
Viktor Orban, acuzat că se folosește de cazul spionajului din Ucraina în lupta pentru supraviețuirea sa politică
O serie de arestări, expulzări diplomatice și umilințe publice au deteriorat și mai mult relațiile dintre Ucraina, devastată de război, și Ungaria, vecinul său aliniat cu politica Kremlinului, scrie BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În centrul disputei se află acuzațiile conform cărora guvernul Fidesz al lui Viktor Orban din Ungaria folosește disputa în lupta cu principalul său rival politic, partidul de opoziție Tisza, care conduce în sondaje înaintea alegerilor din 2026.
La începutul acestei luni, serviciul de securitate ucrainean SBU a anunțat arestarea a doi cetățeni ucraineni acuzați de spionaj pentru Ungaria.
Potrivit acuzațiilor, susținute de dovezi video și audio, bărbatul și femeia erau în solda serviciilor de informații militare maghiare, pregătind o acțiune militară maghiară în Ucraina.
Ungaria a expulzat apoi doi diplomați ucraineni, iar Ucraina a urmat exemplul, într-un răspuns „dinte pentru dinte” care a deteriorat și mai mult relațiile bilaterale deja acide. De asemenea, Ungaria a arestat un cetățean ucrainean și l-a acuzat de spionaj.
Orban este considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, iar guvernul său a rupt rândurile cu partenerii săi europeni prin tentativele repetate de a bloca sancțiunile împotriva Rusiei, refuzând să permită tranzitul de arme și comparând Ucraina cu Afganistanul.
Acum, el a acuzat Kievul că încearcă să îi „defăimeze” țara.
Toate cele opt milioane de gospodării maghiare au primit recent un chestionar din partea guvernului, denumit „Vox 2025”, prin care erau invitate să respingă aderarea Ucrainei la UE.
În urmă cu mai puțin de un an, Orban s-a prezentat ca singura persoană de pe planetă, în afară de Papă, care încerca să obțină o încetare necondiționată a focului.
Însă criticii săi au descris așa-numita sa misiune de pace la Kiev, Moscova și alte capitale drept o încercare de a recompensa agresiunea rusă.
La o zi după ce Orban s-a întâlnit cu rusul Vladimir Putin, rachetele rusești au lovit spitalul de copii Ohmatdit din Kiev.
Sondajele de opinie sugerează că Magyar l-ar putea înlătura pe Orban de la putere în aprilie anul viitor.
Omul care l-a condus pe liderul Tisza la Kiev, Roland Tseber, este acum o țintă a încercărilor Fidesz de a acuza partidul maghiar de opoziție că a trădat Ungaria.
Reporterul BBC, care l-a întâlnit pe Roland Tseber la un centru ucrainean pentru refugiați din Uzhorod, în aprilie, îl descrie drept un “politician proaspăt și muncitor”,
Ajuta la distribuirea ajutorului medical din Ungaria, lucrând cu medicii și psihologii maghiari care au sprijinit ucrainenii strămutați intern din zona de război din est, începând din 2022.
Problemele sale au început la câteva săptămâni de la vizita lui Peter Magyar, a spus politicianul.
În august, a aflat că i-a fost interzis accesul în Ungaria și, la insistențele Ungariei, în întreaga zonă Schengen a UE, fără nicio explicație.
Scrisoarea lui Tseber către ambasada Ungariei la Kiev a rămas fără răspuns.
Laszlo Toroczkai, liderul partidului de extremă dreapta Patria Noastră din Parlamentul ungar, l-a catalogat drept „terorist”. Mate Kocsis, liderul fracțiunii Fidesz din parlamentul ungar, l-a numit „spion ucrainean”, aflat de mult timp în vizorul contrainformațiilor ungare.
„Resping toate aceste acuzații care încearcă să mă lege de activități de informații de orice fel. Acest lucru este ridicol. Sunt un politician din Transcarpatia care lucrează onest și deschis pentru patria sa și pentru interesele Ungariei”, a spus Tseber într-un interviu telefonic.
În calitate de consilier independent ales în adunarea regională din Transcarpatia, care face parte din grupul politic al partidului „Slujitorul poporului” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se întâlnește cu politicieni de toate culorile, spune el, inclusiv cu adjunctul ministrului ungar de externe, Levente Magyar.
„Sunt un politician ucrainean și mă întâlnesc cu toată lumea. Toată această situație este ridicolă. Vor să mă tragă în această poveste cu spioni. Dar oricine are un pic de bun simț poate înțelege că acest lucru este absurd”.
Veriga cea mai slabă din povestea guvernului maghiar este că, dacă ar fi fost cu adevărat pe radarul serviciilor secrete maghiare, politicienii guvernamentali și Peter Magyar, în calitate de membru al Parlamentului European, ar fi fost avertizați să stea departe de el.
Comunitatea maghiară din Transcarpatia, în scădere, a devenit o victimă colaterală în disputa dintre Ucraina și Ungaria.
La ultimul recensământ din Ucraina, în 2001, populația lor era de 150.000 de persoane, însă ultimele estimări sugerează că numărul lor s-a înjumătățit de atunci, la 70-80 000. Zeci de oameni și-au pierdut viața, luptând pentru Ucraina împotriva Rusiei.
O altă întorsătură a poveștii este că un fost șef de stat major maghiar, Romulusz Ruszin-Szendi, care este acum un politician proeminent al partidului Tisza, a fost atacat de mass-media controlată de guvern.
Guvernul susține că „o fostă personalitate de rang înalt din sectorul apărării” – o referire aparentă la Ruszin-Szendi – a fost în contact cu serviciile secrete ucrainene.
Ruszin-Szendi a ripostat, acuzând o campanie de defăimare. „Sunt un cetățean maghiar decent care a purtat uniforma de la vârsta de 14 ani. Sunt șocat și întristat să știu că ceea ce eu și camarazii mei am făcut pentru țara noastră valorează atât de mult pentru voi”, s-a adresat el guvernului pe Facebook.
De la invazia rusă la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Viktor Orban s-a prezentat ca un om al păcii și a câștigat alegerile din aprilie 2022 cu promisiunea de a menține Ungaria în afara războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, un discurs din 2023 care tocmai a fost divulgat de Peter Magyar spune o poveste foarte diferită.
Ministrul Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a fost înregistrat spunând, la un an după începerea războiului din Ucraina, că guvernul a decis să renunțe la mentalitatea de pace și să treacă la „faza zero a drumului spre război”, cu o armată maghiară pregătită pentru luptă.
Acesta a fost același an în care mulți atlantiști cu experiență, precum Ruszin-Szendi, au fost concediați ca parte a unei „întineriri” a armatei.
Aceștia au fost înlocuiți cu ofițeri loiali poziției pro-Moscova a guvernului.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.