G4Media.ro

Violeta Alexandru: Ce ştiu cu siguranţă este că pensiile vor creşte/ Procentul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Violeta Alexandru: Ce ştiu cu siguranţă este că pensiile vor creşte/ Procentul este un procent care vine din ceea ce poate bugetul în acest moment

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reafirmat hotărârea Guvernului de a majora punctul de pensie începând cu 1 septembrie, însă a evitat să avanseze procentul cu care vor creşte pensiile, transmite News.ro.

”Procentul este un procent care vine din ceea ce poate bugetul în acest moment şi cea mai bună sursă este ministrul Finanţelor. (…) Cu siguranţă în câteva zile această informaţie, cu tot cu restul cifrelor, vor fi date publicităţii”, spune Violeta Alexandru.

”Ce ştiu cu siguranţă este că pensiile vor creşte (…) Nu există nicio îndoială cu privire la determinarea Guvernului de a creşte pensiile. (…) Nu am ezitat, nu am cum să vorbesc despre legislaţia României ca fiind o opţiune, însă nu suntem astăzi în situaţia pe care o avea PSD când a propus această lege. Ce ştim sigur este că acest guvern va mări pensiile, este conştient de nevoile pe care le au pensionarii”, a declarat Violeta Alexandru, marţi seară, într-o emisiune la TVR.

Ea a precizat că în maximum două săptămâni va avea loc rectificarea bugetară şi că tot atunci se va decide şi cu cât va creşte punctul de pensie.

”Suntem determinaţi să fie creşterea de la 1 septembrie, cel puţin în acest moment nu am informaţii care să sugereze că ar putea fi o altă dată”, a precizat ministrul Muncii.

Alexandru a evitat să menţioneze care este procentul cu care va creşte punctul de pensie şi a afirmat că ”i se pare o tragedie” să majorezi pensiile mai mult decât poate suporta bugetul.

”Procentul este un procent care vine din ceea ce poate bugetul în acest moment şi cea mai bună sursă este ministrul Finanţelor. (…) Cu siguranţă, în câteva zile această informaţie, cu tot cu restul cifrelor, vor fi date publicităţii”, a adăugat Violeta Alexandru.

Ea a făcut referire şi la aşa-numita pensie minimă, de care beneficiază cei care au stagii de cotizare mici, spunând în acest context că ar fi ”injust” ca această pensie să fie la nivelul celor mai mici pensii ai căror beneficiari au plătit la sistem şi au muncit zeci de ani.

Violeta Alexandru a adăugat că, în privinţa legii, ”trebuie făcută o modificare dacă se impune”, însă a menţionat că nu are informaţii concrete cu privire la acest aspect.

Ea a mai arătat legea pensiilor este ”o complicăţenie de lege” în care ”lucrurile nu sunt clare” şi a menţionat că ar fi nevoie de modificări ale legii pensiilor, altele decât procentul cu care ar urma să crească punctul de pensie.

”Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi apoi voi decide”, a arătat Alexandru.

Ministrul a mai spus că ”oamenii cer” modificări şi în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor care au mai mulţi copii.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. „Procentul e un procent” și Violeta doar o biată violeta!

    • Iti dai seama ca omul e analfabet cand nu este in stare sa elimine surplusul cuvintelor dintr-o fraza. Exprimari repetitive si greoaie.

    • Guvernul trebuie sa majoreze pensiile cu 40% sau sa plece.
      Decizia a fost luata si pensiile trebuie sa fie majorate.
      Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
      Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
      Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
      Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
      Cand au pus mana pe guvernare au promis ca vor majora pensiile cu 40%.
      Ministrul finantelor a spus ca a prevazut bani in bugetul aprobat, pentru majorarea pensiilor cu 40%.
      Au mintit, au deturnat banii sau i-au furat ?
      Daca nu stie de unde sa faca rost de bani, o ajutam noi :
      – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale si nesimtite
      – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
      – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
      – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
      – sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipeau banii pe lucruri inutile, din care luau comisioane
      – sa confiste averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara

  2. Dna portavoce
    Iti dai seama sa fii ministru si sa ai sarcina sa iesi de 3x pe sapt si sa spui ca pensiile vor creste, dar “sustenabil”. Pensionarii oricum au ancora setata la 40%, nu vor intelege nici 2% din ei ca prioritate sunt investitiile

