G4Media.ro

Alexandru Muraru: Două muzee dedicate promovării memoriei victimelor Holocaustului și comunismului vor…

Sursa Foto: Federația Comunităților Evreiești din România/ Facebook

Alexandru Muraru: Două muzee dedicate promovării memoriei victimelor Holocaustului și comunismului vor fi operaţionalizate în România cu fonduri din PNRR

Două muzee dedicate promovării memoriei victimelor Holocaustului și Comunismului vor fi operaţionalizate în România, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, anunţă deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, transmite Agerpres.

Acesta precizează, într-un comunicat de presă, că este vorba de Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România şi Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat.

„În cazul Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România, a fost desemnat proiectul câştigător în cadrul concursului de soluţii organizat pentru amenajarea expoziţiei permanente şi imobilului care găzduieşte sediul acestuia. Muzeul va funcţiona în clădirea Banloc-Goodrich, situată pe Calea Victoriei nr. 218 (…). Este important de menţionat efortul făcut de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, fiind practic promotorul acestui obiectiv. În urma demersurilor pe care le-am iniţiat în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pe lângă Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, această investiţie, în valoare estimată de 38,7 milioane euro, va fi prinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă „, explică Muraru.

Conform acestuia, clădirea ce va găzdui viitorul muzeu va dispune de spaţii adecvate pentru programe culturale, ştiinţifice, educaţionale şi de agrement, respectiv săli pentru expoziţii temporare, săli de conferinţe, bibliotecă şi centru de cercetare, centru educaţional, spaţii de socializare.

În ceea ce priveşte operaţionalizarea Memorialului „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat, Alexandru Muraru precizează că aceasta va costa 10 milioane de euro.

„Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat contribuind la trista sa reputaţie. Costul operaţionalizării acestei investiţii a fost estimat la 10 milioane de euro. Avem deja exemple în state europene unde au fost realizate proiecte similare de transformare a fostelor închisori şi lagăre de muncă forţată în memoriale”, afirmă Muraru.

El reaminteşte că aici au fost închişi în perioada comunistă deţinuţi politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu şi alţi membri marcanţi ai partidelor istorice, iar, în perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vişinescu, condamnat în 2015 pentru crime împotriva umanităţii.

„Cele două obiective vor avea ca scop valorificarea patrimoniului României, promovarea memoriei victimelor Holocaustului dar şi conştientizarea populaţiei generale cu privire la ororile provocate de regimul comunist”, a conchis Alexandru Muraru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Dar muzee in care sa se prezinte atrocitatile imperiului austro-ungar, imperiului otoman,regimului comunist impotriva poporului roman , unde sunt?

  2. Dați înainte, băieți, cu tematica asta, dar să nu vă mirați ulterior de recrudescenta extremismului în Romanica!!!!

    • La noi 300.000 de copii se culca zilnic flamanzi si facem muzee ca sa omagiem alte culturi !!!!! La Ierusalem bisericile crestine sunt intimidate si haituite, mi se pare ???? Sau gresesc ???

  3. E o nevoie acuta de muzee, biblioteci, sali de spectacol. Dar nu din fondurile pentru recuperare economica. Pentru Ateneu, dati un leu. Subscriptie publica, nu fonduri publice.

  4. Foarte buna initiativa! Dar de ce finantat din PNRR? Ce are un astfel de muzeu cu PNRR? Pe cuvant ca nu inteleg!

  5. Un muzeu costa putin, de exemplu muzeul comunismului din Praga a costat 28 de mii de dolari. E important ce reprezinta el si cum il promovam. Mie mi-ar placea sa existe o amintire placuta a secolelor in care evreii au facut parte din societatea romaneasca, cu este melodia yiddish „Rumania, Rumania”. Oare 5 ani in care germanii fac atrocitati in tara noastra sterg cu buretele secole de viata comuna ? Cam un sfert din cetatenii israelului au acent din Europa de est.

  6. Suntem gata cu infrastructura, cu spitalele, cu scolile, ne apucam de muzee. Nu vor cei care au luat aceasta decizie si cei care au facut propunerea sa ne lase si sa se duca?

  7. Proasta idee , nefericit moment ! O MARE ORBIRE POLITICA ! lUMEA CERE ELIMINAREA SINECURILOR , DESFIINTAREA AGENTIILOR FANTOMA , A iNSTITUTULUI lEVANTULUI , ETC. , ETC … ! Pe ce lume traiti FRATII MURARU ? Sa fiu scuzat , dar sunteti pur si simplu prosti ! PNL ar trebui sa va inlature din functiile publice , de urgenta !