G4Media.ro

Peste 80 de elevi și 20 de profesori de la un colegiu…

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Peste 80 de elevi și 20 de profesori de la un colegiu din Timișoara au ajuns la spital intoxicați / Nu se cunoaște cauza / Au fost suspendate cursurile / Toate școlile din oraș, notificate

Update Ora 13.30: Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş a notificat toate şcolile din Timişoara în privinţa situaţiei de la Colegiul Naţional ”C.D. Loga”, unde zeci de elevi şi profesori au acuzat simptome de intoxicare, iar o parte dintre ei au ajuns la spital. Directorii unităţilor de învăţământ sunt îndemnaţi să anunţe la ISJ dacă apar probleme şi la ei în şcoală, transmite News.ro.

”Au fost informaţi directorii tuturor unităţilor de învăţământ asupra situaţiei, solicitându-li-se să notifice I.Ş.J. Timiş, în situaţia în care există elevi cu aceeaşi simptomatologie. Suntem în contact permanent cu toate instituţiile spitaliceşti de pe raza municipiului Timişoara şi vom reveni cu informaţii, pe măsură ce ne vor fi remise”, a transmis, miercuri, Aura Danielescu, inspector-şef al ISJ Timiş.

Potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Timiş, toţi elevii care au ajuns la spital cu simptome de intoxicare sunt stabilizaţi.

”Din datele colectate de la instituţiile specializate, rezultă că, în cursul dimineţii, s-au prezentat la serviciul de urgenţă încă 18 copii, faţă de cei 14 copii internaţi în cursul nopţii. Dintre copiii prezentaţi în serviciul de urgenţă în cursul dimineţii, 8 au fost externaţi direct din serviciul de urgenţă, 10 sunt încă în investigaţii, urmând a se hotărî asupra spitalizării sau externării. Dintre cei 14 minori internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara în cursul nopţii, 2 sunt în procedură de externare. Toţi copiii care au prezentat, până în acest moment, simptome sunt stabilizaţi”, a mai transmis Aura Danielescu.

Update Ora 11.43: Directorul Colegiului Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, Violeta Bontilă, afirmă că nu a putut fi identificată, deocamdată, cauza îmbolnăvirii elevilor şi profesorilor, dar sunt prelevate probe de la purificatoarele de apă şi de pe suprafeţe. ”Lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”, explică ea. În prezent, sunt 86 de copii cu simptome, dintre care 17 internaţi, şi 21 de profesori, transmite News.ro.

”Până la ora actuală, din discuţiile mele cu medicii de la «Louis Ţurcanu» nu s-a identificat o anumită sursă. Azi-noapte, în jurul orei 12.30, şi eu şi doamna director adjunct am fost sunate că la Spitalul «Louis Ţurcanu» s-au prezentat în jur de 9 copii, cu simptome de diaree, greaţă, dureri abdominale, vărsături, stare generală alterată şi care aveau un singur lucru în comun, Colegiul Naţional «C.D. Loga». Prin urmare am fost întrebată de către medici dacă există o anumită sursă sau bănuim ceva, evident că nu, după care am ţinut legătura mereu, am discutat şi cu cei de la ISU şi cu DSP-ul în noaptea aceasta, în jurul orei 2-3 dimineaţa, şi bineînţeles căutam în permanenţă să identificăm sursa. Numărul de cazuri a crescut, ceea ce ne-a obligat pe noi, cei din Consiliul de Administraţie al Colegiului nostru, la propunerea directorului şi la votul Consiliului de Administraţie şi cu acceptul Inspectoratului Şcolar şi al Ministerului, să suspendăm cursurile pentru astăzi pentru a verifica situaţia şi pentru a nu îi pune pe copii în pericol în cazul în care există, eu ştiu, o sursă la nivelul Colegiului nostru”, a declarat, miercuri, Violeta Bontilă.

Ea a explicat că elevii sunt din clase diferite.

”Am discutat tot azi-noapte cu directorul de la DSP, cu directorul de la ISU şi au venit în şcoală, ISU, ca să măsoare să vadă dacă există un nivel de gaze toxice, dacă sunt probleme”, a adăugat Bontilă.

Potrivit directorului, există purificatoare de apă, dar ”lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”.
Ea a menţionat că a avut şi ea simptome digestive, începând de marţi seară, iar în cursul nopţii starea sa s-a alterat, având frisoane, stare de vomă, şi a fost nevoită să sune la 112, după ce a aflat de copiii bolnavi. Ea a arătat că simptomele persistă, însoţite de slăbiciune şi oboseală.

De asemenea, directorul a arătat că DSP ia probe de la purificatoarele de apă şi de la instalaţia de încălzire, unde a fost o avarie, cu abur care s-a propagat în incinta şcolii şi la care s-a intervenit zilele trecute, dar şi de pe bănci, pereţi.

