
Aderarea Republicii Moldova la UE până în 2030 e un obiectiv realizabil, afirmă preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European înainte de summitul de la Chişinău
Aderarea deplină a Republicii Moldova la UE până în 2030 este un obiectiv realizabil, în condiţiile unei „voinţe politice susţinute”, a afirmat joi preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, înainte de summitul UE-Republica Moldova de pe 4 iulie, de la Chişinău, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Primul summit UE-Moldova de la Chişinău marchează o bornă strategică în aprofundarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acesta reflectă parteneriatul politic, economic şi de securitate în creştere dintre UE şi R.Moldova într-un moment crucial în călătoria europeană a ţării”, afirmă McAllister într-un comunicat dat publicităţii joi de Parlamentul European.
Republica Moldova a realizat progrese substanţiale în calea spre aderarea la UE, apreciază eurodeputatul german, notând că „reformele în justiţie, stat de drept şi anticorupţie avansează şi lansarea negocierilor de aderare (…) este acum aproape”. El a adăugat că Planul de creştere pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro sprijină acest proces consolidând sectoare cheie, ameliorând infrastructura şi alimentând rezilienţa economică.
„În acelaşi timp, Moldova continuă să se confrunte cu ameninţări hibride, inclusiv dezinformare, atacuri cibernetice şi interferenţă externă, în cadrul unor eforturi mai largi de a-i submina dezvoltarea democratică. UE rămâne dedicată întăririi suveranităţii, securităţii şi rezilienţei Republicii Moldova în faţa unei astfel de presiuni externe”, a dat asigurări preşedintele Comisiei AFET.
Aducerea Republicii Moldova mai aproape de UE înseamnă „accelerarea integrării energetice, creşterea conectivităţii şi construirea unui viitor mai sigur şi mai sustenabil pentru cetăţenii Moldovei”, a mai apreciat eurodeputatul.
David McAllister consideră că alinierea constantă cu normele şi standardele UE aduce deja beneficii tangibile şi că „aderarea deplină la UE până în 2030 este un obiectiv realizabil”, în condiţiile unei „voinţe politice susţinute”.
„Moldova este o ţară europeană prin geografie, prin valori şi prin aspiraţie. UE trebuie să continue să rămână cu fermitate alături de Republica Moldova în drumul său spre aderare – politic, financiar şi strategic”, a încheiat preşedintele AFET.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.