G4Media.ro

Forțele armate ucrainene: O parte dintre mercenarii Wagner au ajuns din nou…

Sursa foto: OLIVER BUNIC / AFP

Forțele armate ucrainene: O parte dintre mercenarii Wagner au ajuns din nou pe frontul din Ucraina

Unii mercenari ai grupului rus Wagner, care au plecat în Belarus, au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării și acum sunt din nou desfășurați în Ucraina, a declarat Ilya Yevlash, un reprezentant al comandamentului Grupului de forțe din Est al Forțelor Armate ucrainene, relatează BBC.

Anterior, un operator de recunoaștere aeriană al brigăzii 92 a Forțelor Armate ucrainene care luptă în această zonă a declarat pentru CNN că militanții Wagner au reapărut pe câmpul de luptă în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk.

„Foști angajați ai PMC Wagner sunt acum prezenți efectiv pe teritoriul Grupului de forțe din est. Ei participă la ostilități”, a declarat Yevlash pentru Ukrayinska Pravda. „În special, ei vin de pe teritoriul Belarusului, unde se aflau taberele lor”.

Potrivit acestuia, acum unitățile Wagner sunt în curs de desființare, iar unii dintre ei semnează contracte cu Ministerul rus al Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei în diferite poziții, în special ca instructori. Unii dintre ei merg în unități regulate de luptă.

„Ei nu mai reprezintă o amenințare ca acum un an, de exemplu, din cauza pierderii liderului lor principal, Evgheni Prigojin”, a adăugat Evlash.

Aceasta este prima confirmare oficială din partea Ucrainei a revenirii mercenarilor Wagner pe câmpul de luptă. Până acum, bloggerii militari pro-ruși au difuzat mesaje în acest sens pe canalele lor de Telegram.

Potrivit analiștilor de la Institutul american pentru studierea războiului (ISW), astfel de informații indică faptul că elementele grupului Wagner nu mai reprezintă o forță unică. Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca formațiunile adunate din militanții Wagner să aibă un efect notabil asupra cursului ostilităților, consideră experții.

Potrivit Serviciului de frontieră ucrainean, până de curând, pe teritoriul Belarusului se aflau peste 6 mii de mercenari Wagner. Acum, potrivit serviciului, au rămas acolo aproximativ 500 de mercenari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...