G4Media.ro

Alina Gorghiu: Rezonez cu recomandarea Comisiei de la Veneţia ca procurorii de…

sursa foto: Unsplash/ Tingey Injury Law Firm

Alina Gorghiu: Rezonez cu recomandarea Comisiei de la Veneţia ca procurorii de rang înalt să fie numiţi pentru perioade mai lungi / Am observat efectele toxice pe care schimbările dese de miniştri, de şefi de instituţii, le-au avut

MInistrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri la bilanţul MInisterului Public, că rezonează cu recomandarea Comisiei de la Veneţia ca procurorii de rang înalt să fie numiţi pentru perioade mai lungi, ea precizând că a observat efectele toxice pe care schimbările dese de miniştri, de şefi de instituţii, le-au avut asupra implementării proiectelor, transmite News.ro.

”O să vă adresez public întrebarea dacă durata de trei ani a mandatului este suficientă pentru implementarea unui proiect managerial reformator şi consistent. E o teză care necesită o atentă reflecţie şi care va trebui să fie pusă pe tapet. Sigur, anul 2024 poate nu e cel mai bun an de a discuta teme foarte sensibile legate de regimul jusdiciar, din motive lesne de înţeles, însă cred că la un moment dat această temă va trebui să fie discutată”, a spus Alina Gorghiu.

”Vă spun cu experienţa de 20 de ani că am observat efectele toxice pe care schimbările constante, dese, de miniştri, de şefi de instituţii, le-au avut asupra implementării unor proiecte manageriale relevante,asupra implementării unor politici publice sănătoase, toate acestea necesitând timp, necesitând stabilitatea sistemelor. Rezonez cu una din recomandările Comisiei de la Veneţia, cea care prevede faptul că procurorii de rang înalt şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi pentru perioade mai lungi de timp, fără posibilitatea de reînnoire a mandatelor”, a spus ministrul.

Alina Gorghiu a menţionat că, dacă ne uităm ce se întâmplă în UE, constatăm că durata mandatelor procurorului general în statele membre variază undeva între 3 şi 9 ani, iar perioada de trei ani e doar la noi şi în Grecia, restul au o durată semnificativă a mandatului.

”Anul viitor, când se va putea face impactul legilor justiţiei, care va marca trecerea unei perioade rezonabile, va fi probabil un moment propice pentru a realiza împreună cu sistemul judiciar o evaluare obiectivă a acestor idei de îmbunătăţire a unor prevederi din legi”, a subliniat Gorghiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. asa va asigurati ca aveti HOTUL!! potrivit indiferent daca vine la justitie la PEEESEEDEEE (ca se supara pe voi ca le-ati arestat prea multi ) sau doamne fereste de la USR

  2. Dacă 3 ani e puțin pentru mandatul unui procuropr, 10-15 ani pentru un dosar care apoi se prescrie cum e ? Și pensia nesimțită în plină putere de muncă față de milioanele de euro jefuite de infractori și pierdute prin prescriere cum e ?

    • Penelistii ar vrea sa-si puna oamenii pe functie pe perioada nedeterminata ca doar stiu si ei ce scoruri vor obtine la alegeri. Si pesedeii stiu ce scoruri ar obtine PNL, in afara de niste posturi caldute pt Iohannis, Ciuca si Bode ma indoiesc sa le faca si alte cadouri la negocieri. Ca doar politica e pe bani si nici n-ar da bine la electorat!

  3. Alinuța, ai uitat sa pui după fiecare propoziție semnul exclamării în loc de punct. Experiența de 20 de ani de frecat menta prin comisii parlamentare.

  4. Eficiența justiției, magistraturii in ansamblu este simpla dar depinde de politic. Desființați posibilitatea pensionarii magistraților exact atunci când au experiență suficientă, desființați pensiile nesimțite ale acestora (de parcă pe timpul activității au avut timp să cheltuiască atâția bani și nu au reușit săracii să pună ceva deoparte) și o să vedeți că magistrații rămân în activitate, nu o să mai aibă unul singur sute de dosare in lucru și gata eficienta. Propuneți un referendum la comasate pentru desființarea drepturilor nesimțite ale specialilor. Dar nu vreți că deh