G4Media.ro

Xi Jinping reapare în spațiul public pentru prima oara de la întoarcerea…

sursa foto: GREG BAKER / AFP

Xi Jinping reapare în spațiul public pentru prima oara de la întoarcerea din Uzbekistan, înăbușind speculațiile privind o presupusă „lovitură de stat” în China

Liderul chinez Xi Jinping și-a făcut prima apariție publică de la întoarcerea dintr-o călătorie în Asia Centrală, dezmințind zvonurile nefondate privind o „lovitură de stat” care au stârnit o frenezie de speculații înainte de o reuniune cheie a Partidului Comunist, relatează CNN.

Xi a vizitat marți o expoziție din Beijing care prezintă realizările Chinei în deceniul în care s-a aflat la putere, potrivit televiziunii de stat CCTV.

În emisiunea de știri de seară a postului de televiziune, Xi a fost prezentat purtând o mască pe față și vizionând exponatele de la Sala de Expoziții din Beijing – unde fotografii cu el însuși figurau în mare măsură. El a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de vârf, inclusiv de toți membrii Comitetului permanent suprem al Politburo al partidului.

Xi nu mai fusese văzut în public de la întoarcerea de la un summit regional din Uzbekistan, la 16 septembrie. Vizita a fost prima sa deplasare în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei.

Absența sa a dat naștere unui vârtej de zvonuri online, care susțineau – fără dovezi – că ar fi fost dar jos de la putere în urma unei lovituri de stat militare și plasat în arest la domiciliu.

Zvonurile nefondate au fost alimentate și mai mult de afirmațiile privind anularea în masă a zborurilor – un lucru obișnuit în condițiile restricțiilor de tip „zero-Covid” impuse de China – și de înregistrări video neverificate ale unor vehicule militare pe drumuri.

Speculațiile – care au pornit de la rețelele disidente chineze înainte de a fi preluate și amplificate de presa indiană – au fost atât de intense încât hashtag-ul „#chinacoup” a fost în trend pe Twitter în weekend.

Faptul că zvonul a putut să se răspândească atât de repede se datorează în mare parte naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

Absența de informații înseamnă că până și observatorii veterani ai politicii chineze de elită mențin o abordare de tipul „niciodată să nu spui niciodată”, menționând că, deși un eveniment precum o lovitură de stat rămâne foarte improbabil, este imposibil să știi cu siguranță ce se întâmplă cu adevărat.

Cu această ocazie, cei mai mulți s-au grăbit să sublinieze lipsa totală de dovezi credibile care să susțină presupusa „lovitură de stat”. În schimb, ei au remarcat că Xi probabil că își respecta propriile reguli de carantină și rămăsese în autoizolare după ce se întorsese din străinătate.

Chiar și în timp ce restul lumii a învățat să trăiască cu virusul, China se ține de o politică strictă de „zero-Covid” favorizată de Xi. Frontiera chineză este încă în mare parte închisă, toți cei care sosesc pe plan internațional fiind obligați să treacă șapte zile de carantină la hotel, urmate de trei zile de izolare la domiciliu. Xi a vizitat expoziția la zece zile după ce s-a întors în China.

În iulie, după o scurtă călătorie la Hong Kong pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a revenirii orașului sub dominație chineză, Xi a dispărut din ochii publicului timp de mai bine de o săptămână, înainte de a fi prezentat la televiziunea de stat în timp ce vizita regiunea Xinjiang, situată în vestul îndepărtat.

Dar momentul ultimei absențe a lui Xi a contribuit la speculațiile intense. Xi se află la doar câteva săptămâni distanță de cel de-al 20-lea Congres al Partidului, care începe la 16 octombrie, la care se așteaptă ca el să rupă tradiția și să fie numit pentru un al treilea mandat la putere, consolidându-și și mai mult statutul de cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii.

Zvonurile privind luptele politice interne și luptele pentru putere bântuie de mult timp politica elitei chineze datorită lipsei de transparență, în special în perioada premergătoare unor evenimente importante, cum ar fi remanierea cincinală a conducerii.

Sub conducerea lui Xi, această obscuritate a informațiilor nu a făcut decât să crească, în timp ce acesta reprimă fără milă disidența și lipsa de loialitate în partid și concentrează puterea în propriile mâini. Ca urmare, se crede că puterea facțiunilor și a bătrânilor din partid a fost slăbită semnificativ.

„Opacitatea politică face într-adevăr ca oamenilor să le fie mult mai ușor să facă comerț cu zvonuri. Există foarte puține informații care se scurg din interiorul Chinei”, a declarat Dali Yang, politolog la Universitatea din Chicago.

Nemulțumirea tot mai mare a publicului față de politicile lui Xi a alimentat, de asemenea, zvonurile, a spus Yang.

„În condițiile în care politica „zero-Covid” provoacă frustrări și economia este în picaj, există o dorință puternică de schimbare, iar noi, ființele umane, dorim adesea să credem în ceea ce sperăm să vedem”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Atâta publicitate pentru nimic. Are o vârstă deja. Mai apare un hiv, sifilis sau chiar herpes după întâlnirea cu putin. Trebuie omul să se trateze sau nu?

  2. Acuma aud prima data de acest „zvon” !
    Totusi de unde ati scos bazaconia asta ?
    Acolo nici musca nu misca-n front !

  3. „Unchiul” Xi a luat Covid subvarianta uzbecă.