G4Media.ro

Ziua de foc cu care debutează săptămâna: Posibil ultimul termen din procesul…

Ziua de foc cu care debutează săptămâna: Posibil ultimul termen din procesul în care Dragnea a fost condamnat la închisoare în primă instanță / Parlamentul European dezbate starea statului de drept din România / Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader ar putea fi votată în Senat

Trei evenimente importante sunt așteptate luni: audierea lui Liviu Dragnea la Înalta Curte de Casație și Justiție la posibil ultimul termen al dosarului angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în primă instanță liderul PSD fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu executare; dezbaterea din plenul Parlamentului European a situației statului de drept din România după ultimele tentative ale coaliției PSD-ALDE de a modifica prin ordonanță de urgență Codurile penale; și posibila dezbatere în Senat, după multiple amânări, a moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, adoptarea acesteia cu voturile PSD putând constitui pretextul de demitere din Guvern a lui Toader.

Dosarul angajărilor fictive – posibil ultimul termen înaintea unei decizii definitive în cazul Dragnea

După o serie de amânări cauzate de tertipurile la care a apelat Liviu Dragnea pentru a împinge la maximum ziua deciziei finale, termenul din 15 aprilie ar putea fi ultimul din lungul proces în care liderul PSD a primit în iunie anul trecut o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare.

Folosindu-se din plin de poziția sa de putere și antrenând în scopul conservării propriei libertăți instituții fundamentale ale statului, de la Parlament, Guvern și Curtea Constituțională, Liviu Dragnea pare că și-a epuizat aproape toate mijloacele prin care a împins la maximum hotărârea definitivă a instanței supreme.

Liderul PSD a mizat săptămâna trecută pe o decizie favorabilă din partea Curții Constituționale în speța completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ, care i-ar fi șters condamnarea de anul trecut. După două ședințe succesive tensionate, miercuri și joi, judecătorii constituționali au preferat să amâne însă o decizie, stabilind un nou termen pentru dezbateri în ziua de vineri, 19 aprilie.

După ce Guvernul Dăncilă a refuzat să dea OUG pe modificarea Codurilor în beneficiul liderului PSD, Liviu Dragnea a schimbat strategia prin care încearcă să evite o eventuală condamnare în dosarul angajărilor fictive, au declarat surse politice convergente pentru G4Media.ro. Potrivit acestora, Dragnea mizează acum totul pe decizia CCR asupra sesizării privind legalitatea constituirii completului care l-a condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate (detalii aici și aici).

La termenul anterior al procesului angajărilor fictive, pe 18 martie, Liviu Dragnea nu s-a prezentat, invocând probleme de sănătate, dar acest lucru nu a împiedicat Instanța Supremă să meargă înainte cu judecata. Magistrații au audiat martorii din dosar, unul dintre ei, Jenica Dumitru, fostă şefă la Resurse umane la DGASPC Teleorman, declarând că aproape 80% dintre salariaţii de la DGASPC Teleorman cunoşteau faptul că două angajate ale instituţiei lucrau de fapt la PSD Teleorman, însă nu comenta nimeni „de frică” să nu îşi piardă locul de muncă. Ea a mai spus că preşedintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, cunoştea probabil situaţia celor două angajate.

Avocații lui Dragnea au anunțat deja că vor solicita Înaltei Curți să amâne judecarea procesului până după pronunțarea Curții Constituționale. Dacă judecătorii ÎCCJ vor respinge însă această solicitare, termenul de luni ar putea fi ultimul în acest dosar, urmând ca Liviu Dragnea să își afle decizia definitivă în aceeași zi sau în zilele următoare.

Dezbaterea din Parlamentul European a situației statului de drept din România

Europarlamentarii vor dezbate luni după-amiază, începând cu ora 18:00 (ora României), alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România.

Discuția vine pe fondul punerii sub acuzare de către Secția Specială de investigare a magistraților, a cărei înființare a fost criticată dur de instituțiile europene, a Laurei Codruța Kovesi. Anchetarea fostei șefe a DNA este privită de Bruxelles drept o hărțuire și o tentativă de a-i bloca orice șansă pentru numirea în funcția de procuror-șef european, poziție din care va ancheta fraudele cu bani europeni comise în statele membre (detalii aici).

