G4Media.ro

Ambasadoarea SUA la ONU consideră că Rusia nu ar trebui să fie…

Sursa Foto: Facebook/ Linda Thomas-Greenfield

Ambasadoarea SUA la ONU consideră că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a apreciat joi că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (Naţiunilor Unite) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă”, a afirmat diplomata în Costa Rica, unde participa la un summit pentru democraţie.

Rusia urmează să preia sâmbătă de la Mozambic, pe termen de o lună, preşedinţia Consiliului – forul executiv al ONU.

Într-o convorbire în exclusivitate cu AFP, ambasadoarea SUA a subliniat că aşteaptă din partea Rusiei un comportament „profesionist”, însă şi-a exprimat unele îndoieli. „Ne aşteptăm de asemenea să caute ocazii de a-şi duce mai departe campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”, a spus ea.

„Ne vom exprima cu fiecare ocazie îngrijorările privind acţiunile Rusiei”, a adăugat reprezentanta Washingtonului la ONU. Ea a promis că Statele Unite vor condamna acţiunile Rusiei şi vor arăta întregii lumi „ce face Rusia şi consecinţele acţiunilor sale împotriva Ucrainei”.

În ceea ce priveşte confruntarea diplomatică dintre China şi Taiwan pentru legăturile diplomatice cu America Latină, Thomas-Greenfield a dat asigurări că SUA vor respecta politica „o singură China”, promovată de Beijing, care consideră Taiwanul o provincie chineză. Ambasadoarea a apreciat însă că ţara sa are un „parteneriat solid” cu Taiwanul şi va susţine drepturile cetăţenilor cu paşaport taiwanez.

La sfârşitul săptămânii trecute, Hondurasul a stabilit relaţii diplomatice cu China şi a rupt relaţiile cu Taiwanul, reaminteşte AFP.

În dialogul cu agenţia, ambasadoarea s-a referit şi la criza socială, economică şi politică din Haiti şi la posibilitatea unei intervenţii internaţionale sugerate recent de şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell. „Suntem foarte îngrijoraţi de Haiti. Situaţia s-a deteriorat în ultimele luni”, a arătat ea, recunoscând că discută despre „modul de organizare a unei forţe internaţionale care să nu provină de la Naţiunile Unite”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Probabil la fel gândește si Rusia despre SUA. Noroc ca nu se poate.

  2. *pacii
    @ HUSH – Auzi, da’ pe voi postacii nu va invata si ceva istorie acolo la ferma? ONU e urma Ligii Natiunilor, fondata in cadrul Tratatului de la Versailles (Primul razboi mondial), care nu prea a avut succes, apoi dupa WWII a luat fiinta ONU care are nici mai mult nici mai putin decat 51 de membri fondatori. Ghici ce, daca e sa vorbim de inventatori, putem spune ca Immanuel Kant e un fel de inventator al cooperarii in spiritul pacii (Conventii de pace, ligi si apoi ONU).

  3. HUSH! Ce piesa rock mişto au facut Deep Purple în 1968! Nietzsche versiunea lor live din 2005 nu-i deloc rea. Pacat ca „titlul” ei a ajuns sa produca asemine ineptii cel putin tendentioase. Poate Uşşşşş (ca la gaini) ar fi mai adecvat.

  4. Doamna ambasador, SUA merita să facă parte din Consiliul de securitate după ce ați făcut în Irak? Daca nu mai țineți minte căutați pe net. Colin Powell…