G4Media.ro

A murit istoricul şi academicianul Dan Berindei / Academia Română l-a numit…

Sursa foto: News.ro

A murit istoricul şi academicianul Dan Berindei / Academia Română l-a numit „personalitate marcantă a elitei intelectuale româneşti

Istoricul şi academicianul Dan Berindei a murit pe 23 decembrie, la vârsta de 98 de ani, a anunţat joi Academia Română, care l-a numit „personalitate marcantă a elitei intelectuale româneşti şi reprezentant de seamă al istoriografiei noastre”.

Descendent al familiei Brâncoveanu, cu rol capital în istoria şi cultura românească, Dan Berindei a păstrat nobleţea şi distincţia acestei vechi familii aristocrate şi a cultivat de-a lungul întregii sale vieţi valori fundamentale, asumându-şi, în vremuri neprielnice, un destin pe care l-a trăit în adevăr, onestitate şi exigenţă de sine, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Spirit patriotic prin excelenţă, cu un profund ataşament faţă de elita politică ce a pus bazele statului român modern, Dan Berindei şi-a dedicat întreaga viaţă studiului istoriei şi a dezvoltat o excepţională carieră de-a lungul a peste şapte decenii.

Născut pe 3 noiembrie 1923, la Bucureşti, şi-a făcut primele studii în particular, apoi la Şcoala „Clemenţa“ şi la Liceul „Spiru Haret“. A fost licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Secţia istorie, Universitatea din Bucureşti, cu titlul „magna cum laude“ şi doctor în istorie, cu o teză despre „Oraşul Bucureşti, reşedinţă şi capitală a Ţării Româneşti (1459–1862)“. După absolvirea facultăţii, a devenit cercetător şi secretar ştiinţific la Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice (1946-1948), apoi asistent la Institutul de Istorie şi Filosofie al Academiei Române (1948-1952).

În perioada 1952-1955, a fost îndepărtat abuziv din cercetarea ştiinţifică de către regimul comunist aflat la putere. A fost rechemat în 1955 şi a lucrat ca cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române vreme de 45 de ani. A deţinut funcţiile de secretar ştiinţific şi vicepreşedinte al consiliului ştiinţific.

După 1990, a putut dezvolta o carieră didactică, fiind profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, la Universitatea „Politehnica“ din Bucureşti şi Universitatea „Hyperion“ din Bucureşti.

Era specialist în istoria modernă a României şi autorul, singur sau în colaborare, a peste 90 de volume şi a peste 700 de articole şi studii apărute în prestigioase reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate, în care a abordat aspecte referitoare la istoria politică şi socială a secolului al XIX-lea (revoluţiile din 1821 şi 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă), la istoria economică, istoria culturii, a jurnalismului, a oraşului Bucureşti, istoria diplomaţiei şi relaţiile internaţionale.

A fost secretar al Comitetului Naţional al Istoricilor Români (1977-1993) şi preşedintele acestuia (1993-2015). Membru în Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, Comisia de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române (vicepreşedinte 1971-1981, preşedinte din 1981).

Pentru excepţionala sa carieră de istoric şi profesor a fost ales doctor honoris causa al universităţilor din Craiova (2001), „Ovidius“ din Constanţa (2007), „Valahia“ din Târgovişte (2009) şi Universităţii de Vest din Timişoara (2009).

Preşedinţia României i-a conferit două înalte ordine de stat: Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler (2002) şi Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Ofiţer (2016).

A deţinut două mandate consecutive de vicepreşedinte al Academiei Române (2006-2014) şi a condus în calitate de preşedinte Secţia de Ştiinţe istorice şi arheologie (1993-2005 şi 2016-2019), al cărei preşedinte de onoare a fost începând cu anul 2005. În anul 2006, a scris o amplă istorie a Academiei Române, reeditată în 2016, cu prilejul împlinirii unui secol şi jumătate de la înfiinţarea instituţiei. Se numără, de asemenea, printre principalii donatori ai Academiei Române.

Sursa foto: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. spirit patriotic…a dat pe goarnă la Secu și pe masa pe tasu

  2. Pierdere ireparabilă, la ce doctorate avem și ce infrastructură intelectuală.
    Ca să înțelegi ce demitizează istoricii de succes trebuie ca Biblioteca Digitală a Bucureștilor să fie ajutată de UE să aibă servere accesibile permanent, fără mesajul System is overloaded.
    Și să se repare Muzeul Național de Istorie.

  3. A fost o personalitate colosala a culturii noastre. Ca istoric, diferenta intre domnia sa si actualul presedinte al Academiei Romane era ca intre Everest si dealul Istrita. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

  4. Am citit undeva ca, a fost turnător al securității, și printre alții l-a turnat și pe fiul lui, Mihnea Berindei carelucra la Europa Libera. Daca nu este adevărat îmi cer iertare. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

  5. În afară de textul deja semnalat, despre relația lui Dan Berindei cu Securitatea poate fi citit și articolul din Wikipedia, care conține un paragraf despre asta.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Berindei#Colaborarea_cu_Securitatea

  6. Inainte de securitate a trecut putin pe la legionari. Dar sa iti torni Fiul la Securitate spune totul despre Om

  7. Strabunicii nostri mureau ba la Cotul Donului, ba la Stalingrad, pentru ca marele om de cultura s-o frece la rece prin Bucuresti? Bine ca nu era in excursie-sinecura de stat, precum intelectualii Miculuiparis, gen Eliade si Cioran.

  8. Brancovenii pareau oameni seriosi, nu ca licheaua asta spagara.

  9. De la Pirvan, Densusianu, Iorga, Dumitru Almas, Daicoviciu, Sergiu Nicolaescu, Istoria Ro continua sa fie o Mitologie Romantata.
    Nea Berindei s-ar fi opintit s-o puna pe shine?

  10. Am vrut sa verific daca cele scrise, mai sus, despre Dan Berindei sunt corecte, din punctul integritatii operei academice a distinsului academician. Verificarea s-a efectuat pe platforma Web of Science a lui Clarivate.
    Berindei, Dan This is an algorithmically generated author record from the Web of Science Core Collection
    H-Index 2
    Total Publications 62
    Citing Articles 9

    Ultimul articol publicat in 2016 in Transylvanian Review, The Creation of the Literary (Academic) Society and the Founding Meeting of 1867
    Primul articol publicat in 1975 in REVUE ROUMAINE D HISTOIRE
    Nici un articol publicat intr-o revista din strainatate! Unde sunt cele 700 articole publicate de academician? Sunt maculatura istoriei.
    Cu un h-index=2 aceasta persoana, academician, nu ar putea fi angajata nici macar pe un post de asistent intr-o facultate. Si cati sunt ca el in Academia Romana si primesc sinecuri pe viata.
    V-am spus de atatea ori nu va mai lasati spalati pe creier, spalati-va mai mult pe corp si poate scapati de covid-19.