G4Media.ro

Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR) solicită creșterea bursei și semnalează problema costurilor de…

Foto: Pexels.com

Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR) solicită creșterea bursei și semnalează problema costurilor de trai ale studenților: „Costurile pentru cazarea în cămine au crescut chiar și cu peste 50%”

La începutul noului an universitar, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă privind creșterea semnificativă a costurilor de trai ale studenților, dar și asupra dezinteresului arătat de autoritățile statului pentru contracararea obstacolelor întâlnite de studenți.

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România atrage atenția publică, la începutul anului universitar, asupra creșterii semnificative a costurilor de trai ale studenților pe parcursul ultimelor luni și, totodată, asupra lipsei oricărei măsuri din partea autorităților statului pentru a contracara aceste probleme”, se arată într-un comunicat emis de ANOSR.

Reprezentanții studenților amintesc faptul că, potrivit Legii Educației, „valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare”.

„Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare. Conform hotărârii CNFIS, această valoare este, în acest moment, 700 RON/lună, însă există universități în țară care nu respectă nici măcar acest cuantum minim al bursei. Or, este evident pentru oricine trăiește în România faptul că o persoană nu se poate întreține, fie chiar și doar din perspectiva cazării și mesei, din 700 RON/lună”, mai arată ANOSR.

Totodată, asociația de studenți mai atrage atenția asupra faptului că, la începutul acestui an, costurile pentru cazarea în cămine au crescut chiar și cu peste 50% față de anul precedent, ajungând să fie, în medie, între 150 și 450 de lei/lună.

În același timp, ANOSR a mai semnalat faptul că, din cauza inflației și a majorării prețurilor la alimente, au crescut inclusiv costurile studenților pentru hrana zilnică, aceștia având la dispoziție, potrivit asociației citate, numai „18 lei pentru a-și achiziționa trei mese pe zi”.

„Din perspectiva mesei, semnalăm, de asemenea, faptul că răspunsul la inflația accentuată din zona produselor alimentare a fost creșterea prețurilor practicate la cantinele universității. Din 550 RON/lună, cât ar rămâne după achitarea unei regii de cămin dintre cele reduse, studentul român mai are la dispoziție 18 lei pentru a-și achiziționa 3 mese pe zi. Este inacceptabil ca statul să presupună faptul că un student se poate hrăni din 18 lei pe zi”, mai afirmă ANOSR.

Mai mult, reprezentanții studenților scot în evidență faptul că valoarea burselor acordate studenților a rămas aceeași ca în urma cu cinci ani, ceea ce, spune ANOSR, nu este în concordanță cu realitatea social-economică din prezent.

„Este crucial să analizăm modul în care autoritățile înțeleg să se îngrijească de problema costului de trai al studenților. Din 2017 și până în 2022, statul nu a crescut cu 1 leu alocația pentru bursele studențești. Practic, valoarea burselor studenților este aceeași acum ca în urmă cu ultimii 5 ani, aspect evident separat de orice realitate socială și economică. De asemenea, pentru problema creșterii prețurilor, nu a existat interes nici pentru a compensa inflația prin alte forme de sprijin, precum subvenția cămine-cantine sau facilități acordate studenților”, afirmă asociația studențească.

Studenții mai denunță „ipocrizia și lipsa de logică” a autorităților statului, care taie din facilitățile studenților, însă, în același timp, acordă compensări la prețul carburanților pentru orice persoană.

De altfel, observăm ipocrizia și lipsa de logică a măsurilor adoptate de stat, care, pe de o parte, acordă compensări ale prețului la carburant pentru orice persoană fizică sau juridică, indiferent de venituri, dar taie facilitățile la transport feroviar (un transport în comun, eco-friendly) ale studenților (o categorie socială care, prin ipoteză, are venituri reduse sau inexistente)”, explică ANOSR.

„În final, nu putem să nu tragem un semnal de alarmă prin situația din ce în ce mai grea în care se află studenții din România, la începutului anului universitar 2022-2023. Un trai decent pentru studenți nu înseamnă un moft, ci garanția că acei studenți vor putea să-și continue și să-și finalizeze studiile, astfel încât sistemul de învățământ să-și atingă scopul”, conchid reprezentanții studenților din România.

Potrivit asociației, ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 117 organizații membre, care „luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cine vrea sa urmeze cursuri universitare sa plateasca din buzunarul propriu .
    Nu vreau ca din impozitele si taxele ce le platesc la bugetele publice sa fie platite studiile universitare ale nimanui .
    Vrei sa fii student ? Pe banii tai .