G4Media.ro

Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva…

Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor – marcată pentru prima oară anul acesta pe 16 august în baza unei legi adoptate în urmă cu două luni / Ar trebui să fie luminate în roșu Parlamentul, Guvernul, sediile autorităților publice centrale și locale, Arcul de Triumf și Palatul Mogoșoaia

Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor este marcată pentru prima oară anul acesta în România pe 16 august, după ce pe 24 iunie plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă inițiată în acest sens de deputatul PNL Daniel Gheorghe. Au votat „pentru” 258 de deputaţi, iar 40 s-au abţinut. Proiectul de lege fusese anterior adoptat şi de Senat. Președintele Iohannis a promulgat actul normtaiv pe 16 iulie.

”În semn de conştientizare de către cetăţenii români a violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt supuşi şi astăzi creştinii în lume se iluminează în roşu, între orele 20.00-24.00, următoarele clădiri: Parlamentul, Guvernul, sediile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Arcul de Triumf şi Palatul Mogoşoaia”, se arată în articolul 2 al legii.

Potrivit articolului 3, cu prilejul acestei zile se pot organiza manifestări publice şi pot avea loc slujbe religioase, în locurile în care se desfăşoară evenimente comemorative autorizate, conform legii. Articolul 5 prevede că în ziua de 16 august, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES pot difuza în acest sens cu prioritate emisiuni şi materiale informative.

La 15 august 1714, Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti (1688-1714), cei patru fii ai săi şi Ianache Văcărescu au fost decapitaţi la Constantinopol. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, la 20 iunie 1992, trecerea în rândul sfinţilor a celor şase martiri Brâncoveni. Astfel, ziua de 16 august a fost stabilită ca zi de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi sfetnicul Ianache.

Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul lor. Cele două evenimente au fost aprobate la 29 octombrie 2012 de Sfântul Sinod al BOR, la propunerea patriarhului Daniel.

Constantin Brâncoveanu, un domn profund ataşat intereselor ţării şi ale neamului românesc întreg, după cum scria istoricul Nicolae Iorga, a ctitorit o serie de biserici şi mănăstiri: Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti (unde, în 1720, au fost aduse şi înhumate osemintele lui Constantin Brâncoveanu), Biserica Sfântul Sava din Bucureşti, Biserica de la Potlogi, Biserica de la Mogoşoaia, Mănăstirea Hurezi (sau Horezu), Mănăstirea Brâncoveni etc.

Constantin Brâncoveanu a fost şi un sprijinitor al ortodoxiei, culturii şi spiritualităţii popoarelor asuprite din cuprinsul Imperiului Otoman (lumea greacă, dar şi comunităţile din Asia Mică, Siria, Ierusalim sau Egipt). De asemenea, după ce Habsburgii şi-au instaurat stăpânirea în Transilvania, Brâncoveanu a acordat sprijin pe plan ecleziastic românilor de acolo împotriva unirii bisericii ortodoxe cu Roma sub presiunea Curţii de la Viena. Sprijinul său s-a manifestat prin tipărirea şi difuzarea de cărţi de cult în limba română, ctitorirea unor lăcaşuri de cult, precum biserica de la Făgăraş şi mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, danii pentru biserici şi schituri etc.

Foto: Constantin Brâncoveanu, detaliu de pe fresca Ateneului Român / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Aviz pentru toti aia care-i pupa-n kur pe turci si alti lingatori de pietre negre in Mecca.

  2. Nu sunt crestin sau nationalist, dar in conditiile actuale sarbatoare astea o s-o notez in calendar!

  3. E o prostie. Brancovenii nu au fost asasinati de Sultan pentru ca erau crestini, ci pentru ca era cea mai bogata familie din Tara Romaneasca si decat prin asasinarea lui Beancoveanu cu intreaga linie de barbati, averea putea fi luată. Aia cu crestinatatea era o minciuna din cartea de istorie.

    • @Barda – Daca stii cartea de istorie precum limba romana, atunci iti urez „decat” „succesuri” 😀
      PS: Ma scuzati, da’ cand vad pe cate unul cu deja celebrul „decat” nu pot sa ma abtin…

    • @kafka

      Interesant atacul tau la persoana. Si totusi nu contrazici ce a scris tulthor, ci felul cum a scris.

      Sa ne aducem aminte de Caragiale: amice esti …de aici continua tu

    • Oricum ar fi cu Brancoveanu, violentele impotriva crestinilor din Africa si Asia sunt o realitate socanta si dureroasa a secolului XXI.

