
Alegeri pentru Primăria Bușteni. Fata fostului primar PSD vrea un nou mandat în familie / Urșii, temă de campanie
La Bușteni, oraș turistic de pe Valea Prahovei, alegerile locale parțiale din 4 mai 2025 vin în urma decesului fostului primar Emanoil Savin, reales în iunie 2024. În cursa pentru primărie s-au înscris cinci candidați, unul dintre aceștia retrăgându-se ulterior. Campania electorală s-a desfășurat atât online, cât și prin acțiuni directe în oraș, și a adus în prim-plan teme locale precum infrastructura, serviciile publice, turismul sau, timid, prezența urșilor în zonele locuite, însoțite pe alocuri de acuzații legate de averi nedeclarate și legături cu vechile administrații.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Perioada de promovare în vederea pregătirii candidaturilor la primărie a început încă din vara anului 2024, când fostul primar PSD Emanoil Savin, aflat la conducerea orașului pentru trei mandate între 2004 și 2016, a murit în timp ce juca un meci de fotbal.
- El fusese ales cu două luni înainte pentru un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie, cu aproape 38% din voturi, la 10 procente distanță de candidatul de pe locul 2, independent. În perioada 2016-2020, Savin a fost senator de Prahova.
De atunci, au apărut primele discuții despre cine va candida din oraș pentru funcția de primar, iar orașul a fost condus de secretarul general al unității administrativ-teritoriale Bușteni, până la desemnarea lui Sebastian Duțu, consilier local PSD, drept viceprimar cu atribuții de primar.
G4Media.ro analizează candidații la funcția de primar în orașul Bușteni.
Alexandra Mădălina Savin (PSD) este fiica fostului primar, de profesie economist și este director, potrivit funcției declarate la depunerea candidaturii. Își consolidează imaginea drept succesoarea lui Emanoil Savin, pe care îl invocă în postările publice pe rețelele de socializare ca model. În septembrie 2024, anunță că a preluat președinția filialei locale a social-democraților.
Pe 23 noiembrie, după tranșarea situației de interimat la primăria Bușteni, anunță pe pagina de Facebook că a preluat funcția de administrator public al localității, din care demisionează pe 13 februarie 2025. Ea a invocat „ostilitatea cu care am fost întâmpinată de o parte dintre funcționarii publici, manipulați din exterior de un grup restrâns de persoane care au intrat în politica locală cu intenții distructive”.
În campania electorală, Alexandra Mădălina Savin își construiește mesajul pe câteva teme centrale: ieșirea Bușteniului din Hidro Prahova, pe care o consideră „un proiect prioritar al tatălui meu”, și înființarea unei asocieri cu Sinaia și Azuga pentru gestionarea comună a resurselor de apă, în vederea obținerii „unui preț corect la apa potabilă”. Beneficiază de sprijinul lui Victor Negrescu, pe care l-a adus în oraș la o întâlnire cu localnicii, dar și de cel al lui Paul Stănescu, contestatar al alegerilor în două tururi ale primarilor, potrivit surselor G4Media.ro.
Promite o „linie de transport public între Bușteni și Sinaia”, cu gratuitate pentru copii și vârstnici – transportul pe raza orașului Bușteni – DN1 fiind concesionat unor operatori privați în urma unei licitații organizate la nivel județean – și o administrație „cu o echipă de profesioniști”, care va impune respectarea Statutului funcționarilor publici „la literă de lege”.
Alexandru Emil Florescu (independent) este de profesie jurist și este directorul unei societăți comerciale, potrivit potrivit funcției declarate la depunerea candidaturii. Candidează pentru a treia oară la funcția de primar al orașului Bușteni: în 2020, s-a clasat pe locul 2, cu 24,66% din voturi, la două procente distanță de Mircea Corbu (PNL) și la puțin peste un procent de candidatul de pe locul trei, fostul primar PSD din 2016-2020, Irinel Ghiță. În iunie 2024, a obținut aproape 27% din voturi, clasându-se tot pe locul 2, la distanță de zece procente de primarul ales Emanoil Savin (37,82%) și trei procente de candidatul de pe locul 3, Mircea Corbu (PNL) (23,39%) (sursa).
Florescu își concentrează campania în jurul ideii de administrație locală „bazată pe respect, transparență și soluții reale”, axată pe dialog direct cu cetățenii. Dezminte faptul că Printre prioritățile anunțate se numără: regândirea traficului rutier și amenajarea de parcări moderne, introducerea transportului școlar, redeschiderea creșei de la Grădinița Fram, înființarea unui centru de urgență cu ambulanță și crearea unui „Colț educațional” pentru copii.