  3. Nu inteleg de ce nu au curajul sa spuna clar!
    S&P, in 5 Iunie 2020: „Ratingul României, menținut de agenția S&P la „BBB-”. Reacția Finanțelor: Majorarea pensiilor ar avea un impact considerabil.
    S&P crede că pensiile se vor majora doar cu 10 la sută.
    S&P crede că efectele negative fiscale induse de pandemie vor furniza Guvernului contextul politic pentru a reduce costul majorărilor de pensii prevăzute în septembrie 2020. Dar, în perspectiva alegerilor, agenţia crede că se va renunţa la majorarea iniţială şi pensiile vor creşte cu aproximativ 10% (în loc de 40% prevăzut în legislaţia anterioară), ceea ce va adăuga aproximativ 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021, scrie Agerpres.
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/ratingul-de-tara-al-romaniei-a-fost-mentinut-de-agentia-standard-and-poors-la-bbb-1318665

    Pai, daca in discutiile cu S&P, guvernantii au spus 10%(nu cred ca S&P a inventat Cifra!), cred ca asa va ramane!

    • Marirea pensiilor cu 40 de procente este o propunere ce a fost legiferata in perioda vechii guvernari . Problema mariri pensiilor nu tine doar de ceea ce bugetul spune , toata lumea stie ca el este in scadere ca marime . Problema este acceptabilitatea , celor ce dau banii ,sub forma de imprumut ,si negocierea guvernamentala pentru a putea accesa aceste sume de bani – cu dobinzi cit mai mici si returnabile intr-o perioada de timp cit mai lunga .Pentru ca aceste mariri sa poata fi facute , in cuantumul ce va fi stabilit de comun acord si cu concursul agentiilor de reiting ,ce vor putea facilita printr-o decizie proprie noncrestrea dobinzilor aferente . Marirea va fi facuta in etape , probabil trei la numar ,cu o crestere initiala de aproximativ 16 -18 puncte procentuale si apoi ceea ce ramane pina la cota maxima de 40 de procente ,va fi impartita in doua transe pina in 2022 .Pensionarii vor fi astfel multumiti de marirea initiala (cea mai mare primita vreodata de un pensionar roman in ultimii treizeci de ani – vorba ministrului de finante ) si urmarea fireasca , deja spusa mai de toata lumea prin- pietele agro- alimentare bucurestene – cetatenii vor vota pe cale de consecinta in alegeri cu PNl, perceput fiind ca apropiat aceste categorii , numite pensionari .Decit niste povesti spuse de PSD (cine ii imprumuta pe piata de capital ) mai bine acceptul tuturor pensionarilor pentru acesta formula de marire , pe principiul – cei in mina nu-i minciuna- . USR _PLUS va beneficia si el , in urma aliantei cu PNL, de acest acord intre PNL si pensionarii tarii , acord ce va contine si promisiunea ca dupa cistigarea alegerilor pensiile speciale sa fie substantial micsorate . Poate cine stie, chiar CCR ,ca parte a unei loialitati obligatorii intre instututiile statului roman si poate chiar a loialitatii CCR asociata cererilor cetatenesti arate in clar pe tot parcursul anului trecut si al acestei jumatati de an 2020 ,sa decida o impozitare , deja ceruta legal , cu 80 de procente ,incepind de la o suma fixa in sus , a tuturor pensiilor de acest fel .Pina la urma toti suntem parte a aceleasi natiuni si gestul CCR ar fi chiar purtator de admiratie .Asadar efortul financiar ar fi maxim doar pina la sfirsitul anului adica inca 4 luni , iar incepind cu intii ianuarie 2020, Alianta cistigatoare a alegerilor va putea face toate corectiile necesare avind pirghii totale , dupa cele 65 de procente obtinute in urma redistribuirilor . Totul sta pina la urma in vointa decizionala a premierului Orban , care avind toate datele le dispozitie ,va face anuntul mult asteptat pina in dat de 15 august a.c. Asa cum presedintele ne-a obisnuit deja sa speram ca si premierul va avea acelasi gind si ne va surprinde pe toti prin decizia luata .

    • Păi nu ți-am mai zis ca acela a fost momentul și cauza sacrificării pensionarilor?!

    • Mafalda, tu ești și De la valeeu, așa-i?!