      La fel de socant e ca subiectul e evitat in general de presa care militeaza in favoarea unor minoritati uneori mult mai putin defavorizate. (Nu as vrea sa se inteleaga ca prin asta duc in derizoriu problema existenta a rasismului, doar ca lista minoritatilor e mai lunga de atat si mult prea bagata in seama in detrimentul unor probleme globale mult mai serioase.) Asadar consider ca sunt foarte bune initiativele de constientizare a violentelor si discriminarii religioase.

    • Toti sase isi puteau salva viata daca isi renegau religia crestina si treceau la islam.
      „Pe 15 august 1714, când creștinii pomeneau Adormirea Maicii Domnului, chiar în ziua în care voievodul împlinea 60 de ani, a fost adus, împreună cu ceilalți prizonieri, la Yali Köskü („Pavilionul mării”). Erau prezenți sultanul Ahmet al III-lea, marele vizir Gin Ali, reprezentanții diplomatici ai Franței, Angliei, Rusiei și Austriei. Li s-a cerut să renunțe la credința ortodoxă strămoșească, pentru a fi grațiați, dar voievodul și-a încurajat fiii sa fie statornici în credință, fiind singurul bun ce le-a mai rămas. Înfuriat, sultanul a poruncit sa fie tăiate mai întâi capetele celor patru copii ai voievodului, apoi cel al sfetnicului Ianache, crezând că astfel îi va înfrânge credința. Dar Brâncoveanu, îndurerat, și-a făcut semnul crucii spunând: „Doamne, fie voia Ta!” și a întins singur capul său călăului. Cele șase trupuri decapitate au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele purtate pe ulițele cetății.” – https://ro.orthodoxwiki.org/Constantin_Br%C3%A2ncoveanu

    • Nu pentru ca era bogat a fost omorat Brancoveanu ! , ci pentru ca s-a inteles cu Tarul ca, in caz de intra Armata Rusa in Tara Romaneasca, sa-si proclame Independenta (si sa atace Imperiul Otoman impreuna cu tarul desigur).
      Sa nu uitam ca Brancoveanu a jurat Credinta Sultanului la Istanbul cand a fost numit ,,Domn al Tarii Romanesti”.
      Tot dintre membrii Neamului Cantacuzino (din neamul grecesc al Cantacuzinilor era si Brancoveanu) au fost si boierii care au trimis Informatile Tradarii catre Sultan.
      Sultanul a promis iertarea de Executie daca Brancovenu desconspira unde a ascuns aurul dobandit in timpul Domniei. Brancoveanu din mandrie grecesca a refuzat sa spuna unde a ascuns aurul. (Brancoveanu stia ca restul familie lui va recupera aurul dupa moartea lui).
      Asa ca Sultanul, in fata sfidarii, a Ordonat Executia pe rand a fiilor lui Brancoveanu. Cand a ajuns la cel mic Sulatanul a spus ca accepta sa supravietuiasca chiar si daca Brancoveanu nu spune unde a ascuns aurul cu conditia ca fiul cel mic sa devina musulman. Brancoveanu a refuzat si de data asta.
      (Dupa executie se pare ca restul familiei Brancoveanu (mame, fice, gineri) au recuperat aurul ascuns despre care nu s-a mai auzit nimic dupa aceea).
      In realitate Martiriul lui Brancoveanu a fost o Tragedie cauzata de Lupta pentru Putere asupra posesiei Tronului Tarii Romanesti a unor Factiuni Grecesti (urmasi ai Imparatilor Bizantini).
      Dupa cazul Brancoveanu sultanii a renuntat sa mai aiba incredere in greci din afara comunitatii grecesti din Fanar (mai dependenta de Sultan) pentru a fi acceptati ca Domnitori ai Tarii Romanesti. Astfel s-au inaugurat domniile Fanariote in Tara Romaneasca.

  4. @kafka, din graba am pus „decat” in loc de „doar”, dar g4 nu e revista literara, asa ca …stick to the subject, I might know more than you’ll ever find out in your whole life.

    • @barda Pai ce facusi bre? Ai dat cu oistea in gard cu romana si ai comutat repede pe inglish?! Si te mai si dai superior intr-ale cunoasterii. :))
      O stii pe aia cu „prostul daca nu e fudul parca nu e prost destul”?

  5. @ Barda, ne stergem la cur cu propaganda lui Erdogan si Putin. In curand Turcia va fi scoasa din NATO!

  6. Asta cu luminarea în roșu anunță revenirea PSD la putere☹️.
    De prost gust, de cel mai prost gust.