vinerea program scurt ,concedii, vacanțe libere de la stat vauchere de vacanță, muncesc ei când au chef plimbă hârtii etc.sa vina să aibă contact cu patronii să vadă economia reală să simtă munca adevărata să nu zic sclavia, să vadă că pe patron niciodată nu îl mulțumești.

    • Bă Luis, dacă e așa de mișto, de ce nu te faci bugetar?
      Ce? Ești mai prost? Mănânci ra#at! Țara o duce rău din cauza patronilor români hoți și avari. HORECA în România? O porcărie!!!!
      Materia primă mai ieftină, chiriile mai mici, salariile angajaților minuscule, se evită plata taxelor și impozitelor dar prețul total mai mare decât în Spania, Franța sau Grecia!
      Unde se duc banii? In buzunarele largi ale privatului român, hoț și leneș!
      De aceea am plecat din țara asta. De greață că pentru mine patronul nu avea bani dar pentru jeepane noi găsea.

  7. totul a pornit de la „patronul” roman
    dupa 89 toti patronii au vrut sa se imbogateasca, multi au si reusit si au tratat mizerabil angajatii, orice butic avea 2-3 angajati, iar patronul era patron
    pentru ca atunci era de unde alege
    dupa ce angajatul a realizat ca pe calificarea lui poate castiga mai mult a lasat hapsanu cu mertz in pace si acum se plange ca nu mai are sclavi

    patroniii de la noi s-au format peste noapte, fara nici o cunostinta de management, de hr, de pr , de psihologie… pe principiul imbogatirii si al „biciului”

    cati au lucrat cot la cot cu ei? si la.lucrat nu ma refer ca stateau si supravegheau ca niste zei
    cati au stiut sa aprecieze pe ala care lucreaza ?
    cati au constientizta ca la sfarsitul zilei se duc acasa angajatii, si au si ei nevoi, familii? oare stiu de familiile lor?
    cati dintre ei stiu ca profitul nu e doar pentru benzina la bolid sau vacante exotice pentru ca in mizeria creata de ei nu pot merge si poate fi folosit si pentru a motiva angajatii?
    ……

  8. Daca tot patronul viseaza la vila si mertan, in tandem, tot angajatul viseaza la un job la stat. Asta e, educatia roamaniei educate.
    Am generalizat, clar nu e cazul tuturor insa sunt prea multe situatiile astea la noi.

  9. Mor de astia care „trainuie” pe altii.
    Fa fameie, tu mai stii romaneste? Ai auzit cumva in trista ta viata de „instruire”?

    Si, revenind la articol, da, e facut strict din perspectiva patronului. „Eu vreau sa castig, da’ nenorocitii aia fug la bani mai multi”. Hai sa facem si partea a doua a articolului, in care sa luam parerea si celor care „se foiesc” intre carciumi.
    Nimeni nu pleaca de undeva unde se intelege cu colegii, cu seful, cu oricine, pentru a merge undeva unde are bani mai multi dar e tratat ca un… intelegeti voi. Patronii ar trebui sa invete un pic de empatie, si dupa aia sa urle ca raman fara sclaveti.

    Am vazut un caz in care o fatuca cerea cateva zile libere sa-si dea un examen. Patronul a intrebat-o in fata ce e mai important pentru ea, examenul sau postul lui. Cred ca vad dati seama ca fata a plecat imediat. Cat l-ar fi costat pe Zgarie-Branza ala sa-i dea fetei o saptamana libera, sa-si dea examenul, iar apoi aia se intorcea la munca? Asa a ramas si fara angajat, si cu reclama „buna”.
    SI tot patronii urla ca le pleaca angajatii… Dar niciunul nu se uita si-n oglinda.

  10. Își merita soarta și „patronii” din Horeca. Dacă am ajuns sa dau 45 lei pe o ciorba de pește la Matei sau la Golf, ori 100-150 lei prețul de pornire la vinuri, sa nu își plângă de mila fiindcă își recuperează banii de peste 4-5 ori de pe urma unui fel de mâncare. Au niște preturi astronomice. Mănânci de cel puțin 2 ori mai ieftin în Grecia, Italia ori Spania (de Turcia și Bulgaria nici nu mai vorbesc).
    Înțeleg ca la un fel de mâncare sa urci prețul pt profit, salarii și alte cheltuieli, dar nici în halul asta, e un fel de a-ți da la m**e încă din momentul în care intri la ei…

  11. Acum interesează pe cineva soarta angajaților, toți se îndreaptă către congresul pnl, parcă de luni o să o ducem mai bine se vor ieftini toate salariile vor crește. Toti vor să fie patroni sau bugetari. Angajați la patroni nu vor . De ce pleacă toți afară???? De ce toti vor la stat ??? Patronii nici salariu minim pe economie nu l-ar da .

  12. E uluitor nivelul de instruire scolar – vocabularul minimal, simplitatea desavarsita a „patronilor” intervievati. Ii cainez pe amaratii obligati sa aiba asemenea „sefi”.

  13. Tot felul de comentarii,dar niciunul nu se refera si la legile si preturile la carburanti,curent si gaze din aceasta tara care sunt mai mari ca cele de afara. Nu mai zic de facilitatile pe care le au din partea statului in alte tari si promovarea turismului. Asa ca mai vedeti si treburile astea ca sunt esentiale in economia horeca. Daca statul te stoarce din toate partile,romanul e nevoit sa faca ceva sa supravietuiasca si sa incalce legile aberante facute de unii fara nicio calificare in domeniu.