G4Media.ro

Wall Street Journal: Procurorii își intensifică cercetările în cazul Broidy/ Au cerut…

Wall Street Journal: Procurorii își intensifică cercetările în cazul Broidy/ Au cerut documente despre politicienii invitați la ceremonia de investire a lui Trump/ Cazurile oficialilor din România și Angola, menționate în articolul WSJ

Procurorii americani și-au intensificat cercetările în ce-l privește pe fundraiser-ul Elliott Broidy, fiind vizate persoanele care au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump, scrie Wall Street Journal.  Potrivit sursei citate, procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

Investigatorii cercetează în ce măsură Broidy, fundraiser de top pentru campania lui Trump în 2016, a fost plătit de către potențialii clienți ai companiei sale pentru a le oferi acces special la ceremonia de inaugurare din 2017, au declarat surse pentru WJS. Astfel de activități, notează publicația, ar putea încălca legile privind finanțarea campaniei, referitoare la lobby și la spălarea banilor.

La începutul lunii aprilie, procurorii federali din Brooklyn au cerut comitetului de investire al președintelui Trump documente referitoare la potențialii clienți ai lui Broidy și ai companiei sale, inclusiv politicienii străini care au participat la ceremonia de inaugurare la invitația lui Broidy, potrivit unor surse familiare cu subiectul, citate de Wall Street Journal. Compania Circinus furnizează expertiză în domeniul intelligence pentru guverne și alți clienți.

”Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate”, scrie WSJ.

Publicația americană notează că persoanele care reprezintă clienți străini în fața membrilor Congresului sunt în general solicitate să dezvăluie pentru cine lucrează, conform Foreign Agents Registration Act. Reprezentanții lui Broidy susțin însă că nu a fost plătit pentru acțiuni de lobby, prin urmare nu a trebuit să se înregistreze.

Context

G4Media.ro a dezvăluit pe data de 6 iunie că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani.

Potrivit surselor G4Media.ro, în urmă cu aproximativ trei luni s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

G4Media.ro a transmis pe data de 14 mai o serie de întrebări către US Department of Justice, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns. Nu este clar dacă investigația americanilor este parte a anchetei care vizează afacerile lui Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii de top ai președintelui Trump.

Anterior, pe data de 25 aprilie, întrebată de existența unei comisii rogatorii prin care partea americană solicită informații despre vizita lui Dragnea, Direcția Națională Anticorupție a răspuns:

  • ”În eventualitatea în care organe judiciare din alte state formulează solicitări pe care le adresează DNA sau oricărei alte unități de parchet, informațiile nu pot avea caracter public, prin urmare, nu vă putem oferi date despre existența sau inexistența unei cereri care să privească aspectele din cererea dvs”.

Informații referitoare la o posibilă anchetă referitoare la vizita în SUA au fost furnizate chiar de Liviu Dragnea, în decembrie 2018, însă fostul lider PSD vorbea atunci despre o investigație realizată de DNA, nu de anchetatorii americani.

  • “Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

Amintim că liderul PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare.

În decembrie 2018, The Wall Street Journal anunța că procurorii federali din Manhattan investighează modul în care a fost cheltuită suma – record strânsă din donații de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump.

Ancheta, care se afla la vremea respectivă în stadiu incipient, examinează în ce măsură unii dintre donatorii de top au dat bani în schimbul accesului la administrația Trump, pentru concesii de ordin politic sau pentru a influența diferiți oficiali.

Donarea de bani în schimbul obținerii unor favoruri politice ar putea intra sub incidența legislației federale care sancționează actele de corupție.

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump, ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.

”Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, scria Liviu Dragnea pe Facebook în urmă cu aproape doi ani.

După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.

Nu este clar în acest moment ce s-a întâmplat cu acordul semnat dintre Circinus și Romarm. Potrivit surselor G4Media.ro, șansele încheierii unui contract sunt în acest moment minime.

Citește integral

EXCLUSIV Vizita lui Dragnea și Grindeanu în SUA la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, în atenția anchetatorilor americani / PLUS Legătura dintre Elliot Broidy și Cristian Burci

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „We will make it happen! Romania is important for us!” De fapt ăsta a fost tot dialogul. Știu eu, am fost acolo :)))

  2. Înțeleg, Trump a avut la masă chelneri din România și Angola!

  3. Sa-i dea și pe acolo vreo 127 de ani plus 20.
    Noi îi susținem pe procurorii americani.

    • Vrei sa spui ca Daddy o sa fie inchis la Alcatraz, posibil chiar in celula in care a fost inchis Al Capone? Mai sa fi ! Inseamna ca va intra in lumea buna a infractorilor de pretutindeni, iar la intoarcere la Rahova ar putea candida in sfarsit la functia de Presedinte pe tot nivelul -2…

  4. Nici Bin Laden nu si-a permis tupeul teroristului infractional Dragnea de a participa la investirea sacalului imobiliar Trump.

  5. D-le Dan Tapalagă vă apreciez de mulți ani pentru verticalitatea și caracterul d-voastră ! Acum vă scriu cu rugămintea să comprimați mai mult articolele pentru că efectiv nu mai avem timp și răbdare să citim ”romane” !…maxim 5 sau 6 fraze sunt suficiente !! Vă doresc să rămâneți același Dan Tapalagă și să nu vă supărați pentru observație !