G4Media.ro

Curtea de Apel Bucureşti a respins din nou cererea lui László Tőkés…

sursa foto: Laszlo Tokes / Facebook

Curtea de Apel Bucureşti a respins din nou cererea lui László Tőkés de anulare a decretului prezidenţial prin care pierde Ordinul Crucea României/ Ordinul, retras la inițiativa lui Victor Ponta după ce Tőkés a spus că Ungaria ar trebui să adopte un statut de protector asupra maghiarilor din Transilvania

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pentru a doua oară, cererea lui László Tőkés, care a solicitat anularea decretului prezidenţial de revocare a decoraţiei oferite de statul român, potrivit minutei hotărârii publicată luni pe site-ul Curţii, transmite hirado.hu.

Instanţa de judecată a admis excepţia inadmisibilităţii acţiunii. Előd Kincses, avocatul lui László Tőkés, a explicat pentru agenţia ungară de presă MTI că instanţa a constatat de data aceasta că nu are dreptul să examineze ordinul prezidenţial de retragere a Ordinului Crucea României.

Avocatul consideră că hotărârea este ciudată, deoarece aceeaşi Curte de Apel a examinat şi s-a şi pronunţat deja o dată în acest caz, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României nu a acceptat acea hotărâre şi a trimis cauza înapoi la prima instanţă cerând Curţii de Apel să o reexamineze.

“Acest lucru înseamnă că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu a fost pusă în aplicare”, a declarat avocatul.

Acesta a mai adăugat că, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi consecventă, va trimite şi de această dată cazul înapoi la prima instanţă. În opinia avocatului, justiţia română încearcă să tragă de timp în acest caz. Aşteaptă să se termine mandatul prezidenţial al lui Klaus Iohannis pentru a da sentinţa care, cu siguranţă, va fi nefavorabilă şefului statului.

Potrivit avocatului, este clar că decretul prezidenţial este ilegal, deoarece legea care reglementează ordinele de merit nu permite retragerea acestora decât în două situaţii, care în acest caz nu pot fi aplicate. Ordinul de merit trebuie retras în cazul în care persoana în cauză este condamnată la o pedeapsă cu privare de libertate sau dacă comite fapte care nu sunt demne de recunoaşterea meritelor sale. Ordinul de merit al lui László Tőkés a fost retras nu din cauza acţiunilor sale, ci din cauza exprimării unei opinii, dar libertatea de exprimare este garantată de Constituţie, susține hirado.hu.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie, László Tőkés a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru rolul său avut, în anul 1989, în Revoluţia de la Timişoara care a dus la căderea dictaturii ceauşiste. Totuşi, această distincţie a fost retrasă de Klaus Iohannis, în martie 2016. Revocarea distincţiei a fost iniţiată, în anul 2013, de premierul Victor Ponta, după ce László Tőkés a afirmat, într-un discurs de-al său, la Băile Tuşnad, că Ungaria ar trebui să adopte un statut de protector asupra maghiarilor din Transilvania, aşa cum a făcut Austria în privinţa comunităţii germane din Tirolul de Sud (Italia).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Trist și rușinos… Dacă nici omul ăsta, al cărui nume îl aveam cu toții pe buze in acele zile, nu are o decorație a statului nostru, ce să mai zicem?… Iar a o retrage pentru motive nelegale e și mai îngrijorător pentru noi toți cei de aici.

  2. Pentru curajul de care au dat dovada, Victor Ponta si Klaus Iohannis raman in istoria Romaniei. O spun sincer.