G4Media.ro

UPDATE Axa Beijing-Moscova reprezintă un factor de stabilitate și pace, susțin Xi…

Sursa foto: Kremlin.ru

UPDATE Axa Beijing-Moscova reprezintă un factor de stabilitate și pace, susțin Xi Jinping și Vladimir Putin

Xi Jinping și Vladimir Putin au apărat joi axa Beijing-Moscova ca factor de „stabilitate” și „pace” în lume, liderul rus sperând la un sprijin mai mare din partea Chinei pentru războiul său din Ucraina, transmite agenția AFP.

Relația China-Rusia „nu este doar în interesul fundamental al celor două țări și al celor două popoare, ci și favorabilă păcii”, a declarat Xi Jinping în timpul unei întâlniri cu omologul său la Beijing.

Iar „China este gata să lucreze cu Rusia pentru (…) a susține echitatea și dreptatea în lume”. „Relația China-Rusia de astăzi este câștigată cu greu și ambele părți trebuie să o prețuiască și să o cultive”, a adăugat el.

Potrivit Kremlinului, această relație este „un factor de stabilitate pe scena internațională”. Ea „nu este oportunistă și nu este îndreptată împotriva nimănui”.

„Împreună, susținem principiile justiției și o ordine mondială democratică care reflectă realitățile multipolare și se bazează pe dreptul internațional”, a mai declarat el.

“Fără limite”

Vladimir Putin a sosit joi în zorii zilei în capitala chineză pentru o vizită de două zile, prima sa deplasare în străinătate de la realegerea sa în martie și a doua în China în puțin peste șase luni.

Gigantul asiatic este un colos economic crucial pentru Rusia, care se află sub presiunea unor sancțiuni occidentale severe impuse pentru a pedepsi ofensiva sa militară din Ucraina.

Abia întors dintr-un turneu în Franța, Serbia și Ungaria, Xi Jinping a apărat dreptul de a menține legături economice normale cu vecinul său rus. În special, China beneficiază de importurile ieftine de energie rusească.

La începutul anului 2022, chiar înainte de începerea invaziei din Ucraina, cele două țări sărbătoriseră un parteneriat bilateral descris ca fiind „fără limite”.

„Aceasta este prima călătorie a lui Putin după învestirea sa și, prin urmare, este menită să arate că relațiile sino-ruse trec la un alt nivel”, a declarat pentru AFP analistul rus independent Konstantin Kalachev. „Ca să nu mai vorbim de prietenia personală vizibil sinceră dintre cei doi lideri”.

Joi, Vladimir Putin s-a declarat „recunoscător” Chinei pentru „inițiativele” sale în favoarea păcii în criza ucraineană, potrivit agențiilor ruse de presă.

Vorbind în fața presei alături de Xi Jinping, el a calificat, de asemenea, drept „dăunătoare” orice alianță politică și militară „închisă” în regiunea Asia-Pacific, unde partenerul său chinez este în concurență cu rivalul său american, care cooperează cu Australia și Marea Britanie pentru a contracara influența Beijingului.

Linia roșie

China solicită în mod regulat respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor (inclusiv a Ucrainei), dar îndeamnă, de asemenea, să se țină seama de preocupările de securitate ale Rusiei.

„Ambele părți sunt de acord că o soluție politică la criza din Ucraina este calea de urmat”, a declarat Xi reporterilor, subliniind că „poziția Chinei în această chestiune a fost întotdeauna clară”.

„China speră că pacea și stabilitatea vor fi restabilite rapid pe continentul european și va continua să joace un rol constructiv în acest scop”, a promis el.

Aceste legături strânse sunt privite cu suspiciune crescândă de multe țări occidentale.

Washingtonul a stabilit o linie roșie pentru Beijing – să nu furnizeze arme direct Rusiei – și spune că nu a văzut până acum nicio dovadă contrarie.

Dar Statele Unite consideră că sprijinul economic chinezesc permite totuși Rusiei să își sporească producția de rachete, drone și tancuri.

Prudența băncilor

Schimburile comerciale sino-ruse au explodat de la invazia Ucrainei, depășind 220 de miliarde de euro în 2023, potrivit vămilor chineze.

Cu toate acestea, exporturile chinezești către Rusia au scăzut în martie și aprilie, ca urmare a amenințării cu sancțiuni americane.

Un decret semnat în decembrie de președintele american Joe Biden autorizează acum sancțiuni secundare împotriva băncilor străine care au legături cu mașina de război rusă. Cu alte cuvinte, Trezoreria americană le poate exclude din sistemul financiar mondial, care se bazează pe dolar.

Mai multe bănci chineze și-au întrerupt sau redus tranzacțiile cu clienții lor ruși, potrivit a opt cetățeni ai celor două țări implicați în comerțul bilateral.

În același timp, China încearcă să își reînnoiască legăturile cu Statele Unite și, prin urmare, ar putea fi reticentă în a căuta o cooperare mai strânsă cu Rusia, potrivit analiștilor.

Cu toate acestea, în timpul vizitei lui Vladimir Putin, Moscova și Beijingul au semnat mai multe acorduri comerciale.

De asemenea, președintele rus urmează să se întâlnească cu premierul Li Qiang, iar vineri se va deplasa la Harbin (nord-est) pentru a vizita un târg de comerț și investiții.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. „war is peace, freedom is slavery, ignorance is strength”

  2. O altă minciună comunistă. Întâlnirea este pentru încercarea de a găsi posibilități de a ajuta Rusia imperialista și demonică sa câștige războiul.

  3. E plina lumea de stabilitate de cand Putin s-a reorientat catre China ca principal partenere economic. Practic nu mai avem loc de atata stabilitate, e peste tot. Nu mai sunt nici miscari nationaliste, nici conflicte culturale, nici etnice, nici militare, comertul curge natural fara sanctiuni , samd. Bravo Vladimir.

  4. Intr-o lume normala, Xi Jinping ar fi deja urmarit pentru favorizarea infractorului ─ in cazul asta, chiar a unui suspect de genocid.

  5. Păi atunci să cumpărăm produse chinezești să susținem „axa pacii”! Mulțumim UE că ține taxele jos, astfel contribuim si noi la pace! 🙏🙏🙏

  6. Stabilitate = stabilitateba raului.
    Sa ne obijnuim cu: razboi, arme chimice, amenintari nucleare.

    Oameni: lumea de pace pe care am avut-o este stabil distrusa de mosnegi care vor sa stea la putere cu orice pret.

    Cumva: conceptul de suveranitate nu functioneaza.
    Nu ai dreptul sa faci orice la tine in tara (de ex sa nu protestezi ca ai un dement la carma tarii).
    Ce alegi la tine in tara (gen AFD, Hitler, Trump etc) influenteaza lumea masiv!

  7. Ce plm fumează ăștia?