G4Media.ro

World Press Photo suspendă atribuirea calităţii de autor fotografului Nick Ut pentru…

Sursa foto: Captură video

World Press Photo suspendă atribuirea calităţii de autor fotografului Nick Ut pentru celebra fotografie „Napalm Girl” din timpul războiului din Vietnam

Concursul World Press Photo a anunţat vineri că suspendă atribuirea calităţii de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată „The Terror of War” („Teroarea războiului”), mai bine cunoscută sub numele „Napalm Girl” („Fata cu napalm”), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stârnite de un documentar, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Fotografia alb-negru cu o fetiţă vietnameză cu arsuri grave, alergând goală pe un drum după un raid cu napalm în Trang Bang, în sudul ţării, în 1972, a contribuit la schimbarea percepţiei lumii asupra războiului şi rămâne, după mai bine de 50 de ani, un simbol al ororilor sale.

Fotograful american de origine vietnameză Huynh Cong Ut, cunoscut sub numele Nick Ut, al Associated Press (AP), a câştigat un premiu Pulitzer şi un premiu World Press Photo, în 1973 pentru această imagine emblematică.

Însă, în ianuarie, un documentar intitulat „The Stringer”, proiectat la Festivalul de Film Sundance din SUA, a atribuit fotografia unui jurnalist vietnamez independent, Nguyen Thanh Nghe, care este intervievat în film.

Documentarul „a suscitat o reflecţie profundă în cadrul World Press Photo”, care a efectuat o anchetă în perioada ianuarie – mai cu privire la autorul fotografiei, au precizat reprezentanţii competiţiei într-un comunicat.

„Astăzi, vineri, 16 mai, World Press Photo publică aceste concluzii şi un raport conform căruia World Press Photo a suspendat creditul atribuit ‘The Terror of War’ lui Nick Ut, cu efect imediat”, se arată în text.

„Pe baza analizei locaţiei, distanţei şi camerei folosite în acea zi, fotografii Nguyen Thanh Nghe sau Huynh Cong Phuc ar fi putut fi mai bine poziţionaţi decât Nick Ut pentru a realiza fotografia”, a explicat World Press Photo.

AP a anunţat la începutul lunii mai că va continua să-i acorde credit pentru această fotografie lui Nick Ut, recunoscând totodată că propria investigaţie a ridicat „întrebări importante, la care s-ar putea să nu putem să răspundem niciodată”.

„Am constatat că este imposibil să dovedim cu exactitate ce s-a întâmplat în ziua aceea, pe drum sau la birou, acum mai bine de 50 de ani”, a declarat AP într-un comunicat de vineri.

Într-un mesaj postat în februarie pe Facebook, Nick Ut a insistat că imaginea este într-adevăr a lui.

„Fata cu napalm”, Kim Phuc Phan Thi, care a devenit între timp canadiană, a continuat să depună mărturie şi ca adult cu privire la ororile trăite.

Concursul World Press Photo a insistat asupra faptului că nici autenticitatea fotografiei, nici premiul acordat nu sunt puse sub semnul întrebării. „Este important de clarificat faptul că fotografia în sine este incontestabilă şi reprezintă, fără îndoială, un moment istoric real, care continuă să rezoneze în Vietnam, Statele Unite şi în întreaga lume”, a declarat Joumana El Zein Khoury, directoarea executivă a concursului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.