G4Media.ro

Comisia Europeană propune introducerea portofelului digital pentru toți cetățenii europeni/ La ce…

Comisia Europeană propune introducerea portofelului digital pentru toți cetățenii europeni/ La ce folosește și ce acte pot fi stocate în el

Comisia Europeană a propus joi cadrul legal pentru portofelul digital (identitate digitală europeană) care va fi disponibil pentru toți cetățenii, rezidenții și oamenii de afaceri din UE, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei.

Potrivit sursei citate, cetățenii UE vor avea posibilitatea să-și dovedească identitatea și să păstreze documente în format electroinic prin intermediul acestor portofele electronice cu un simplu click de pe telefonul mobil.

Cetățenii europeni vor avea posibilitatea să acceseze servicii online cu identitatea digitală, care va fi recunoscută pe întreg teritoriul UE.

Mai multe state europene oferă deja forme digitale de acte de identitate, astfel că noua aplicaţie propusă de Executivul comunitar ar interacţiona cu sistemele existente şi ar oferi cetăţenilor UE dreptul la un serviciu care este recunoscut la nivelul întregului bloc comunitar.

Portofelul digital (e-wallet) nu va fi obligatoriu.

La ce folosește portofelul electronic

Portofelul digital va funcționa ca un act de identitate electronic, pe care cetățenii UE pot stoca date personale şi documente oficiale, precum permise auto, reţete medicale şi diplome de studii.

Graţie noilor portofele digitale, care vor fi sub forma unei aplicaţii pe telefon, similare cu cele utilizate pe telefoanele Android şi Apple, cetăţenii UE vor putea să închirieze automobile în afara ţării lor de origine, să îşi dovedească vârsta, să solicite un împrumut, să deschidă un cont bancar, să depună o declaraţie fiscală şi să se înscrie la o universitate.

Vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, a declarat: ”Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru ce facem în țarile de origine fără costuri suplimentare, fie că vorbim despre închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar. Putem face asta într-un mod sigur și transparent. Așa că vom putea decide câtă informație dorim să împărtășim despre noi, cu cine și în ce scopuri”.

Context

Pandemia de Covid-19 a accelerat procesul de integrare europeană în condiţiile în care anul trecut statele membre au căzut de acord asupra unui program de stimulare economică concentrat pe investiţii în energie verde şi digitalizare, program susţinut de împrumuturi comune.

În plus, guvernele statelor membre au însărcinat Comisia Europeană să achiziţioneze vaccinuri în numele lor şi de asemenea au introdus certificate de călătorie pentru cei care au fost vaccinaţi, au un test negativ sau şi-au revenit după virus.

Comisia Europeană şi-a propus să livreze un instrumentar tehnic care să poată fi folosit la introducerea portofelelor digitale până în luna octombrie 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Intrebarea este nu ce poate sa contina, ca pana la urma poate sa contina orice cum zice si articolul… Dar cum imi asigura EU siguranta ca datele mele nu sunt la indemana oricarui dement? Ma rog … nu ale mele… ca eu sunt doar un muritor platitor de taxe, dar e vorba de persoane importante cum ar fi chiar sefii uniunii, de ex. Cum ar fi sa se stie ca sufera de boala X si sa fie exploatata aceasta informatie impotriva lor?

  2. Pai normal ,la ce ar trebui id digital si 5 g,limitarile la lichiditati si re .s.tric.tii sa.nita.re care iti li.mit.ea.za libertatea de miscare si prolifereaza si constrange la miscari digitale si digitalizare,nu.i greu de inteles chiar sant m.ani pula.ri foarte inteligente,felicitari!

  3. Pai normal ,la ce ar trebui i. d di.g.ital si 5 g,lim.itar.ile la lic.h.idit.ati si re .s.tric.tii sa.nita.re care iti li.mit.ea.za li.b.ertat.ea de mi.sc.are si pr.olif er. eaza si co.ns.trang.e la miscari digitale si di.gitaliz.are,nu.i greu de inteles chiar sant m.ani p.ula.ri foarte inteligente,felicitari!

  4. Pai normal ,la ce ar trebui i. d di.g.ita.l si 5 .g,l.im.itar.ile la l.ic.h.idit.ati si r.e .s.tric.tii sa.nita.re care iti l.i.mit.ea.za l.i.b.ertat.ea de m.i.sc.are si p.r.olif er. eaza si c.o.ns.trang.e la m.iscari d.igi..tale si d..i.gitaliz.are,nu.i greu de inteles chiar sant m.a.ni p.ul.a.ri foa.rte inteli.gen.te,felicitari!

  5. @Victor
    Subscriu.

  6. La fel ca in multe alte situatii, ideea nu este buna sau rea in esenta, depinde de modul cum va fi materializata daca va fi benefica sau in defavoarea cetatenilor.
    Cine va gestiona datele? ​Vor avea acces companiile private?
    Va fi posibil transferul de date in afara statului de care apartine proprietarul?
    Cum va fi prevenita colectarea datelor in punctele in care se face autentificarea?

  7. Tocmai ce dădeau la știri despre furtul de date la o companie ce manageriază 90% din rezervările de bilete de avion, să-ți tot pui informațiile în spațiul virtual!
    SITA PSS, pentru cine a cumpărat bilete în ultimele luni…

  8. N-am citit nimic convingator despre avantaje. De exemplu despre avantajul de a pierde/distruge telefonul (l-am scapat din mâna de la et. 9).

  9. Daca vreti sa murim linistiti trebuie sa scoatem pe linie moarta telefoanele si pc .urile pana nu e prea tarziu

  10. Face parte din integrare.

  11. Nicacda!

  12. In afara de a se simti hipsterii mai bine si de a aduce o oarece comoditate, principalul scop al acestui portofel digital e mai buna si mai cuprinzatoarea supraveghere a bizonului, inca un mic pas spre societatea totalitara la care viseaza „elitele”.
    Bineinteles, visul lor e vax albina, la un moment dat le va aduce o bita aproape de spinare.

  13. Astept update-ul cu scor social ca in China.