G4Media.ro

Wuhan, mormântul Imperiului chinez. La fel ca bomba revoluționarilor din 1911, coronavirusul…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Muie RPC!

  2. nefericita „întâlnire” dintre o bâtă și un pangolin

    Au batut pangolinul pana a iesit virusul din el?

  3. este foarte important ca Europa sa aiba propriile uzine independente de producere a medicamentelor, obiecte de protectie, masti, poate macar acum politicienii isi vor da seama ca viata sanatatea oamenilor e mai scumpa ca banutii economisiti

  4. Analiza simplista buna pentru tema la clasa a 7a.
    Sa nu uitam ca impeiul de mijloc are o istorie de 5 milenii in care a fost cu putine exceptii cel mai puternic stat din lume. La scara istorica si sua si ue nu reprezinta nimic pentru china.
    Cam asta gandeau chinezii acum 200 de ani:
    http://marcuse.faculty.history.ucsb.edu/classes/2c/texts/1792QianlongLetterGeorgeIII.htm

    • au fost cei mai mari dar se multumeau sa fie suverani intr-o splendida izolare.
      acum au pretentia de a exporta invataturile lui Xi, deci vorbim de o alta paradigma pe care nu cred ca vei vrea sa o experimentezi direct…

    • ai auzit de marele zid chinezesc ? stii pentru ce a fost facut ? daca ar fi fost atit de puternici cum zici nu aveau nevoe. dar stii cum japonezii i-au batut mar in WW2 ? ce-i drept erau in alianta cu Hitler si nu le tin aparare. mai termina cu propaganda ieftina de 2 bani ca aici nu prea tine

    • Evenimentele sunt inca in desfasurare. Analiza e pripita. Statele democratice, sub presiunea publica, deschid economiile in plina perioada de contagiune. E posibil ca scenariul italian sa se repete la o scara mult mai mare si sa aiba un efect negativ repetat asupra sistemului economic. Asta ar duce la noi miscari sociale.

  5. Pentru D-na Ruxandra Lambru ‘Dar nefericita „întâlnire” dintre o bâtă și un pangolin’…
    Cam asa se traduceau unele articole stiintifice pe la Elecroputere Craiova, pe timpul comunismului. „Magnetic fields” erau mentionate ca „pajisti magnetice”.
    Priceless

  6. Citez: „Dar nefericita „întâlnire” dintre o bâtă și un pangolin care se află la originea virusului”…. doamna Ruxandra Lambru, un pic mai multa atentie se poate? Macar editorul ar putea fi mai atent!

  7. Nu mai plangeti voi China ca pana, una, alta tot ce aveti in casa e de acolo. Au resurse, au avut resurse, si vor avea resurse sa se autosustina. Daca lumea a ajuns dependenta de ei, care-i vina lor ? De Imperiul Britanic nu mai vorbeste nimeni, care a saracit intreaga planeta, + tot haosul din Orientul Mijlociu … Usor cand vorbiti de Imperii … Mai stim si noi istorie. 🙂

    • *pana una, alta …

    • John Lexicon, este destul de fals sa afirmi ca toate bunurile pe care le avem in casa le datoram Chinei ca si cum aceste lucruri ar fi inclusiv de conceptie chinezeasca. Majoritatea produselor sunt fabricate acolo deoarece PCC si-a vandut sclavii ieftin si nu si-a bagat bete in roate cu norme de protectia mediului si a avut grija sa asigure logistica pentru materia prima (probabil acesta ii este singurul merit).
      Ce nu ai mentionat este ca PCC se extinde rapid in afara granitelor si atrage in special tari sarace cu lideri corupti in scheme financiare de tipul debt trap. Mai mult de jumatate din tarile africane au datorii la China, cateva dintre ele avand datorie externa ce depaseste 100% din PIB.
      Economia Australiei este aproape in totalitate dependenta de China. (Nu incerc sa sugerez ca Australia ar fi fost confiscata dar cred ca poate fi luata in calcul ca proprietate a Chinei)
      China este foarte preocupata de imagine, detine televiziunea nationala din Africa de Sud, mai multe site-uri de stiri din Africa, are un parteneriat strans cu grupul ceh PPF care detine mai multe televiziuni in Europa (printre care si ProTV) si a sponsorizat numeroase articole inclusiv in presa americana. China a cheltuit sume considerabile pe programul Confucius prin care s-a aliat cu sute de universitati din SUA, Canada si Europa, in mare parte pentru a raspandi doctrina PCC si a castiga simpatie dar si pentru a culege informatii, multe institute de acest gen fiind banuite de spionaj.
      Merita mentionat si BRI planul indraznet lansat in 2013 prin care isi consolideaza monopolul pe transportul de marfuri.
      China face mult mai mult decat sa fie „harnica”.

