G4Media.ro

VIDEO Reintrarea în atmosferă a rachetei chineze scăpate de sub control, urmărită…

sursa foto: Captură video

VIDEO Reintrarea în atmosferă a rachetei chineze scăpate de sub control, urmărită îndeaproape de Pentagon

Pentagonul a informat miercuri că urmăreşte racheta chineză care urmează să facă în acest weekend o intrare necontrolată în atmosferă, cu riscul de a se prăbuşi într-o zonă populată, notează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, „a fost informat şi ştie că, în orice moment, Comandamentul Spaţial urmăreşte aceste resturi de rachetă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei urmează să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde.


„Este aproape întreg corpul rachetei, dacă am înţeles corect. Este aproape intact”, a adăugat el, precizând că reintrarea în atmosferă este programată „în jurul zilei de sâmbătă”.

După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.

Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur. S-ar putea prăbuşi într-o zonă locuită sau peste o navă.

Întrebat despre posibilitatea ca resturile spaţiale să fie distruse dacă sunt ameninţate zone terestre, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns că este „prea devreme” pentru a spune asta.

„O urmărim. O urmărim cât de aproape putem”, a spus el. „Dar este prea devreme pentru a şti unde va merge şi dacă este ceva de făcut”, a adăugat John Kirby.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Chiar nicio stire buna nu vine din China! Doar lagare, prizonieri fortati sa curete usturoi pana raman fara unghii (nu e gluma!), epurari etnice, minciuna, coruptie, poluare masiva, amenintari peste amenintari, dar nimic bun nu vine dinspre Beijing.

    • Ce lucruri bune vrei sa iasa dintr-o tara comunista?
      Atata pot „chinejii”, ei nu au adus nici o inovatie pentru planeta in ultimii 2000 de ani, sunt un popor de salbatici care iubesc comunismul.
      Tot ce iese din china sunt virusi, incompetenta si minciuna, parca ar fi romanica de asia.

    • Nu prea are ce sa vina bun de acolo.
      Au dezvoltat in zona litorala industria si in cateva centre la interior.
      In rest Evul Mediu scrie pe ei.
      Problema este ca au exportat mizeria prin toata lumea.
      Daca mergi in Toronto in piata din cartierul chinezesc acolo lesini de la mizerie si duhoare.
      Am fost prima data in China acum 40 de ani, la inceputul anilor’80.
      Astazi incearca si ei sa tina pasul cu lumea civilizata prin constructii moderne, tehnologie (si aia furata) dar stilul de viata, in mizerie, este acelasi.