G4Media.ro

VIDEO Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterea costului vieţii / Au ars hârtii care simbolizau facturi la energie: „Nu pot plăti, nu voi plăti”

Mii de britanici au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva creşterii costului vieţii, în timp ce guvernul se luptă cu politica fiscală după o săptămână de haos pe pieţele financiare, transmite Agerpres, care citează AFP.

Inflaţia la cel mai mare nivel, lira sterlină la cel mai scăzut nivel şi îngrijorări legate de apropierea iernii. Noul guvern conservator al premierului Liz Truss promisese acţiuni imediate pentru a face faţă crizei, dar anunţul săptămâna trecută a reducerilor masive de taxe pentru cei bogaţi a declanşat multă furie şi lipsă de înţelegere.




„Sprijiniţi grevele”, „Îngheţaţi preţurile, nu oamenii” sau chiar „Taxe pentru bogaţi”, se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţii de la Londra, care s-au îndreptat, la apelul mai multor organizaţii, spre Westminster, în centrul capitalei.

Oamenii sunt „sătui”, spune Lily Holder, o protestatară de 29 de ani din Londra.

„Nu mai sunt pregătiţi să accepte felul ruşinos în care îi tratează conservatorii. Iarna, care se anunţă dură pentru multe gospodării care se luptă să îşi plătească facturile, va arăta adevărata cruzime a guvernului nostru, a spus ea.

Majoritatea britanicilor au primit cu răceală „mini-bugetul” prezentat de guvern săptămâna trecută. De asemenea, anunţurile bugetare au indus panică pe pieţe şi au dus lira sterlină la un minim istoric, determinând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale.

„Să nu facem nimic nu era o opţiune”, a declarat ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng vineri seara pentru The Telegraph pentru a justifica reducerile masive de taxe, a căror finanţare rămâne neclară.”Imaginaţi-vă costul pentru economia britanică a şomajului în masă, a unei prăbuşiri a consumului şi a încetării activităţii companiilor”, a spus el.

Kwarteng a promis un plan de reducere a datoriei pe termen mediu, dar agenţia de rating Standard & Poor’s a fost sceptică, revizuind în jos previziunea de sustenabilitate a datoriei suverane a Regatului Unit.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss, în funcţie de mai puţin de o lună, ar trebui să demisioneze.

Sugrumaţi de inflaţia care se apropie de 10% şi îngrijoraţi dacă vor reuşi să se încălzească sau să îşi ramburseze împrumuturile în această iarnă, unii britanici refuză să îşi plătească facturile în octombrie. Guvernul a anunţat îngheţarea preţurilor la energie, care s-au dublat totuşi într-un an.

„Nu pot plăti, nu voi plăti”, au scandat protestatarii în faţa gării King’s Cross din Londra sâmbătă, arzând facturi de energie false.

În acest context de tulburări sociale exacerbate, mobilizările care s-au înmulţit din iunie în toate sectoarele au fost reluat cu o vigoare sporită după o pauză în semn de respect pentru decesul suveranei Elisabeta a II-a pe 8 septembrie.

Angajaţii căilor ferate au fost în grevă sâmbătă în toată ţara, cea mai importantă de la începutul anului, asigurând doar 11% din trafic. În pofida perturbărilor circulaţiei, mobilizarea lor este înţeleasă şi susţinută de majoritatea britanicilor, potrivit unui sondaj Ipsos.

Mai nepopulari ca niciodată, conservatorii organizează începând de duminică la Birmingham congresul anual. Potrivit presei britanice, scrisorile de sfidare împotriva premierului Liz Truss se înmulţesc. Unii conservatori sunt consternaţi de anunţurile sale neclare privind bugetul, în timp ce alţii îl regretă deja pe fostul prim-ministru Boris Johnson, în pofida abaterilor şi minciunilor sale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. E OK. Nu plătesc, vor fi executați silit.

  2. Săracii de ei. Să le facem noi în românica o oală de ciorbă și să le trimitem. Poate așa reușesc să își plătească curentul.

    • Astia nu s sofisticati, scapi de ei cu piure si peste. Treaba e ca nu le place nici sa gateasca…

  3. Go to work you lazy fuck’s! Get a job, get a life, stop beging benefits!
    Pai nu-i asa? :))

  4. Sarmanii britanici!
    Romanii, „fericitii”, pot plati!!!!
    D-aia nu ies in strada, PSD le „da” toata ziua buna ziua la TV!!!!!!

  5. Pentru asta cocalarii britanici nu manifesta?

  6. Vaaai saracii britzi … le-a ajuns cutitu la os deja
    Pai sa emigreze in romania ca aici e bine

  7. Ei sunt in afara UE. In tarile UE s-au cautat solutii pentru toate tarile europene, alte conducte si noi furnizori. Asa ca avantaj. Va fi gaz din Norvegia, din sud prin conducta Grecia-Bulgaria. Impactul iernii nu va fi asa puternic in Europa. In Romania nu stiu, pentru ca are multi snapani care urmaresc doar imbogatirea si te poti astepta sa faca niste preturi anormale si nimeni sa nu-i ia la raspundere pentru ca avem o zdravana caracatita de coruptie.

  8. Gaze n-aveți, dar muniție si armament să fie omorâți oameni, trimiteți oriunde e vreun conflict care vă aduce profit mânjit cu sânge, aveți…

  9. Gaze n-aveți, dar muniție si armament să fie omorâți oameni, trimiteți oriunde e vreun conflict care vă aduce profit mânjit cu sânge, aveți…

  10. Se pare ca s-a strecurat o omisiune, demonstrantii strigau in cor, „Slave Ukraina !” si „Zelenski te iubim ca ca tine nu gasim !”. Ca sa pastram acuratetea informatiei.