G4Media.ro

”Vom ajunge să avem urşi la Constanţa/ Este inadmisibil ca statul român…

sursa foto: Pixabay

”Vom ajunge să avem urşi la Constanţa/ Este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc nenorociri”, susține fostul ministru Tanczos Barna

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna consideră că este inadmisibil ca statul român să intervină în recoltarea urşilor doar după ce se produc nenorociri. El a precizat că numărul judeţelor unde au apărut exemplare de urs în zona de deal s-a dublat în ultimii ani şi a menţionat că ”în acest ritm vom ajunge să avem urşi la Constanţa”.

Tanczos Barna a fost întrebat marţi, la Prima News, despre faptul că ultimul act semnat ca ministru al Mediului a fost cel de îndepărtare a 426 de exemplare de urs, de trei ori mai mult decât anul trecut.

“De trei ori mai mare decât anul trecut, mai mic decât acum şase, şapte ani, când a fost ultima cotă de recoltă pe baza unui studiu. Anul trecut am stabilit o cotă de prevenţie minimă, o intervenţie fără un studiu de fundamentare, dar mult sub studiile pe care le-a avut ministerul până în 2016, tocmai pentru a nu genera o dezbatere aprigă pe această temă. Un lucru este cert, intervenţia preventivă este absolut necesară. Este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc nenorociri, catastrofe. Este inadmisibil ca toţi fermierii să se culce seara cu frica că noaptea, stâna, oile, vacile, porumbul, culturile vor fi distruse de aceste animale sălbatice”, a afirmat fostul ministru al Mediului.

El a precizat că s-a dublat numărul judeţelor unde apar exemplarele de urs.

“Din păcate, numărul judeţelor unde apar şi unde se duc la vale, spre zona de deal, aceste exemplare de urs s-a dublat în cinci ani sau şase ani. Lipsa de responsabilitate, lipsa de fermitate şi de acţiune duce către o asemenea escaladare a fenomenului. Habitatul natural al ursului nu este la Craiova, nu este în Piteşti, nu este la Snagov. Şi în ultimul an am văzut şi la Craiova, şi la Piteşti, şi în Snagov, exemplare de urs. Urşii nu sunt ucişi, nu sunt sacrificaţi. Sunt animale sălbatice care pe legea vânătorii sunt recoltate. De fapt, fondul cinegetic este o resursă regenerabilă. De ce nu avem o problemă cu căprioarele, cu căpriorul, cu mistreţul? De ce nu avem o problemă cu cerbul? Şi ele sunt vânate. Deci ursul este în vârful lanţului trofic şi fără intervenţie umană este imposibilă ţinerea sub control a acestui fenomen”, a declarat Tanczos Barna.

El a completat că de la 4.000 de urşi în 2007 am ajuns la peste 8.000.

“Numărul de exemplare de urs creşte treptat, an de an, zi de zi, lună de lună, în România. Am ajuns de la 4.000 în 2007 la 8.000 şi ceva, conform ultimelor estimări. Şi această tendinţă este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa şi vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, a precizat fostul ministru al Mediului.

Întrebat dacă în câţiva ani o să vedem urşi făcând baie în Marea Neagră, Tanczos Barna a răspuns: “Nu ştiu dacă este obişnuit ursul cu apa sărată, dar cu Dunărea şi cu apa din Deltă cu siguranţă se împacă”.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Noi ii asteptam in Bucuresti, deja avem rodajul facut cu agresivii maidanezi. Va fi ong care sa-i stranga de pe strazi si cam asta banui ca se va intampla, se va astepta dupa omul de rand sa se descurce, sa se educe, problema cade in carca lui. Si daca la o adica nu iese, se va da vina pe lipsa de educatie a romanului, ca doar ce grija are omul alta decat sa se educe in functie de cum cred unii cu influenta si cum mai modifica ei legi sa protejeze bietul animal nu ca sa nu dispara, ci pana se umple tara de ei. Poate nu ar strica sa facem o lista cu noul areal al ursului, sa stim sa nu umblam lela pe tarlaua privata a ursului.

    • Deci conform estimarilor avem peste numarul maxim pe care toata Romania ca suprafata si-l permite. Am trecut de numarul maxim calculat la un minim de suprafata de care un urs matur are nevoie.

    • Ce estimări?! A fost oferit sprijin, inclusiv financiar pentru un recensământ realizat științific, dar a fost refuzat ferm de autoritățile de la Ministerul Mediului și cele din județele în care trăiesc urși.

      Din împușcarea urșilor se fac bani foarte frumoși, de aceea se întreține panica, este refuzată stabilirea cu exactitate a numărului lor și sunt hrăniți pentru a-i aduce ușor în bătaia puștii…Și a crea panică în rândul cetățenilor, făcându-i astfel să fie de acord cu uciderea animalelor.

  2. Ofticat maxim că nu mai are măcelărirea urșilor în vârful pixului!
    După care se minunează colegul Atilla de ce nu plângem eliminarea udemereului de la guvernare!

  3. Vrem 8000 de urși pe kilometru pătrat! Mai mulți! Mai mulți!

  4. Ursi fara paduri / Vapoare fara apa / Fotbal fara minge / Bulion fara rosii / Democratie cu „c _ _ _ _ _ _ _ i”. N-am gasit alta rima! Ofticatii de serviciu au grija ca nu cumva UDMR sa vireze la dreapta pe sens unic.

  5. a inceput si asta sa comenteze ca firea dupa ce a pierdut primaria. acum ca nu mai sunt la post, sunt fecioare.

  6. Inmultirea necontrolata a unei singure specii dominante (daca o fi cazul in cazul ursilor), destabilizeaza alte specii. Asta ar fi un argument.

    Celalalt e legat de defrisarea padurilor. OK, nu trebuia facut, fara a planta altele. Dar s-a facut, ca sa aiba cu ce sa se incalzeasca arianul si din ce sa-si faca mobila traininca. Acum trebuie sa pastram arienilor si locul de joaca (de vanatoare)?

    Eu nu votez genocidul animalelor. Votez o actiune de amploare de a strange vreo 3000 si a-i muta vreo 1500 km mai la vest, in padurile dese ale Schengenistilor nostri. Sa nu mai astepte la vama controlul armelor de vanatoare.

    • Intr-un areal delimitat ecosistemele se autoregleaza. Tocmai intervenția omului asupra habitatului urșilor este negativă.

      Doar ca nu se dorește acest lucru, ci hrănirea urșilor pentru aducerea lor in bătaia pustii și uciderea lor pentru trofee.

      De asemenea, defrișarea și invadarea habitatului lor…