G4Media.ro

Alegerile din Rusia: „Un mic dejun fără gust într-o tabără de vară…

foto: Ministerul apărării al Rusiei/Wikipedia

Alegerile din Rusia: „Un mic dejun fără gust într-o tabără de vară pentru tineri pionieri, fără nici o alegere”

Electoratul din Rusia votează începând de vineri timp de trei zile în alegeri pentru Duma de Stat – camera inferioară a parlamentului federal – 39 de legislaturi regionale din totalul de 85 ale Federației Ruse, precum și nouă guvernatori regionali într-un scrutin în care singura întrebare este dacă partidul care-l sprijină pe președintele Vladimir Putin, Rusia Unită (Edinaya Rossiya – ER), va obține pentru a șase oară consecutiv majoritatea mandatelor de deputat federal.

Alegătorii au două voturi pentru Duma de Stat: unul pentru circumscripțiile uninominale în număr de 225, alese prin reprezentare majoritară într-un singur tur și altul pentru lista națională de partid, aleasă prin reprezentare proporțională cu prag de 5%.

Cele mai recente sondaje arată o scădere a intențiilor de vot pentru ER, în frunte cu ministrul apărării Serghei Shoigu, la 27%. în timp ce Partidul Comunist (KPRF), condus de Ghenadii Ziuganov este cotat la 23%, Partidul Liberal Democrat (LDPR – ultra-naționalist) condus de Vladimir Jirinovschi cu 10% și O Rusie Dreaptă (SR – social democrat), condus de Seghei Mironov, cu 6%.

Aparent, cele trei partide de opoziție, aceleași prezente alături de ER în Dumă în ultimele cinci legislaturi ar obține mai multe mandate împreună decât partidul pro-prezidențial. Numai că aceste sondaje se referă doar la votul de listă. La cealaltă jumătate din mandate, sondajele sunt mai rare și mai neclare, dar candidații ER în circumscripțiile uninominale sunt avantajați de modul de vot majoritar – câștigătorul ia totul – și mai ales de resursele administrative alocate candidatului partidului pro-prezidențial care adeseori este un potentat local.

Cu acest sistem de vot “paralel”, aparentul echilibru de la votul de listă, dispare la votul uninominal și pe ansamblu are toate șansele să ofere, pentru a șase oară consecutiv în 18 ani, o majoritate pentru ER.

Echipa Navalnîi, a liderului întemnițat al opoziției, Alexei Navalnîi, a elaborat așa numitul “Vot inteligent” distribuit pe internet, prin care recomandă alegătorilor votul pentru cel mai bine plasat candidat al opoziției în circumscripțiile uninominale. Majoritatea candidaților liberali au fost invalidați de justiție organizațiile lor fiind declarate “extremiste”, de unde și absența unui partid liberal cu șanse de a intra în parlament.

Dar chiar și dacă opoziția reușește să împiedice ER să obțină o majoritate în Duma de Stat, președintele Putin nu va avea mari probleme legislative în camera inferioară: Comuniștii, care se bazează pe un electorat îmbătrânit și sărăcit sunt singurul partid care face o opoziție de la stânga mai viguroasă, până la un anumit punct, în timp ce SR este un partid nesemnificativ, condus de un prieten al lui Putin și care arareori votează diferit față de ER.

La dreapta. LDPR condus de același Jirinovschi, îmbătrânit în bufoneriile care nu mai impresionează pe nimeni, susține în fond politica neo-imperială rusească a lui Putin. Toate acestea fac ca ER să apară ca un partid centrist, iar liderul său de facto, președintele Putin ca un om de stat înțelept și moderat în comparație chiar cu unii dintre deputații propriului partid care adeseori exprimă poziții radicale de politică externă în Dumă.

În final, poate cea mai bună descriere a acestui mega-scrutin de trei zile a făcut-o analistul politic de la Kiev, Alexei Kușci “Un mic dejun fără gust la o tabără de vară pentru tineri pionieri, fără nici o alegere”, după cum declara el la Al Jazeera.

foto: Ministerul apărării al Rusiei/Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...