”Nu am făcut niciun fel de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare în ultima vreme”, a precizat ea.

Ea a explicat că, în urma unui sondaj neoficial făcut în instituţie, 21 de profesori au acuzat simptome, precum şi ”un număr destul de mare de copii” care erau acasă cu simptome.

”Medicii de la «Louis Ţurcanu» nu au putut să se exprime asupra unor elemente comune deosebite în sensul că sunt copii care au clasele la parter, alţii care au clasele la etaj, alţii care nu au fost la şcoală în cursul zilei de ieri şi cu toate astea au dezvoltat simptome, alţii au băut apă de la purificatoare, alţii nu au băut apă de la purificatoare, prin urmare este foarte dificil de determinat cauza acestor simptome neplăcute”, a afirmat Bontilă.

Ea a arătat că în apropiere de şcoală sunt magazine, dar unitatea şcolară nu are cantină sau chioşc, iar copiii nu îşi pot comanda mâncare prin curier, ci vin cu ea de acasă.

”Nu s-au raportat cazuri la cabinetul nostru medical, am discutat cu medicul şi cu asistenta de la cabinet, nu au avut astfel de cazuri în timpul cursurilor de ieri”, a mai arătat Bontilă.

Update Ora 10.30: Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, a declarat, miercuri, că ISU Timiş a dispus deplasarea la sediul Colegiului Naţional „C.D. Loga” din Timişoara a unor echipaje pentru identificarea cauzei care a dus la intoxicarea a zeci de elevi şi dascăli, în condiţiile în care unitatea nu are nici cantină şi nici internat.

„În cursul serii de marţi, ISU Timiş a fost informat de către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Timiş cu privire la faptul că există o simptomatologie comună la 15 elevi, care au fost internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Louis Ţurcanu’ Timişoara, iar trei, la Clinicile Noi (Spitalul Municipal, n.r.) şi trei adulţi, la Spitalul Judeţean. La solicitarea părinţilor, unul dintre elevii internaţi la Spitalul pentru Copii a fost externat. Lucrurile sunt în dinamică, toate autorităţile fiind implicate în gestionarea situaţiei. ISU Timiş a dispus deplasarea la sediul unităţii de învăţământ, în scopul identificării unei posibile surse a acestor îmbolnăviri. Conducerea unităţii de învăţământ nu cunoaşte şi nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învăţământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale şi nu a dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecţie, deratizare /dezinsecţie”, arată Danielescu, într-o informare de presă, transmite Agerpres.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a trimis, miercuri, mai multe echipe din mai multe domenii de specializare la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara, pentru prelevarea unor probe de apă atât din reţea cât şi de la dozatoare, după ce zeci de elevi şi cadre didactice au ajuns la spital cu suspiciuni de intoxicaţie.

Știrea inițială: Zeci de elevi din aproape  toate clasele, precum și profesori de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara au ajuns la spital începând de marți după-amiază și în cursul nopții, cu suspiciune de intoxicație, anunță Opinia Timișoarei. Cu toții au acuzat dureri abdominale, amețeală, vărsături, frisoane și scaune diareice.

Sunt 86 de elevi și profesori intoxicați. 12 copii au rămas internați la spital. Se fac noi cercetări în școală de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș. Aceștia prelevează probe din apă și din clase.

Noaptea trecută, la miezul nopții, nouă elevi au fost duși la spital, după ce au solicitat ambulanță pentru a-i transporta de la domiciliu la o unitate sanitară.

Reprezentanții Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara au anunțat că dintre cei 9 elevi, 7 au fost internați, iar doi au rămas în urgență. Ulterior, pe parcursul nopții și în această dimineață, alte 12 persoane, profesori s elevi, au solicitat ambulanță având aceleași simptome. În total 15 copii au rămas, în prezent, internați la acest spital.

Conducerea instituției a precizat că nu este cunoscută sursă posibilă de intoxicare, având în vedere că nu există cantină, liceul nu e racordat la gaze naturale și nu s-au făcut dezinfecții, dezinsectii sau deratizare. S-a luat în calcul și posibilitatea că aceștia să fi băut apă de la niște dozatoare aflate în incinta liceului, însă nu toți cei care se simt rău au consumat apă de la aceste aparate.

Până când se va stabili cauza care a dus la intoxicarea elevilor și profesorilor, s-a luat decizia suspendării cursurilor la Colegiul Loga.

În cursul dimineții a fost întocmit și un chestionar ce a fost transmis pe toate grupurile claselor școlii pentru a se realiza un bilanț al copiilor și profesorilor afectați, pentru că mulți doar au rămas acasă și nu au ajuns la spital, dar și pentru a stabili ce anume au făcut fiecare marți, în ce săli s-au aflat, ce anume au mâncat, au băut sau au cumpărat, în speranța că va fi descoperit un element comun ce ar putea desluși misterul intoxicării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...