
Aerul condiționat, o problemă energetică gravă (analiză Statista)/ Va ajunge la peste 10% din cererea de energie electrica la nivel mondial
Până în 2030, răcirea spațiilor interioare – care include aerul condiționat – va necesita, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), 697 terawați-oră (TWh) de energie electrică suplimentară. Aceasta înseamnă că va reprezenta 10% din cererea mondială în creștere de energie electrică. În schimb, vehiculele electrice vor reprezenta 13% din nevoile globale crescânde de energie electrică, iar încălzirea va reprezenta 7%. IEA definește răcirea spațiului ca orice mijloc de reducere a temperaturii interioare, inclusiv aerul condiționat.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Privind în perspectivă, IEA afirmă că, până în 2035, se preconizează că aparatele de aer condiționat își vor tripla consumul de energie electrică, cu nevoi energetice mai mari decât centrele de date, conform unui raport Reuters. Până în 2050, aproximativ două treimi din gospodăriile din lume vor deține un aparat de aer condiționat.

Deși aparatele de aer condiționat pot reduce semnificativ riscul de decese cauzate de căldură, aceste sisteme de răcire au totuși un dezavantaj: majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt alimentate cu energie electrică care, în multe părți ale lumii, este încă generată din combustibili fosili, contribuind astfel la încălzirea planetei.
IEA afirmă că investițiile în aparate de aer condiționat mai eficiente din punct de vedere energetic ar putea reduce la jumătate cererea viitoare de energie, ar reduce poluarea locală a aerului și ar scădea costurile de exploatare. În același timp, stabilirea unor standarde de eficiență mai ridicate pentru răcire și proiectarea de clădiri mai ecologice ar putea reduce necesitatea construirii de noi centrale electrice și ar putea reduce costurile.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.