G4Media.ro

VIDEO Siegfried Mureșan: În bugetul UE pentru 2022 vor fi mai multe…

Sursa Foto: Arhiva Personala

VIDEO Siegfried Mureșan: În bugetul UE pentru 2022 vor fi mai multe fonduri pentru sănătate și pentru bursele Erasmus”

Bugetul UE pentru anul 2022 a fost agreat luni noaptea, în urma unor negocieri strânse între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Valoarea totală a bugetului este de circa 170 miliarde de euro și rezultatul negocierilor a adus creșteri de sume pentru câteva domenii susținute de eurodeputați precum sănătate, frontierele externe, Erasmus și Procurorul european.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE (Partidul Popular European) a explicat pentru G4Media care sunt cele mai importante noutăți în privința bugetului și care este importanța bugetului anual precum și a celui multianual, la nivelul UE.




„Programul european de Sănătate este o prioritate în Uniunea Europeană, în contextul actual. Uniunea Europeană a decis să aloce 4,5 miliarde euro pe 7 ani la nivelul UE pentru acest program.  Bugetul pe anul 2022 va cuprinde o alocare de aproximativ 839 milioane de euro, sumă fiind crescută după negocieri”, spune eurodeputatul PNL.

România, precum și celelalte state membre, vor putea accesa fondurile pentru sănătate în urma unor apeluri de proiecte pe care Comisia le va lansa, a mai explicat Siegfried Mureșan. Spre exemplu, a detaliat acesta, beneficiarii vor putea fi spitale, institute de cercetare, autorități publice centrale și locale; pentru activități precum transportul de bolnavi în străinătate; pentru transportul de personal medical dar și pentru cercetare-dezvoltare și modernizarea domeniului.

În plus, a mai spus acesta, va exista din fonduri de coeziune un Program Național de Sănătate pe perioada 2021-2028, în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro pentru 7 ani.

Alte domenii care au primit fonduri suplimentare prin bugetul UE pe anul 2022:

  • Programul de mobilitate universitară Erasmus+, cu alocare suplimentară de 35 milioane de euro față de propunerea inițială a Comisiei, ceea ce înseamnă 10.000 de burse Erasmus în plus.
  • Parchetul European – alocări suplimentare și creșteri de personal. În total, aproximativ 57 milioane de euro vor fi alocate în anul 2022 pentru a sprijini această instituție în eforturile de a combate frauda, corupția și alte nereguli care afectează Bugetul UE.
  • Frontierele Uniunii Europene. „Pentru România este important, fiindcă avem de protejat o frontieră mare a Uniunii Europene, frontiera cu Republica Moldova, cele cu Ucraina și Serbia. O frontieră mai bine păzită este o garanție de siguranță pentru toate țările membre”.

Alte explicații oferite de Siegfried Mureșan privind bugetul UE pe anul 2022:

  • Cadrul multianual (2021-2027) este expresia priorităților UE în perioada următoare.
  • Pe lângă acesta, în fiecare an adoptăm forma finală, forma exactă, precisă  a bugetului în funcție de deciziile orientative și realitatea din anul respectiv, dat fiind că pot apărea de la un an la altul situații decriză
  • De exemplu, la apariția crizei generată de Coronavirus, în ultimii 2 ani, am reușit să flexibilizăm complet regulile legate de fonduri europene astfel încât banii au putut fi folosiți acolo unde este nevoie.
  • Chiar Guvernul României a alocat 350 milioane euro pt șomajul tehnic; este important ca oamenii să știe că o parte din aceste fonduri au venit de la Uniunea Europeană.

Pasul final – votul în plenul Parlamentului European

Echipele de negociatori ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord luni noaptea, aproape de ora 24.00. Săptămâna următoare, la sesiunea plenară a Parlamentului, acest acord trebuie să primească votul final.

„Toți europarlamentarii din toate grupurile au susținut acest acord, mă aștept să existe susținerea celor 4 grupuri politice pro-europene care vor vota în favoarea bugetului și să avem o majoritate confortabilă. Sunt sigur că bugetul va primi votul astfel ca înainte de 1 dec să avem totul finalizat și cetățenii Uniunii să știe deja în ce condiții și pentru ce domenii se vor primi fonduri”, a mai explicat Mureșan pentru G4Media. (Sursa Foto: Arhiva Personala)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pt Romania bursele Erasmus = brain drain, ori pantec drain in favoarea stapanilor.
    Tovarasul junker a zis cu gura lui ca cel mai bun rezultat erasmus is cei peste 100k de copii rezultati din noile relatii de cuplu rezultate din aceste experimente sociale.
    Despre tovarasul muresan…”numai de bine”…cand a fost audiat prim ministrul poloniei acu vreo luna m-a socat ca tovarasul era mai eurocrat ca eurocratii din germania, franta &co. Adica unde aia aveau un discurs prin de lozinci cap coada sigfried plusa din manualul bunului pionier de rit nou pentru ca sa primeasca premiu de buna purtare. A primit aplauze din plin depasindu-si colegii mult mai in varsta si influenti la limbajul de lemn bruxelistanez.

  2. Bun. Încă 10000 de tineri vor putea evada din haznaua primitivă România.

  3. Muresan asta îmi aduce aminte de un moment jalnic in căutarea validării in diaspora și culegere de voturi in special Spania. A cerut ajutorul prin biserica Adventista sa i se organizeze o reuniune cu susținerea romanilor din Madrid. A plătit omul comisionul, a ajuns ca pe cai mari, limuzina, șofer tit ce vrei. La reuniune ce sa vezi, n-a venit nici un credincios d-apăi un păcătos.. a plecat ofticat, roșu de supărare, știți cum .. ca romanu’ și fu.. și cu banii luați. Diaspora nu l-a vrut niciodată, poate a învățat ceva, poate nu dar s-a ras pe bune in ziua aia.

  4. Ceva de furat este?