    • Nu e fals si e irelevant de ce conceptie sunt. Scopul nu scuza mijloacele. Nu e ca si cum nu s-ar abuza de sclavia chineza din toate colturile lumii. Vorbesti de etica, fii mai atent si la alte imperii. De NSA nu pomenesti nimic, americanii -s mai ok pt. ca ne-au spalat mai mult pe creier.. Baga zahar in orice si toata lumea-i fericita …

      Ce vrei, e o vorba: ” Cine poate, roade oase.” Nu condamna potenta unora pt. impotenta altora… Europa e de vina ca a ajuns atat de dependenta. Coruptia-i alta discutie, nu chinezii au inventat-o. Sa fim seriosi, cat a jefuit „Vestul” Africa nu se compara cu nimic actual, acum baremi se mai vede un rezultat, nu doar saracie-n urma.

      Intr-un final : Bravo ei. Lupta-te cu morile de vant dar nu presara dusmanie. Capitalismul e un sistem la fel de nociv precum comunismul, doar ca nu traim in paradigma care sa faca acest aspect mai evident. Abuzul de putere e oriunde, natura umana e de vina si n-o sa se schimbe prea curand.

    • Singurul care abuzeaza de sclavia chineza e propriul lor guvern.
      Nu este vorba de potenta, este vorba de fentat normele de mediu si regulile comertului cu o multime de contracte obtinute prin spaga si obtinerea de favorabilitate prin trafic de influenta.
      Daca in Australia s-ar fi rezumat la schimb comercial si nu ar fi avansat constant in sensul in care ameninta suveranitatea tarii , cumparand o serie de mine carbune, 9 milioane de hectare de teren, portul Darwin, cai ferate etc nimeni nu ar fi avut nimic de spus dar unii australieni sunt ingrijorati ca toate afacerile cu China se fac cu mita si in defavoarea statului. Australia primeste bani de la chinezi dar are acorduri comerciale care o obliga sa cumpere tot de la ei, asa au ajuns sa aiba cea mai mare cota de echipamente 100% chinezesti in parcurile solare pentru producerea de electricitate.
      In Africa de Sud, aceeasi poveste, sunt exportate minereuri si importate chinezarii.
      Nu se intreaba nimeni cum reuseste China sa obtina aceste acorduri comerciale atat de avantajoase?

    • Frate, tu vorbești de corupție, doar că ai orbul calului… Cine i de vină dacă corupția i ‘bilaterală’ ? Îmi pare rău că n avem un activity log că ne era viața mult mai ușoară…

    • Coruptia e bilaterala si este principalul motiv pentru care lumea vestica va ingenunchea in fata Chinei.
      Desi propaganda incearca sa ii descrie ca „harnici”, „avansati” sau avantajati de „resurse”, in realitate, isi cladesc pozitia de superputere prin exploatarea maselor, ingradirea drepturilor, simularea capitalismului, eludarea normelor de mediu, a regulilor comertului si prin coruptie.

  8. Bine ca i-am lasat pe americani sa faca de capul lor, ne-au bagat pe gat rachete total inutile de zeci de miliarde si nu numai noua. Credeti ca avem vreo sansa daca ii se scoala lui Putin sa rada juma de Europa ? El va pierde dar noi vom pieri. Interesati-va cum s-au facut imperii de-a-lungul veacurilor, „The Ascent of Money” e un bun inceput.

  9. damn it, John – that chinese keyboard !

  10. parca vad ca se muta industria manufacturiera in romania si o sa facem si autostrazi,spitale,si tot ce mai trebiue! hai ca am glumit! doar daca se muta si chinezii in Ro!

    • Romanii oricum stau pe bara ca sa traga la masea … Stii care-i paradoxul ? Hotia ne-a lenevit. Faptul ca am fost furati secole ne-a facut sa nu ne mai pese. Concluzie nemteasca(Klaus Heitmann ).

  11. miliarde investite in controlul armelor nucleare, dar un taran mananca un liliac si toata planeta se duce de rapa

  12. relax , the dream is made in china 🙂 china are un deficit de 15% / buget 🙂 iar investițiile estimate pt 2020 -2022 industry IT (Huawei & ZTE ) & industry auto (electric , hybrid etc) …sunt năucitoare 🙂 …amețitoare !!! china nu mai ignoră schimbările climatice …