Florescu propune, de asemenea, digitalizarea administrației, colectare selectivă a deșeurilor, atragerea de fonduri europene și private, precum și organizarea de evenimente culturale și sportive de anvergură. O altă temă recurentă este siguranța publică în contextul prezenței urșilor în zonele locuite, pentru care propune măsuri precum protejarea punctelor de colectare a gunoiului, colectare mai frecventă și campanii de informare. În privința serviciilor de apă, Florescu consideră că orice decizie privind retragerea orașului din parteneriatul cu Hidro Prahova trebuie fundamentată pe „studii tehnice, juridice și economice”, înainte de a fi luată în Consiliul Local , atacând practic propunerea candidatei PSD.
Este susținut de filiala USR Bușteni și de fostul primar PNL, Mircea Corbu, dar și de Florin Bucur, candidat din partea SOS la primărie, care și-a anunțat recent retragerea în favoarea lui. Alexandru Florescu și-a exprimat deschis susținerea pentru Nicușor Dan la primăria Capitalei în iunie 2024 și pentru Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut.
Adriana Narcisa Dicu (AUR) este de profesie inginer și este inspector de specialitate, conform funcției declarate la depunerea candidaturii. S-a născut la Măgureni, în județul Prahova, a absolvit liceul la București și studiile de licență la Universitatea Ecologică. A lucrat la primăriile de la Sectoarele 5 și 6 și, între 2017 și 2020, la Primăria Bușteni, potrivit CV-ului ei. A fost acuzată că nu are legături cu orașul Bușteni, afirmații pe care le-a combătut pe rețelele de socializare unde a spus că are în oraș „unchi, nepoți, veri”.
În programul său publicat pe site marți, 29 aprilie, candidata AUR anunță printre măsurile propuse construirea unui centru medical pentru consultații și analize gratuite pentru pensionari, precum și programul „Medicul vine la tine”, destinat vârstnicilor cu mobilitate redusă.
Adriana Dicu mai vrea ca 5 metri cubi de apă să fie „gratuiți” pentru fiecare familie, „pentru că eu pot”, susținând că la Bușteni „apa e gratuită, curge din munte” (sursa). Mai vrea reconstruirea fabricii de hârtie, asfaltări în zonele periferice, pasaje și pasarele cu lifturi, transport gratuit pentru seniori și iluminat public extins. Mesajele sale sunt axate pe o critică vehementă a administrațiilor anterioare.
Florin Bucur (SOS România) este de profesie jurist, fost jandarm, în prezent pensionar. A fost candidat al partidului SOS România la alegerile din Bușteni, însă și-a anunțat retragerea din cursă la două săptămâni după depunerea candidaturii, în favoarea independentului Alexandru Emil Florescu, care are susținerea USR, partid pe care Bucur îl ataca până de curând.
Bucur a candidat la primărie în 2024, când a obținut locul 4 cu 8% din voturi. De-a lungul campaniei sale scurte, Bucur s-a remarcat printr-o comunicare puternic critică, direcționată în special împotriva candidatei PSD Alexandra Mădălina Savin, acuzând-o public de omisiuni repetate în declarațiile de avere și interese, unele semnalate sub forma unor „episoade” publicate pe pagina Bușteni Live.
Retorica sa a fost centrată pe ideea de integritate și transparență, susținând că Bușteniul are nevoie de „un primar cinstit, care nu se rușinează cu roadele muncii sale”. Campania lui Bucur a inclus postări video din spații publice, unde a pus întrebări directe funcționarilor sau persoanelor asociate administrației locale, încercând să evidențieze, într-un stil polemic și confruntațional contestat de comunitate, lipsuri, posibile complicități sau decizii netransparente.
Constantin Miclea (independent) este de profesie ingineri și ocupă funcția de director al Complexului Sportiv Național „Piatra Arsă”, construit în anii 1930, unde se desfășoară cantonamente sportive. Miclea revine în cursa electorală după o lungă implicare în viața administrativă și sportivă a orașului. A fost arbitru de Liga 1, fost viceprimar în perioada 1992–1996 și consilier local în mai multe mandate.
A mai candidat la Primăria Bușteni, în 1996, când a pierdut la doar 6 voturi diferență. În campania actuală, Miclea invocă nevoia unui „restart” pentru oraș, despre care spune că „arată ca după război”. Printre prioritățile enunțate se numără dezvoltarea infrastructurii locale, relansarea domeniului schiabil, proiecte turistice și chiar susținerea unei echipe de fotbal în Liga a III-a.
A fost apropiat de fostul primar PSD Emanoil Savin, cu care a împărtășit aceeași pasiune pentru fotbal și sport în general, Savin fiind cunoscut pentru loturile de teren acordate gratuit sportivilor precum Simona Halep, Lucian Bute sau Ilie Năstase.
În postările de pe rețelele de socializare, Miclea critică voalat administrațiile recente și candidații favoriți. Într-o postare pe Facebook, l-a avertizat pe fostul primar Mircea Corbu, care i-ar fi atacat familia, inclusiv printr-un un videoclip de pe TikTok în care fiul lui Miclea atinge aproape 170 de kilometri la oră cu mașina în localitate, că „dacă iese fie Mădălina Savin, fie Florescu, o să fie un fiasco total”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.