
Viktor Orban a declanșat o nouă campanie de ură împotriva Ucrainei (DW)
Ungaria abia a încheiat o campanie de luni de zile împotriva Ucrainei, menită să blocheze aderarea acesteia la UE. Premierul autocrat Viktor Orban și aparatul său politic au prezentat țara vecină drept un stat mafiot, invadat de hoarde de criminali periculoși care ar jefui, răpi și ucide maghiari, scrie DW.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Dacă oamenii au crezut că acesta a fost apogeul propagandei antiucrainene a lui Orban, vor fi dezamăgiți. Liderul maghiar prezintă moartea unui recrut de origine maghiară în Ucraina, în data de 6 iulie, drept un atac asupra națiunii maghiare în ansamblu, declarând că Ucraina este un fel de imperiu al răului. Și adoptă această poziție chiar dacă circumstanțele morții bărbatului nu sunt clare.
Orban a susținut că „un cetățean maghiar a fost bătut până la moarte în Ucraina”. Fără niciun fel de dovadă, el acuză Ucraina și UE de mușamalizarea acestei presupuse crime. El a publicat o postare pe Facebook, pe un fundal negru, în care scria: „Adevărul nu poate fi redus la tăcere!”
Presa maghiară pro-guvernamentală a publicat sute de articole extrem de emoționante despre moartea recrutului. Sandor Fegyir, ambasadorul Ucrainei la Budapesta, a fost convocat – un semn fără echivoc de furie în cercurile diplomatice. Sute de oameni furioși, conduși de propagandistul șef al lui Orban, Zsolt Bayer, au manifestat în fața ambasadei Ucrainei din capitala Ungariei.
Indignare față de circumstanțele morții
Într-o scrisoare adresată părinților bărbatului decedat, președintele Ungariei, Tamas Sulyok, a scris că a fost „complet îngrozit” de ceea ce a auzit despre circumstanțele care au dus la moartea fiului lor. „Un astfel de lucru nu se poate întâmpla în Europa”, a spus el, adăugând că „contrazice complet toate valorile umane” reprezentate de națiunile europene.
Deci, ce s-a întâmplat de fapt?
Bărbatul în cauză era Jozsef Sebestyen, în vârstă de 45 de ani, din orașul Berehove din regiunea Transcarpatia din Ucraina, unde locuiesc aproape 100.000 de etnici maghiari. Orașul Berehove, aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Ungaria, are o populație de 23.000 de locuitori, dintre care aproximativ jumătate sunt etnici maghiari. Sebestyen conducea o pensiune și, la fel ca mulți etnici maghiari din Transcarpatia, avea atât cetățenie ucraineană, cât și maghiară.
La fel ca majoritatea cetățenilor ucraineni în vârstă de luptă, el a fost înregistrat la administrația militară ucraineană (TZK) după izbucnirea războiului la scară largă în februarie 2022. La jumătatea lunii iunie a acestui an, el a fost oprit de personalul TZK la un punct de control rutier din Berehove. Sebestyen a fost mobilizat, declarat apt pentru serviciul militar și trimis la antrenamentul de bază. La 6 iulie, el a murit într-o clinică psihiatrică din Berehove.
Acestea sunt faptele verificate. În ceea ce privește toate celelalte aspecte ale cazului, relatările diferă foarte mult și nu au fost verificate.
Videoclipuri de origine necunoscută
La 9 iulie, portalul pro-guvernamental maghiar Mandiner a publicat un raport care susținea că Jozsef Sebestyen a fost bătut cu bare de fier, atât de rău încât ulterior a murit din cauza rănilor. Raportul a citat și s-a bazat pe o postare pe Facebook a surorii lui Sebestyen, Marta. Cu toate acestea, această postare fie nu există, fie a fost ștearsă. DW a contactat-o pe Marta Sebestyen, dar aceasta nu a răspuns. De asemenea, am contactat editorii de la Mandiner, al căror răspuns a fost publicarea unui articol în care declarau că nu vor permite ca această problemă să fie „trivializată”.
