G4Media.ro

VIDEO Moment istoric în Marea Britanie: 70 de ani de domnie ai…

captura youtube

VIDEO Moment istoric în Marea Britanie: 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a / Suverana și-a făcut prima apariție la balconului Palatului Buckingham, pentru a saluta mulțimea

Mulțimi de oameni se îndreptau joi spre Palatul Buckingham, unde, de la cel mai faimos balcon din lume, regina Elisabeta a II-a a dat semnalul de începere a festivităților de aniversare a 70 de ani de la domnie, o longevitate fără precedent sărbătorită într-un moment de tranziție pentru monarhia britanică, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.

https://www.youtube.com/watch?v=9Auq9mYxFEE

UPDATE Ora 15:02 Regina și membrii familiei regale și-au făcut din nou apariția la balconul Palatului Buckingham înainte de desfășurarea paradei aeriene.

În cele șase minute de survol a peste 70 de aeronave sunt prezente elicoptere Apache, Typhoons și Red Arrows.

Primele care vor apărea pe cerul Londrei sunt elicopterele Wildcat al Marinei Regale, Merlin al Marinei Regale și Apache al Armatei Britanice.

UPDATE Ora 14:23 Regina și-a făcut prima apariție la sărbătorirea Jubileului de Platină la balconul Palatului Buckingham

Îmbrăcată într-un costum albastru deschis, cu ornamente crem, ea a stat alături de ducele de Kent, în timp ce privea mulțimea uriașă de oameni care au venit să sărbătorească cei 70 de ani de domnie ai monarhului.

———————

Fanioane, steaguri și portrete gigantice au fost dispuse pe străzile din Marea Britanie, iar fanii regali au instalat corturi în Londra pentru a avea un loc în primul rând la jubileul de platină al reginei în vârstă de 96 de ani.

Niciun monarh britanic nu a domnit atât de mult timp ca Elisabeta, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, la 6 februarie 1952, după moartea tatălui său, George al VI-lea. Este puțin probabil ca altcineva să ajungă la o asemenea longevitate: Charles, prințul moștenitor, are 73 de ani, iar fiul său William, în curând 40 de ani.

„S-ar putea să fie ultima dată când o vedem pe Majestatea Sa la un eveniment public, așa că vrem să ne arătăm recunoștința”, a declarat pentru AFP Gilbert Falconer, în vârstă de 65 de ani, care a venit din Scoția la primele ore ale dimineții pentru a asista la parada din fața Palatului Buckingham pentru festivitățile de joi. „Va fi greu de înlocuit”.

Weekendul prelungit de patru zile, cu parade și petreceri de stradă pentru a o sărbători pe regină, un simbol al stabilității în decenii de tulburări, aduce un răgaz și un moment de comuniune pentru britanici după mai mulți ani de suferință din cauza Brexitului și a carantinelor stricte impuse de Covid-19, urmate acum de o inflație istorică.

„Sper că următoarele zile vor fi o ocazie de a reflecta asupra a tot ceea ce s-a realizat în ultimii 70 de ani, privind în același timp spre viitor cu încredere și entuziasm”, a declarat, într-un mesaj scris, regina, șef de stat a 15 regate, de la Marea Britanie la Canada și Noua Zeelandă.

Sărbătorile încep joi, la ora locală 11.00 (10.00 GMT), cu tradiționala paradă militară anuală „Salute to the Colours”, pe care Charles o va inspecta călare, așa cum o făcea cândva mama sa.

Regina urmează să apară de două ori, pentru scurt timp, la balcon, la ora 11.20 GMT pentru a saluta parada și apoi la ora 12.00 GMT pentru o paradă aeriană.

Alături de ea, familia se va limita la membrii care au funcții oficiale și la copiii acestora. Cu excepția prințului Harry și a lui Meghan, care vor urmări parada dintr-o altă clădire, pentru prima lor revenire împreună în Marea Britanie, după ce s-au mutat în California în 2020. De asemenea, va lipsi și Prințul Andrew, care a plătit milioane de dolari pentru a pune capăt unei plângeri de agresiune sexuală.

Confirmată abia miercuri seara, aparițiile Elisabetei a II-a au devenit rare și sunt foarte așteptate. Deoarece starea de sănătate a Elisabetei a II-a stârnește îngrijorări. După o noapte petrecută în spital în octombrie, regina și-a anulat aproape toate aparițiile oficiale, fiind înlocuită de Charles pentru prima dată în luna mai pentru discursul Tronului în Parlament.

Slăbită de la moartea soțului ei, Philip, anul trecut, regina are dificultăți în a merge și folosește un baston. Cu toate acestea, nu s-a pus problema să abdice și a avut mai multe apariții surpriză în ultima vreme, zâmbitoare și relaxată.

În această atmosferă de sfârșit de domnie, monarhia a trecut prin mai multe crize în ultimii ani și se confruntă cu critici din ce în ce mai mari, mai ales în fostele colonii, cu privire la trecutul de proprietar de sclavi al Imperiului Britanic. După Barbados anul trecut, Jamaica a indicat că dorește să taie legăturile cu coroana și să devină republică.

În Marea Britanie, regina rămâne prețuită de supușii săi, cu 75% de opinii favorabile, potrivit YouGov, dar moștenitorul ei, Charles, este mult mai puțin apreciat (50%). Tinerii sunt mai divizați decât cei mai în vârstă în ceea ce privește monarhia, iar la toate vârstele, doar 39% dintre britanici cred că instituția va mai exista peste 100 de ani.

Petreceri stradale

După parada de joi dimineață, regina va participa la o ceremonie de seară la Castelul Windsor, la periferia Londrei, unde locuiește în prezent.

Vineri, la Catedrala St Paul din Londra va avea loc o slujbă la care va fi prezentă familia regală. Sâmbătă, regina va lipsi de la prestigiosul Epsom Derby, potrivit presei, în ciuda pasiunii sale pentru cursele de cai.

Seara, la Palatul Buckingham, va urma un concert de amploare – pe care regina este așteptată să îl urmărească la televizor – la care vor participa 22.000 de persoane, iar printre capetele de afiș se numără Alicia Keys, Queen + Adam Lambert, Diana Ross.

Duminică, 10.000 de persoane vor defila prin centrul Londrei. Mai presus de toate, milioane de britanici vor lua parte la la petreceri de stradă, momente rare de comuniune pentru a aduce un omagiu unui suveran care a trecut, imperturbabil, prin epoci și crizele lor.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Fără universități ca cele britanice, e greu de înțeles chiar din cărți plagiate Monarhia.

  2. Arata vie rau mamaie. O mai duce vreo 20 de ani dupa cum se tine. Nu mai apuca si Charles la mansa 🤣

    • @Vaxx cand te nasti la coada vacii si esti anti-vaxer esti oparit ca n-ai si tu.