G4Media.ro

VIDEO Manifestaţie a jurnaliştilor din Mexic după asasinarea unui coleg/ Una dintre…

sursa foto: Captură video

VIDEO Manifestaţie a jurnaliştilor din Mexic după asasinarea unui coleg/ Una dintre cele mai periculoase țări pentru presă, cu 156 de jurnaliști asasinați în ultimii 30 de ani

Aproximativ cincizeci de jurnalişti mexicani au manifestat sâmbătă după asasinarea colegului lor Roberto Carlos Figueroa Bustos, al cărui corp a fost găsit vineri în statul Morelos (centru), potrivit presei locale, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Condamnăm cu fermitate oribila crimă a camaradului nostru (…) Asasinarea lui reprezintă un nou exemplu al violenţei teribile care domneşte în Morelos, un stat în care nimeni nu este în siguranţă”, au declarat jurnaliştii care au manifestat la Cuernavaca, capitala acestui stat situat la sud de Ciudad de Mexico.

„Răpirea şi asasinarea lui Figueroa reprezintă un atac grav la adresa libertăţii de exprimare”, au adăugat aceştia în declaraţia lor.


Jurnalistul, directorul mediei online Aca en El Show, urmărită de aproximativ 10.000 de persoane pe Facebook, a publicat conţinut de natură politică.

Corpul a fost găsit în maşina sa la Coajomulco, în statul Morelos, împreună cu al altui bărbat, potrivit presei locale.

Jurnalistul „a fost privat de libertate, iar rudele sale au primit un apel prin care se cerea o răscumpărare. Deşi a fost plătită, el a fost găsit mort”, a denunţat organizaţia pentru apărarea presei Articulo 19 pe reţeaua socială X.

Reporteri fără frontiere (RSF) a declarat pentru AFP că încearcă să afle mai multe detalii despre acest asasinat.

ONG-ul pentru apărarea presei le-a cerut vineri celor trei candidaţi la alegerile prezidenţiale din Mexic, una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru presă, din 2 iunie, să se angajeze să protejeze jurnaliştii în cazul victoriei.

Potrivit RSF, cel puţin 37 de jurnalişti au fost asasinaţi în cei cinci ani şi jumătate de mandat al preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador, care se va încheia la 1 octombrie.

Iar din 1995, cel puţin 156 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au anchetat asupra crimei organizate, a insecurităţii şi a traficului de droguri, potrivit aceleiaşi surse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...