Un alt motiv pentru organizarea dezbaterii privind statul de drept din România l-a constituit discuțiile din jurul adoptării unei ordonanțe de urgență de modificare a Codurilor penale, de pe urma căreia ar fi beneficiat din plin Liviu Dragnea, condamnat definitiv în dosarul Referendumul și condamnat în primă instanță în dosarul angajărilor fictive.

Este a doua dezbatere din plenul Parlamentului European privind statul de drept din România, după ce în noiembrie anul trecut, instituția şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni.

Eventuala adoptare a moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader – pretextul demiterii lui din Guvern

Depusă la finalul lunii trecute la Senat, moțiunea simplă prin care PNL și USR avertizează că Justiția este ”o victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader” a fost amânată de la dezbatere și vot, de către PSD, în mai multe rânduri.

Deși moțiunile simple sunt tratate, de cele mai multe ori, cu indiferență de către partidele aflate la putere deoarece ele nu conduc automat la remanierea ministrului vizat, precum o moțiune de cenzură a cărei adoptare înseamnă demiterea imediată a Guvernului, contextul conflictului dintre Dragnea și Toader au făcut ca PSD să se raporteze diferit de această dată. Și asta pentru simplul motiv că adoptarea moțiunii simple i-ar servi liderului PSD drept pretext să-i ceară premierului Dăncilă demiterea din guvern a ministrului Justiției.

Conflictul dintre Dragnea și Toader a ajuns în punctul culminant odată cu refuzul ministrului Justiției de a trimite guvernului proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codurilor penale, act normativ în favoarea căruia liderul PSD a făcut numeroase presiuni pentru că l-ar fi scăpat atât de condamnarea definitivă în dosarul Referendumul, cât și de cea în primă instanță în dosarul angajărilor fictive.

În condițiile în care PSD deține singur majoritatea absolută în Senat, ar fi pentru prima oară când un partid ar vota masiv în Parlament împotriva propriului ministru. Nu ar fi însă un comportament neobișnuit pentru PSD-ul condus de Liviu Dragnea, care în 2017 a votat demiterea din funcție a propriului guvern pe fondul unui conflict al premierului cu liderul partidului.

Foto: Liviu Dragnea prezentându-se la unul dintre termenele dosarului angajărilor fictive de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Prea mult zgomot pentru nimic…Dragnea nu e nici primul si nici ultimul ,,mohican” al mafiei romanesti.

  2. Iar marii ziaristi : badin, racoviceanu, alexandrescu ( popa lipseste) vorbesc despre coincidenta intre terminarea facultatii si acordarea gradului de sublocotent lui ciolos in 94 .Ce manipulare pentru prosti! Unul mateescu de la pmp si a dat seama ca sunt ridicoli si incearca sa drege busuiocul!

    • Ma astept sa fie scapat Dragnea de catre slugile lui de la CCR si de la judecatorie.

      Dar poate nu va fi asa, poate va infunda puscaria si toti postacii PSD vor muri de foame.

  3. Zi de foc? Mai e cineva pe aici care nu stie ca in procesul lui Dragnea urmeaza inca o amanare?

    • Toată lumea știe că îl vor tot amîna, da’ trebuia să scrie și omu’ ăsta ceva bombastic, nu?

  4. Excelenta poza țaranului cu cămasa alba!
    In loc de sacou ,respectiv haine nemțesti ,i ar sta mai bine intr un ilic de țaran!

    • Ba io-l vad excelent in dungi alb cu negru! Sper ca de maine sa vada pe dinauntru Jilava! Asta, evideent, daca se prezinta la tribunal, si nu fuge sin tara!

  5. Cea mai mare eroare, să te iei după consilieri şi să reduci 3 ani justiţia, în loc să guvernezi. Pentru UE, nu prea mai există decât USR+ şi PNL!

  6. Bobi Paunescu,baiatul lui George Paunescu si nepotul lui Viorel Paunescu vorbeste de asa zisele greseli ale lui Lazar din tinerete!
    Nu e prea mult?

  7. Eu nu am incredere in judecatorii romani. Maine va fi amanare, pentru ca asa vrea inculpatul.