    • Marcel .Momentul sacrificarii pensionarilor si aducerea acestora in jocul politic, fara voia lor , a fost ziua deciziei si aprobarii legii maririi pensiilor cu 40 de procente, marire facuta fara identificarea surselor banesti ce ar fi permis aceasta crestere . Acum acest guvern , sau orisicare alt guvern trebuie sa ceara acordul agentiilor de rating si celor ce dau acesti bani pentru a putea imprumuta aceste sume cu un cost cit mai mic . Doar trebuie sa intelegem ca negocierea face parte din jocul economic si politic , iar sumele de bani necesare nu vor fi date altui guvern decit cel numit de mine PNL-Orban ,la fel ca si accesul la sumele oferite in numele UE si negociate de catre presedinte in acest an . Cine isi imagineaza ca banii -cad din ceruri – si ca se dau -degeaba- unora sau altora iar se inseala . Costurile sunt politice economice si militare si inglobeaza o perioada de cel putin 7 ani . Norocul nostru este- existenta acestor bani -ce trebuie reintrodusi in circuitul international .Fara existenta lor ,nu aveam de unde imprumuta -nici o para chiora – si poate iti poti imagina cum am fi aratat acum singuri in bataia vintului . In rest , ca individ ,poti tine cu orisicare partid vrei ,eu unul nu tin decit cu aceia ce isi asuma si vor sa participe la schimbare ca parte a democratizarii tarii , a respectarii statului de drept ,arespectarii legilor justitiei si a tuturor cutumelor ce fac parte din acest concept mai larg numit UE, indiferent din ce partid ar face parte si care ar fi optiunea lor politica . Nu imi tine de cald nici un partid , iar modernizarea se poate face doar cu oameni ,nu cu vise marunte sau intelegeri personale asisderea . Fara asta nu suntem oameni ,devenim niste simpli sclavi ai unui singur conducator suprem si a gastilor de interese din jurul lui . Iti suna cunoscut si vezi in lume astfel de situatii . Bunul plac al unuia in defavoarea a milioane de oameni . Hai , m-am intins la vorba dar tot iti urez o zi placuta sa ai .

    • Anularea biletelor gratuite de tratament/gratuiti pe mijloacele de trasport care inghit efectiv preturi exorbinate-echivalent sejur in Hawai-ar rezolva 90 % din problema. Sun t multe modalitati, dar Guvernul nu doreste sa renunte la privilegiile de unde iese banul la partid!

    • SEB. Sunt mult mai multe posibilitati de a reechilibra decizia de marire a pensiilor din acest an si toate fac parte din latura de decizie guvernamentala . Trebuie insa sa intelegi ca -heirupismul -nu este posibil . Guvernul trebuie sa respecte legile actuale , legi ce nu ii permit sa faca in totalitate toate aceste modificari .Abia dupa alegeri cind o majoritate USR-PLUS-PNL va avea un procent de peste 65 de puncte, ca procent de parlamentari totul devine facubil . In acel moment ,daca cei numiti mai sus nu vor declansa schimbarea ,abia atunci putem spune un -NU- hotarit intregii clase politice romanesti , pina atunci rabdare si tutun .

    • Atunci,este de inteles de ce guvernul va face aceste mariri etapizat

    • @mafalda :
      Guvernul nu trebuie sa se împrumute pentru a majora pensiile cu 40%.
      Este suficient sa desfiinteze, sa impoziteze sau sa reducă anumite indemnizații, venituri si pensii nesimțite, aberante si nemeritate.
      Sa nu spună ca acele venituri sunt acordate in baza unor legi.
      Si majorarea pensiilor este prevăzută dintr-o lege.
      Sa nu spună ca veniturile nesimțite sunt drepturi câștigate. Sunt privilegii nemeritate.

    • @ sau cum iti zice nu intelegi ca in acest moment, minoritar fiind ,acest guvern nu poate face ce spui . Vorbesti aiurea ,doar dai din gura .

  4. De 8 luni de zile repeta acelasi raspuns incert/caldicel sa nu supere sefii…

  5. Tinand cont ca 10 la suta trebuia acordat la 1 ianuarie tuturor pensionarilor dar li se vor arunca acolo un 14la suta in septembrie rezulta ca partidul Câțu liberal i-a dus de nas pe toti pensionarii folosindu-se 9 luni de banii care li se cuveneau la inceput de an. Si cu scumpirea preturilor aia 14 la suta nu mai sunt in plus la pensie ci inseamna minus pt bunastarea pensionarilor. Daca mai se baga si covdu’ sa rareasca pensionarii raman bani pt toate pensiile speciale.

  6. Sa fie consistenta.

  7. Sa se dea cate putin, maica, sa ajunga la toata lumea.
    Desigur, sa se dea la pensionari, ca au viata grea.
    Da, sa se dea si la fostii activisti, actualii politicieni, precum si la odraslele lor, ca si ei munceste cu gura, in felul lor.
    La oamenii muncii de la orase si sate sa se dea, dar mai putin, ca ei oricum si-au abandonat obarsia si pamanturile natale si fug ca disperatii, care incotro, unde vad cu ochii, refuzand sa plateasca birurile trebuincioase.
    Amanetam tot, parjolim campurile si otravim fantanile, dupa care ne scarpinam in cap si pe urma om vedea noi ce mai facem. Mioritic vorbind, cum ne-o fi scris, in frunte ne e pus!