G4Media.ro

VIDEO Iohannis, la ședința de Guvern: Proiectul România educată propune soluții concrete,…

sursa foto: captură presidency.ro

VIDEO Iohannis, la ședința de Guvern: Proiectul România educată propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste / Cîțu anunță termen 1 octombrie pentru elaborarea pachetului legislativ

Președintele Klaus Iohannis prezidează, miercuri, ședința de Guvern în care urmează să fie adoptat un memorandum privind implementarea proiectului ”România Educată” şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de Educaţie.

Declarațiile președintelui:

Astăzi e o zi extrem de importantă pentru viitorul educației. Înaintăm decisiv pentru implementarea proiectului România educată.

Reforma sistemului de învățământ e obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pe piața muncii.

România educată e un proiect cu legitimitate democratică, bazat pe cea mai amplă consultare din perioada post-comunistă.

Proiectul are deja un sprijin financiar important prin PNRR, de 3,6 miliarde euro.

O țară pe deplin dezvoltată și pe delin consolidată are o populație educată și informată.

România educată propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase dar realiste: scădereea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea analfabetismului funcțional, competențe digitale de bază, creșterea numărului de absolvenți de studii superioare.

Proiectul e foarte aproape de sufletul meu. E o oportunitate istorică, dar și de mare responsabilitate pentru actuala clasă politică.

E nevoie de o participare consistentă la nivel parlamentar pentru adoptarea legislației.

Românii așteaptă un plan coerent de implementare, cu termene realiste.

Nu ne permitem să pregătim tinerii cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă. Trebuie să acționăm acum.

Declarațiile premierului:

Mă bucur că în mandatul meu adoptăm proiectul.

E un proiect de țară și noi, care avem puterea de decizie, avem datoria de a-l implementa.

E nevoie de creșterea calității educației și trebuie să aducem îmbunătățiri pentru fiecare elev și profesor.

Salut obiectivele și țintele acestui proiect.

Vom construi școli și creșe noi, avem nevoie de așa ceva.

Dle președinte, aveți în mine un partener de încredere.

Vom constitui un grup interministerial prezidat de premier (1 august 2021), HG cu termene de acțiune (1 septembrie 2021), elaborarea pachetului legislativ până la 1 octombrie 2021, consultări cu partenerii sociali (octombrie-noiembrie).

Avem nevoie de o Românie educată, avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică și liberală.




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. N-ai ce aștepta de la niște analfabeți informaționali!

  2. irelevantul suprem

  3. Asa la prima vedere, suna perfect .. acum sa vedem ce va urma si in realitate.
    Un singur lucru este cert .. un om educat este mult mai greu de pacalit de catre clasa politica,.. aka: „ia de aici un kil de ulei si voteaza’ma pe mine”.

  4. Romanii apreciaza faptul ca vreti sa infiintati colegii in universitati, special pt cei care nu au luat Bac-ul. E un semnal clar ca „Romania educata” va arata minunat!

  5. Dacă rezolvați Romania educată cum ați rezolvat si justitia, e clar.Mai cheltuiti niste bani pe simpozioane.Intreb pe dl Johanis ca este la baza profesor cine nu la lasat sa dezvolte o mișcare civică încă de când era profesor sau primar pentru o Romania educată?Sau atunci nu a văzut că Romania se scufunda intr_ un analfabetism functional la nivel general?

  6. Prea putin, mult prea tarziu. Iohannis a fost departe de asteptarile pe care multi dinre noi le-am avut, cu toate minusurile a fost insa cea mai buna optiune din cele existente.
    Circul de acum cu Romania educata e pentru a atrage atentia de la guvernarea ineficienta de la pensiile speciale, de la sectia speciala, de la Rosia Montana, de la fara Penali in functiile publice, de la toate numirile facute doar pe baza carnetului de partid, de la neincrederea imensa pe care populatia o ora in lideri, neincredere care e foarte vizibila prin prinsma esecului campaniei de vaccinare, si lista poate continua.

  7. Ăsta ce tot vorbeste? Io nu mai înțeleg ninic……

  8. In raportul auto-intitulat cinic romania educata apar 27 de imagini cu iohanis in 137 de pagini. Si ceasca ar fi invidios:). Noroc ca i se termina mandatul peste trei ani.