După aceasta, Mandiner a publicat, de asemenea, înregistrări video care, potrivit acesteia, îl arătau pe Jozsef Sebestyen după ce a fost abuzat fizic. Într-un videoclip, el este văzut îngenuncheat pe un câmp cu paramedici și persoane în uniforme militare care îi pun întrebări. El nu are răni vizibile. După un timp, el se lasă să cadă pe iarbă. Alte două videoclipuri îl arată târându-se în patru labe, pe un teren care ar putea fi o tabără de antrenament. Pare epuizat și confuz. Filmările nu arată sau nu indică faptul că a fost supus violenței.
Nu este clar cine a filmat aceste videoclipuri. Cu toate acestea, ele au circulat în toată Ungaria și au fost difuzate în mod repetat în mass-media pro-guvernamentale, inclusiv în programele de știri ale postului public de televiziune MTVA, ca presupuse dovezi ale brutalității armatei ucrainene.
Armata Ucrainei neagă maltratarea bărbatului
Relatările emisiunii de știri MTVA Hirado includ, de asemenea, un videoclip cu un bărbat într-un spital, probabil la terapie intensivă. Textele de pe videoclip spun că îl arată pe Sebestyen „în spital cu puțin timp înainte de moartea sa”, care a avut loc pe 6 iulie.
Cu toate acestea, DW a stabilit că videoclipul a fost publicat pentru prima dată pe un canal Telegram ucrainean pe 22 mai 2025. Proprietarul acestui canal, Vitaliy Glagola, a declarat pentru DW că videoclipul arată un alt bărbat și că acesta este folosit în mod abuziv de mass-media maghiară. Acest videoclip a fost, de asemenea, postat de Viktor Orban pe conturile sale de TikTok și de social media.
Emisiunea de știri Hirado a folosit în mod abuziv și o a doua înregistrare video preluată de pe canalul lui Glagola. Și acesta a fost publicat pe 22 mai, cu mult înainte ca Sebestyen să fie mobilizat. La momentul redactării acestui articol, nici radiodifuzorul MTVA, nici biroul maghiar pentru comunicare guvernamentală nu au răspuns la solicitările scrise ale DW.
Într-o declarație datată 10 iulie 2025, conducerea forțelor terestre ucrainene a negat că l-ar fi abuzat în vreun fel pe Sebestyen. Declarația spune că acesta a fost adus la o unitate de instruire la 15 iunie 2025 și că a dezertat trei zile mai târziu. Aceasta spune că el s-a prezentat la spitalul districtual din Berehove la 24 iunie, simțindu-se rău, și a fost transferat de acolo la un spital de psihiatrie, unde a murit din cauza unei embolii pulmonare la 6 iulie, „fără niciun semn de leziuni care să indice violență”.
„Trauma Trianonului”
Ministerul ucrainean de Externe acuză Ungaria că exploatează cazul Sebestyen într-o „manieră manipulatoare și în scopuri politice”. Într-adevăr, Viktor Orban nu numai că susține că „un ungur a fost bătut până la moarte în Ucraina”, ci afirmă în continuare că „o astfel de țară nu poate fi lăsată să devină membră a UE”. Este o continuare a campaniei sale de a împiedica Ucraina să adere la UE. Până în prezent, însă, în ciuda propagandei intense, aceasta a avut doar un succes moderat.
Dar cazul Sebestyen este diferit. Mulți maghiari sunt foarte implicați emoțional în preocupările etnicilor maghiari din țările vecine. Regimul lui Orban a reînviat problema „traumei Trianon” – un subiect tabu timp de mulți ani. Este unul care a rezonat puternic cu poporul. Ungaria a pierdut două treimi din teritoriul și populația sa în temeiul Tratatului de la Trianon, care a fost semnat după Primul Război Mondial, în 1920. În prezent, aproximativ două milioane de etnici maghiari trăiesc în țările vecine.
Mulți maghiari au fost șocați și consternați de moartea lui Jozsef Sebestyen. Cu toate acestea, mulți încep, de asemenea, să se plictisească de Viktor Orban. Rămâne de văzut dacă ultima sa campanie va schimba acest lucru.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.