G4Media.ro

Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează cu privire la legăturile „strânse și în…

Sursa Foto: Facebook/ David Pressman

Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează cu privire la legăturile „strânse și în expansiune” ale Ungariei cu Rusia

Aliații din NATO avertizează Ungaria asupra pericolelor relației sale „strânse și în expansiune” cu Rusia și dacă aceasta este alegerea politică a Budapestei „va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate”, a declarat joi ambasadorul SUA în Ungaria, scrie Reuters.

Relațiile dintre Budapesta și Washington s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO – aprobată în cele din urmă de Budapesta luna trecută – și, de asemenea, din cauza legăturilor călduroase ale premierului naționalist Viktor Orban cu Moscova, în pofida invaziei rusești din Ucraina.

„Aceste preocupări legitime de securitate – împărtășite de cei 31 de aliați ai Ungariei – nu pot fi ignorate”, a declarat ambasadorul american David Pressman într-un discurs care a marcat cea de-a 25-a aniversare a aderării Ungariei la alianța militară NATO.

Pressman a spus că Ungaria este un aliat „care se comportă diferit de oricare altul”.

„Este vorba despre un guvern care etichetează și tratează Statele Unite ca pe un „adversar”, în timp ce face alegeri politice care îl izolează tot mai mult de prieteni și aliați. Acest discurs este despre un prieten și aliat de mult timp care spune și face lucruri care subminează încrederea și prietenia”, a spus el.

Tensiunile dintre guvernul lui Orban și administrația președintelui Joe Biden s-au înrăutățit în ultimele săptămâni, deoarece Orban a susținut în mod deschis candidatura republicanului Donald Trump la președinția SUA după ce s-a întâlnit cu Trump în Florida. Orban l-a lăudat pe Trump ca fiind singurul candidat la președinția SUA care ar putea pune capăt războiului din Ucraina – prin tăierea ajutorului militar acordat Kievului.

Budapesta se opune invaziei Rusiei în Ucraina, dar Orban a refuzat să trimită arme Kievului și a criticat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei. Guvernul său a menținut relații strânse cu Moscova – parțial din cauza dependenței energetice continue a Ungariei de Rusia.

Pressman a declarat că Ungaria a cerut în mod deschis ca SUA și alți aliați să întrerupă sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a forța o încetare imediată a focului și negocieri de pace. „Statele Unite doresc, de asemenea, pacea. Vrem ca acest război să se încheie. Dar propunerea ungară nu face față realității”, a spus el.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cea mai mare parte a discursului este analizată de 444.hu și Politico Europe.

  2. Eu am mai spus ca problema regimurilor rusofile din Europa se poate rezolva usor:
    1. Romania ocupa Ungaria
    2. Cehia ocupa Slovacia
    3. Germania ocupa Austria
    4. Serbia ocupata de nu stiu inca cine…

    Done deal.