  9. Vom face si vom drege…Educatia e prioritate nationala….nu mai spune nici unul dintre ei..
    Printre altele, uite de ce:
    DIGI 24: „OUG care prevede suspendarea ajutorului de 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță a fost publicată în Monitor. La Conferinta de presa de dupa sedinta de guvern, Guvernul „a uitat” să anunțe adoptarea.
    30.03.2021.
    Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților (părinți) 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta a apărut, luni în Monitorul Oficial.
    Deși a fost adoptată joi seara, premierul Florin Cîțu a menționat în Conferința de la finalul ședinței de Guvern doar celelalte măsuri din OUG.
    La fel a făcut și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, dar el a postat pe Facebook.
    Ambii au OMIS să anunțe suspendarea facilității până la finalul anului, notează HotNews.
    Deși toată lumea aștepta normele de aplicare, Guvernul a decis suspendarea ajutorului. Ministerul Finanțelor și-a motivat decizia susținând că măsura ar avea un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei și că nu există o procedură de compensare clară.
    Părinţii ar fi primit 1.500 de lei pe lună de la angajator, iar mai departe, firmele urmau să-şi scadă această cheltuială din impozitele plătite statului.
    Legea este în vigoare de la începutul anului. Aceasta a fost adoptată anul trecut, fiind inițiată de UDMR. si VOTATA in Parlamentul Romaniei.
    Mai mult, masura era prevazuta in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS_UDMR 2020-2024.”
    Rusine, mincinosilor!

    HOTNEWS, 22.03.2021: „Cum se justifică Finanțele că suspendă măsura celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, deși legea e în Monitorul Oficial din noiembrie 2020.
    Se pare că au uitat de facilitate când au făcut Bugetul pe 2021.
    Subiectul fierbinte: un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor care prevede, printre altele, suspendarea facilității de 1.500 pentru creșă sau grădiniță, anul acesta. Instituția a venit acum cu niște precizări, le puteți vedea mai jos (ultima parte a articolului), dar sunt câteva aspecte ce trebuie avute în vedere înainte de a o citi.
    O scurtă concluzie: au uitat de Legea care introduce această facilitate când au făcut Bugetul pe 2021.
    Practic, Ministerul Finanțelor justifică de ce a decis să ia această măsură.
    Întrebări și câteva răspunsuri.
    Totuși, să nu uităm că Legea 239/2020 prin care s-a introdus această facilitate a apărut în Monitorul Oficial în 6 noiembrie 2020. Aveau timp să vină cu măsura de suspendare din timp? Bineînțeles că da.
    Ar fi unele probleme în aplicare, (le vedeți mai jos – explicate de MF) și, totuși, au așteptat până acum, în 22 martie 2021, ca să anunțe.
    Ce așteptau părinții? Normele de aplicare pe care trebuia să le facă MF, iar odată cu astea și modificarea unor declarații fiscale pentru firme ca să poată aplica (alea care puteau și doreau, bineînțeles, plătitoare de impozit pe profit – aici fiind o chestiune de discriminare).
    Când au făcut bugetul pe 2021 nu știau de legea asta?
    Aici e partea ciudată. MF spune că legea nu avea sursa de finanțare. Păi… da, anul trecut. Dar bugetul cum a fost realizat de Minister anul acesta? Bugetul se construiește pe legile în vigoare. Deci a fost luat în calcul sau nu?
    Răspunsul e tot într-un paragraf (îl vedeți mai jos) când Ministerul spune că deficitul s-ar duce la 7,56% din PIB.
    Deci, au uitat de Legea asta când au făcut Bugetul.
    E atât de slab Ministerul Finanțelor încât până acum nu știa de problemele pe care le-a semnalat abia acum, cu atâtea luni întârziere? Nu știm.
    Era timp să corecteze Legea dacă are atâtea probleme de aplicare cum zice Ministerul? Sigur, așa cum au pregătit proiect de OUG pentru suspendare, la fel puteau face unul pentru corectarea legii și a ajuta părinții. Singura problema: e mai mult de muncă, dar cred că din noiembrie și până acum aveau timp destul.
    La final, Ministerul spune, de fapt, că așteaptă să facă Parlamentul modificările, deși… va mai fi de așteptat.”

    Prioritate …uitata…?!

    • Niște nebuni!
      În afară de suspendări, amânări, prorogari și înghețări, eu nu am văzut altceva la acest guvern.
      Ultima isprava este plata fracționat, lunară, a CO pentru aceasta vară a profesorilor.
      Totul pentru deficit, nimic pentru oameni,
      atât știe Zombie!

  10. iohannis, esti cel mai incet la minte neamt. Tu esti cel mai mare nimic de la cotroceni, consilierii tai or sunt prosti, ori slabi dar si tu si ei luati banii degeaba, V o spuncu sinceritate si cu regret ptr ca v am votat si nu as vota cu mizeriile psd iste niciodata,

  11. BLA ! BLA ! BLA !

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE:
    „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI !”

  12. S-a dus, a făcut puțin joc de glezne, poză și a plecat! 1/2 oră, extrem de eficient!

  13. Solutii concrete , da, doar ca sint cele mai proaste posibile.
    Sper sa se ingroape pe undeva si dupa exercitiul de imagine la care asistam, sa nu mai auzim despre proiectul asta vreodata.

  14. Un proiect nedemn care favorizează tocmai lipsa de educație.

  15. Intrebat acuim la Antena 3 de Sabina Iosub CAND isi va arata EFECTELE proiectul Romania educata, Minsitrul Sorin Campeanu a raspuns: „In 2030″….
    Pana atunci, invata cine poate, adica mai pierdem aproape 10 ANI….