
Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiştii din Hong Kong
Zvonurile online nefondate ştiinţific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiştilor din Hong Kong, îngrijoraţi, transmite joi agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Mesajele postate pe reţelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastrofă naturală majoră în iulie 2025, bazându-se pe un vis al autorului.
Alte mesaje prezic, de asemenea, un cutremur major în arhipelag, însă la date diferite, în timp ce un grup de Facebook care pretinde că prevesteşte dezastrele din Japonia numără peste 250.000 de membri, în principal în Hong Kong şi Taiwan.
„Această profeţie referitoare la cutremur a provocat o schimbare majoră în preferinţele clienţilor noştri”, a declarat pentru AFP Frankie Chow, care conduce agenţia de turism CLS Holiday din Hong Kong, adăugând că între martie şi aprilie, compania sa a înregistrat o scădere de 70-80% a solicitărilor de călătorii în arhipelag, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Circa 2,7 milioane de călători din Hong Kong au vizitat Japonia în 2024, aproape la fel de mulţi ca numărul vizitatorilor americani.
Cutremurele de intensitate mică până la moderată sunt frecvente în Japonia, unde reglementările stricte din domeniul construcţiilor minimizează bilanţul pagubelor materiale şi al victimelor, chiar şi în timpul trepidaţiilor mai importante.
Însă, ţara s-a confruntat şi cu dezastre majore, precum cel din 2011, când un cutremur cu magnitudinea 9 şi tsunamiul ulterior s-au soldat cu 18.500 de morţi şi dispăruţi şi au provocat un accident nuclear devastator la centrala nucleară de la Fukushima.
„Prezicerea cutremurelor după dată, oră şi locaţie nu este posibilă, pe baza cunoştinţelor ştiinţifice actuale”, a scris luna trecută biroul Primului Ministru pe reţeaua X.
În încercarea de a dezamorsa aceste zvonuri, un oficial de la cabinetul premierului a explicat că mesajul nu era decât o informaţie distribuită în mod regulat. Însă, cotidianul Asahi Shimbun a scris că, dimpotrivă, guvernul reacţiona în principal la profeţiile apărute în mediul online după ce o agenţie guvernamentală japoneză a publicat în ianuarie o nouă estimare a probabilităţii unui „mega-cutremur” cu o magnitudine mai mare de 8,5.
Potrivit acestor experţi, probabilitatea producerii unui asemenea seism în arhipelag a crescut uşor, ajungând la 75-82% pentru următoarele trei decenii, suficient pentru a speria publicul larg.
Mai ales pentru că acest anunţ a fost urmat, în martie, de o nouă estimare oficială care sugerează un potenţial de 298.000 de decese în Japonia în cazul unui mega-cutremur urmat de tsunami.
Şi, chiar dacă acestea sunt simple actualizări ale estimărilor publicate în mod regulat, cifrele au fost suficiente pentru a stârni zvonuri şi temeri. Un videoclip de pe YouTube cu un maestru feng shui care îndeamnă împotriva călătoriilor în Japonia, distribuit de o publicaţie din Hong Kong, a fost vizualizat de peste 100.000 de ori.
Iar efectele acestor campanii de dezinformare au fost resimţite rapid, după ce Japonia a doborât anul trecut recordurile de vizitatori, cu 36,8 milioane de turişti.
Greater Bay Airlines, cu sediul în Hong Kong, şi-a redus zborurile către Tokushima (vestul Japoniei), „de la trei zboruri dus-întors săptămânale la două, între 12 mai şi 25 octombrie”, potrivit unui responsabil local din domeniul turismului, intervievat de AFP.
La rândul său, guvernatorul din Miyagi, Yoshihiro Murai, a declarat în aprilie că „nu există niciun motiv de îngrijorare”, menţionând în acelaşi timp că, „în cazul în care zvonurile neştiinţifice de pe reţelele sociale influenţează turismul, acesta ar putea deveni o problemă majoră”.
Potrivit Organizaţiei de Turism din Japonia, 208.400 de persoane din Hong Kong au vizitat Japonia în martie, cu 10% mai puţini comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Cu toate acestea, scăderea este cauzată parţial şi de faptul că vacanţa de Paşte a început în acest an la jumătatea lunii aprilie, mai degrabă” decât în martie, a adăugat organizaţia.
Steve Huen Kwok-chuen, care conduce agenţia de turism EGL Tours din Hong Kong, nu a constatat o scădere a numărului de clienţi care călătoresc în Japonia şi se declară rezonabil şi optimist. În cazul în care aceste predicţii nu se vor adeveri, „oamenii îşi vor da seama că nu sunt reale” şi se vor întoarce, a estimat el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.