G4Media.ro

Amendarea legii avertizorului de integritate a trecut rapid și de Camera Deputaților…

Sursa foto: Unsplash/ Romain V

Amendarea legii avertizorului de integritate a trecut rapid și de Camera Deputaților și merge la promulgare / Legea este jalon în PNRR pentru tranșa a doua de 3 miliarde de euro

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificare a Legii privind protecţia avertizorilor în interes public.

Deputaţii au aprobat modificarea legii în forma venită de la Senat, potrivit Agerpres.

„Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit modificărilor făcute la Senat, a fost eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.

Liderii PSD și PNL au depus în Parlament un proiect de lege care ar modifica legea avertizorului de integritate conform cererilor Comisiei Europene, după ce versiunea inițială a legii descuraja raportările anonime privind actele de corupție și încălcările legii. Miza acestei modificări e enormă: tranșa a doua de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, este blocată de aproape trei luni de Bruxelles, iar un răspuns al Comisiei este așteptat pe 16 martie.

Modificarea propusă de liderii PSD și PNL ar face ca sesizările anonime de integritate să nu mai poată fi respinse în mod arbitrar, așa cum permite actuala formă a legii. Astfel, actuala lege prevede la Articol 6, alineatul 2, că ”raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”.

Or, Comisia Europeană și o parte a societății civile au reclamat faptul că formula ”indicii temeinice” introducea arbitrariul în procesul de soluționare a raportărilor anonime.

Acum, proiectul depus de Ciucă și Ciolacu înlocuiește formula ”indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii” cu formula ”indicii referitoare la încălcări ale legii”. Pe scurt, dispare termenul ”temeinice”, cel care dădea ocazia respingerii arbitrare a plângerilor.

De notat că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au solicitat dezbaterea proiectului în procedură de urgență. Proiectul a fost depus luni, 13 martie, și a promit deja marți avizul Consiliului Legislativ. Senatul e prima cameră sesizată, Camera Deputaților este decizională.

Este a treia oară când legea va trece prin Parlament, după ce în ultimul an legislativul nu a ținut cont de observațiile Bruxellesului legate de descurajarea raportărilor privind actele de corupție și încălcările legii. Nemulțumirile față de forma în care a fost adoptată legea au dus la blocarea celei de a doua plăți din PNRR, de 3 miliarde de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pai,te cred si eu,după marea amnisprecriptie „zburdă”și „șoparlele”,nu alea ale lui Toma Caragiu,ci alea cu frica in san de codul penal!
    Carevasazică, ordinea de zi la Parlament se stabileste nu in raport de agenda publică si conformitate cu Constitutia,ci in raport de vointa unor intetese de grup,care,unele din ele,nu sunt straine de legea penală.Iar Simion,”neprihanitu'”,în loc sa iasă la tribuna Parlamentului,strigă prin „batatura”tarii,cat îl tin bojogii,ca sa-l audă lumea de pe ulite.

  2. Ce suav suna „avertizor de integritate”, ex- informator…

    • Ce treaba are informator cu avertizor de integritate? Voi nici nu stiti sa faceti diferenta, ai naibii de sustinatorii de corupti

  3. Fac diferenta,dar cauta sa-i intimideze pe potentialii avertizori(aș vrea sa fiu cel dintai „pacatos”,cum zice Biblia),amestecandu-i șmechereste cu informatorii securitatii,cu cei pe care s-a bazat regimul comunist,si care,unii dintre ei,se află acum înbogatiti printre acesti manipilatori.Că pana la urmă tot niste informatori îi vor scoate si p-aștia de pe piată.Cui pe cui se scoate.Diferenta de caracter,însă,între cele două categori este uriasă.
    Dar,uitasem sa întreb daca amendamentele astea sunt „clare si previzibile”,findcă altfel CCR-ul le face praf,dacă îi stă în calea salvarii vreunui „mahar”din ghearele legii.Precedentul a fost creat de mult.Sau e facută doar de ochii UE!?S-au pus si niste garantii la ele ???