G4Media.ro

Vulnerabilitățile României: capturarea elitelor de către grupuri de interese, acapararea mass-media de…

Vulnerabilitățile României: capturarea elitelor de către grupuri de interese, acapararea mass-media de către oameni de afaceri și politicieni corupți, deriva către conservatorism

România este mai puțin influențabilă prin propagandă externă decât vecinii săi, arată un studiu recent al GlobalFocus Center. Principalele vulnerabilități sunt interne.

România are un scor mai mare decât alte țări din regiune în ceea ce privește rezistența la interferența străină, în principal datorită orientării sale pro-occidentale.

Principalele vulnerabilități ale țării rămân interne: capturarea elitelor de către grupuri de interese care influențează agenda politică și socială, acapararea mass-media de către oameni de afaceri și politicieni corupți, o deriva către conservatorism social care se aliniază cu interesele Moscovei și Beijingului.

Centrul GlobalFocus și partenerul său regional Globsec au publicat Indicele de vulnerabilitate, o analiză a opt țări din Europa Central-Est și din Balcanii de Vest (Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord), care alocă scoruri variind de la 0 (cel mai rezilient), până la 100 (cel mai puțin rezilient).

România are scorul 29, egal cu Cehia, în timp ce Serbia are cel mai mare scor (55), urmată îndeaproape de Ungaria și Muntenegru (44), reflectând cel mai ridicat grad de risc.

Potrivit realizatorilor studiului, orientarea euroatlantică de lungă durată a clasei politice, asumată (cel puțin formal) chiar și de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) contribuie la rezistența României la influența străină malignă.

Autorii studiului mai susțin că angajamentul pro-occidental al țării se reflectă în politici care urmăresc să încurajeze cooperarea (mai degrabă decât competiția) în UE și NATO și să sporească securitatea în întreaga regiune a Mării Negre.

Adoptarea de legislație care deschide calea pentru un control suplimentar asupra implicării actorilor străini în infrastructura critică a fost motivată de aceleași considerente legate de securitate, care stau la baza măsurilor țării de a evita influența malignă străină, se mai arată în analiză.

Integrarea economică profundă a României în UE și o parte din moștenirea culturală atenuează și mai mult vulnerabilitatea țării la interferențe externe. Operațiunile directe ale Kremlinului și Beijingului rămân relativ limitate și au dificultăți în a găsi porți de intrare în spațiul media și societatea civilă românească, mai scriu autorii studiului.

Cu toate acestea, vulnerabilitățile interne, inclusiv instabilitatea politică, corupția pe scară largă, lipsa de transparență în procesele relevante de luare a deciziilor și aplicarea limitată a legilor creează ocazii pentru influență indirectă.

Creșterea polarizării societale, naționalismul, populismul și ultraconservatorismul social care contestă valorile liberale occidentale și democrația deschid și ele o fereastră de oportunitate pentru ingerință din partea unor actori externi, subliniază raportul.

Centrul GlobalFocus este un centru independent de studii al relațiilor internaționale care produce cercetări aprofundate și analize de înaltă calitate privind politica externă, securitate, afaceri europene, bună guvernare și dezvoltare, în regiunea Europei Centrale și de Est și în spațiul transatlantic.

Puteți consulta studiul integral aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Conservatorismul social „se aliniaza cu interesele Moscovei si Beijingului”. S-a auzit, nu? Cine nu e in spirala e cu Putin si Xi.

  2. Brrrrr , capturarea „elitelor ” de grupuri de interese :
    1. liiceanu , plesu , cirstoiu , acela cu levantul &co. in siajul interesatilor petrov , udrea si tot neamul lor ,
    2. gidea , visan , ciutacu , nistorescu , marga , severin h20 , piperea …. , de partea pcrfsnpdsrpsd
    3. ……………………………………………

  3. …”deriva către conservatorism”

    a, si asta din puncul vostru de vedere e un pacat de moarte, ceva ce trebuie starpit , cea ce nu trebuie sa (mai) existe
    gandire tipica regimurilor totalitare

  4. Chiar asa,la g4media cine marca banu? Un grup de interese woke?

    • Tampalaga și pantozzi încasează la greu de la lgbt și alte oengheuri de mare angajament progresist .

  5. Deriva către conservatorism? Dacă nu suportam bulangii, dacă vrem valori și tradiții, derivam? Dacă nu credem ca dacian poate sa fete suntem împotriva Europei? Hai jet. Prefer așa decât lockdown ca in Austria și Germania sau împușcat de către “valorile democrației occidentale din Olanda”.

    • serikioşa . aloo
      .da’ suporta tu bre . popii pedofili ca
      estea-s valorile şâ traditiile
      pă care le vrei tu !
      .meri şâ tu la husi sa te faci popa ca acolo-i lumea
      pedofililor şâ abuzatorilor dă copii .
      .meri bre acolo sa vezi ce „valori” au popii
      .de parcă nu va stie lunea ce „traditii” aveţ
      .vai si-amar de tine căt tăt clanțaniț
      .da’ nice la degetu’ de la picioru lu’ dacian nu ajungeț bre .
      .lasa-ne pă noi cu specialii nosti , cu dacianu’ nost .şâ tu du-te stăi in rusia ta ca nice nu te țânem pă la noi .

  6. Mai nou hoția e numită conservatorism? 😂

  7. Nu e nimic rau in conservatorism. Dumnezeu si familia ne pot face mult bine

  8. Si ce bine sunt informati romanasii… se vede in rata d evaccinare

  9. Da bine, hai pa, zic democratie si trag apa.
    Ramaneti voi cu mizerii woke si LGbTQ+, eu nu vreau.
    Europa alba si crestina.

    • Europa ar trebui să se întoarcă la valorile ei autentice, originale. Jos cu influențele venite de prin Asia! Să ne întoarcem la politeismul păgân!

  10. „Elitele” astea sunt politicienii corupti, pe jumătate analfabeti, epoletimea „speciala” de toate felurile si infractorii din spatele lor plus asa-zisii ” jurnalisti”, sub aripa ocrotitoare a justiției și a șefului statului.
    Elitele României nu mai sunt în România.
    Ce să facă pe-aici un absolvent de Harvard / MIT/Columbia/Stanford/Yale/Princeton , dacă n-are tata îmbogățit din diverse matrapazlîcuri ? Să se stearga Vicoala sau Baseasca sau Gorghia undeva cu ei?

  11. „Intariti-va statul”, avertiza Sorin Ovidiu Vantu inca din 2009!
    Azi, Romania e pe urmele Moldovei si Ucrainei… „scutul” UE s-a subrezit, nu mai „garanteaza” mare lucru… politrucii se simt in largul lor in „statul esuat” Romania al dlui Haos Werner Iohannis!!!

  12. Hu dă fac iz GlobalFocus Center? Poate ne lămurește dl. dna. Redacția. Eventualii finanțatori ai acestui GlobalFocus Center.? Ceva minți luminate care fac analizele ?

  13. Capturarea statului roman de catre grupurile de interese s-a produs deja de mult, in anii 1990, cand s-a instaurat cleptocrația .

  14. De unde dreaq ati luat aceasta harta ? Regret – DAR NU SEAMANA CU Romania !!

  15. Cine, mă?
    Nuţu Cămătaru?
    Rafila Torţionaru?
    Bobonete?
    Vulpiţa Firea?
    Ady Minune?
    Jiji?