G4Media.ro

VIDEO Oamenii de știință din Israel au printat prima inimă 3-D: Poate…

VIDEO Oamenii de știință din Israel au printat prima inimă 3-D: Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă

Viitorul este aici, și este viu și bate. Oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au printat complet prima inimă 3-D din lume, plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camere, a declarat Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate într-o conferinţă de presă, transmite Haaretz.




Realizarea extraordinară a avut loc luni, proiectul fiind condus de oamenii de știință Tal Dvir, doctorul Assaf Shapira, ambii profesori la Universitatea din Tel Aviv, și Nadav Noor, student doctoral în Știință Avansată.

Până acum, potrivit universităţii israeliene, oamenii de ştiinţă au reuşit să printeze cu succes doar ţesuturi simple, lipsite de vase sangvine.

Profesorul Dvir a subliniat importanţa unei inimi obţinute cu celule şi material biologic al pacientului, o tehnică utilizată pentru a elimina riscul de respingere a grefei.

Inima prezentată de cercetătorii israelieni, pe care jurnaliştii au putut să o vadă în timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure sau a unei cireşe.

„Inimile umane, mai mari, necesită aceeaşi tehnologie”, a explicat profesorul Tal Dvir.

Următoarea etapă pentru cercetători va consta în „cultivarea” unor inimi printate în laborator şi „educarea lor” pentru ca ele să se comporte ca o inimă naturală.

Starea actuală a acestei inimi primitive poate fi comparată cu aceea a inimii unui embrion. „Celulele trebuie să îşi formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună”, a explicat coordonatorul cercetării.

După ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de ştiinţă intenţionează să transplanteze inimile astfel obţinute în animale de talie mică, precum iepuri şi şobolani, pentru a testa funcţionarea acestora.

„Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obişnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în 2018 că boala arterială coronariană (cardiopatie ischemică) şi accidentul vascular cerebral reprezintă cele mai mortale maladii din lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mda, dar dacian și gasca lui de “foști politicieni” apăra interesele “poporului palestinian”, o nație cu mari realizări științifice și culturale…

  2. Hahaha! Hezbollah style:)

  3. WOW, asta da stire!!! Felicitari! Stiinta a progresat foarte mult, pacat ca noi romanii nu putem participa, potential uman avem, dar pe nimeni din clasa politica nu intereseaza stiinta si tehnologia.
    PACAT!!!

  4. Pana la toate povestile cu Palestina si Israel si SUA si Rusia si Lumea araba,
    eu ma intreb, de ce nici o facultate de medicina din Romania, nu este recunoscuta in Israel?