G4Media.ro

„Vom face tot ceea ce trebuie să facem pentru a ne apăra”…

Foto: Captură video

„Vom face tot ceea ce trebuie să facem pentru a ne apăra” împotriva Iranului, iar “diplomația nu a reușit să oprească Teheranul să-și dezvolte capacitățile nucleare” – Netanyahu

„Nu cred că diplomația de una singură va funcționa. Cred că diplomația poate funcționa doar dacă este cuplată cu o amenințare militară credibilă sau cu dorința de a aplica opțiunea militară dacă descurajarea eșuează”, a declarat premierul Netanyahu într-un interviu cu Sky News.

„Iranul s-a angajat în mod deschis să distrugă, să repete Holocaustul și să distrugă cele șase sau șapte milioane de evrei din Israel și nu vom sta cu mâinile în sân, fără să facem nimic și să îi lăsăm să o facă. (Dacă) acești ayatollahii cred că ne pot amenința cu un holocaust nuclear, se înșală. Vom face tot ceea ce trebuie să facem pentru a ne apăra” a adăugat el.

În timpul interviului, premierul Netanyahu a transmis un mesaj Arabiei Saudite și prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în timp ce zvonurile privind un acord de pace între cele două țări continuă să circule.

„Mâna noastră este întinsă către toate statele arabe și, cu siguranță, către Arabia Saudită, care are o importanță vitală”, a spus el. „Avem mari oportunități de a avansa pacea în regiunea noastră, pacea dintre cele două țări ale noastre, bunăstarea popoarelor noastre. Cred că acest lucru ar schimba istoria. Vreau să spun că am făcut deja un punct de cotitură istoric cu cele patru tratate de pace din Acordurile Abraham, pe care Israelul le-a încheiat sub conducerea mea cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrain, cu Maroc, cu Sudan.” a mai spus premierul Netanyahu.

„Evident, Arabia Saudită ar fi un salt calitativ înainte, pentru că este cea mai influentă țară arabă nu numai în lumea arabă, cred că și în lumea musulmană, așa că ar modela cred posibilitatea de a pune capăt conflictului arabo-israelian și cred că ne-ar ajuta să rezolvăm și conflictul israeliano-palestinian.”

Premierul Netanyahu a fost, de asemenea, contestat pe probleme interne – inclusiv reformele judiciare controversate care au divizat Israelul și au fost marcate de 22 de săptămâni continue de proteste în masă.

El a fost forțat să oprească procesul după ce țara a intrat în impas în urma demiterii ministrului apărării, care a fost ulterior reinstalat pe tăcute. În prezent, au loc negocieri de compromis pentru a găsi un acord.

„Mi se pare că avem o situație în care există acum o majoritate destul de largă care spune că trebuie să ne reformăm sistemul judiciar, dar întrebarea este cât de mult și cât de repede? Și acesta este un lucru pe care am decis, în urma lunilor care au urmat, să încercăm să obținem un consens”, a spus el.

„Nu sunt sigur că vom obține unul, dar va fi foarte greu, deoarece este extrem de politizat și adesea denaturat” a adăugat premierul Netanyahu.

Reformele propuse au atras critici publice din partea aliaților internaționali, inclusiv a SUA. Președintele Joe Biden l-a mustrat în mod deschis pe liderul israelian, declarând în luna martie în fața presei americane că „nu se poate continua pe acest drum”.

A existat un impact semnificativ asupra economiei israeliene, investitorii fiind speriați de reformele propuse – shekelul a scăzut cu aproximativ 5,5% în raport cu dolarul, investițiile în industria tehnologică de care se mândrește au scăzut cu 70% în primul trimestru al anului 2023 față de acum 12 luni, iar agenția de rating Fitch a avertizat recent Israelul că ratingul său A+ este în pericol.

Premierul Netanyahu a respins aceste îngrijorări: „Nu cred că economia este problema, cred că problema este consensul politic. Există o vastă denaturare a ceea ce facem, toată lumea se adaugă la ea, spunând că vom elimina independența instanței – nu, nu o vom face. Nu voi lăsa să se întâmple asta. Este important să înțelegem că economia Israelului este foarte puternică și va rămâne puternică, deoarece este o economie de înaltă tehnologie într-o lume de înaltă tehnologie.”

Anul 2023 a fost unul dintre cei mai violenți ani în ciocnirile dintre palestinieni și israelieni din ultimele decenii, inclusiv un conflict recent între militanții Jihadului Islamic din Gaza și Israel, care a durat cinci zile.

În plus, guvernul Netanyahu a aprobat de la începutul anului construirea a aproximativ 7.000 de noi locuințe în coloniile din Cisiordania ocupată, o practică considerată ilegală în conformitate cu dreptul internațional și de majoritatea guvernelor.

Premierul a calificat drept „complet falsă” o declarație recentă a Departamentului de Stat al SUA care a condamnat construirea unei școli religioase evreiești pe terenuri din Cisiordania, considerând că „încalcă angajamentul Israelului față de administrația Biden”.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acesta este pământul Israelului, este țara noastră, așa că nu sunt deloc de acord cu asta, dar cred că un lucru este adevărat – palestinienii sunt aici și nu îi vom alunga, noi suntem aici și ei nu ne vor alunga” a spus el.

Cu toate acestea, premierul Netanyahu s-a angajat să păstreze fragilul „status quo” în situl sfânt musulman din Ierusalim, Esplanada Moscheilor, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului, în ciuda unei vizite recente a ministrului său al securității naționale, extremistul de dreapta Itamar Ben Gvir.

„Muntele Templului (are un) status quo sacrosanct, nu îl schimbăm. Nu mă interesează ce spune lumea, păstrăm status quo-ul și, în cele din urmă, peste timp, oamenii vor judeca și vor vedea că nu s-a schimbat și nu se va schimba”, a declarat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...