G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Stelian Ion, candidatul USR PLUS la Primăria Constanța: Vreau să…

Sursa: USR

VIDEO INTERVIU Stelian Ion, candidatul USR PLUS la Primăria Constanța: Vreau să facem din Constanța un oraș-emblemă nu doar pentru Dobrogea, ci pentru întreaga țară – Advertorial

Stelian Ion, candidatul USR PLUS la Primăria municipiului Constanța, este născut în Constanța, are 43 de ani, este căsătorit, are doi copii și de profesie este avocat.

A intrat în politică în 2016 în Partidul Uniunea Salvați România datorită lui Nicușor Dan. Înainte a profesat ca avocat, dar s-a implicat și civic în asociația Verde Urban, care luptă pentru spațiile verzi din orașul Constanța.

În ultimii patru ani, Stelian Ion s-a remarcat prin lupta din Comisia Iordache, unde a fost poate cel mai vocal luptător al opoziției împotriva modificărilor toxice la legile justiției și codurile penale.

V-ați lansat programul cu care încercați să câștigați Primăria Constanței, spuneți-ne care sunt principalele puncte din acest program?
Stelian Ion: Este un program care a venit în urma a sute de întâlniri pe care le-am avut cu constănțenii, în urma unor studii pe care le-am făcut, am ajuns la anumite concluzii și am vrut să venim în fața constănțenilor cu un program realist, un program care are foarte clar identificate sursele de finanțare pentru a-l pune în aplicare efectiv, nu pentru a păstra niște maculatură prin niște sertare.

Principalele probleme pe care le-am atacat în acest program sunt legate în primul rând de salubritate: lipsa curățeniei este cea mai mare problemă pe care o reclamă constănțenii pe bună dreptate. Și eu m-am născut, trăiesc în acest oraș și am exact aceeași percepție.

A doua chestiune este legată de lipsa spațiilor verzi: au fost pur și simplu masacrate în ultimii ani aceste spații verzi, s-a construit mult în neștire, din punct de vedere al urbanismului e haos total.

Și a treia problema principală pe care o aduc în discuție este aceea a lipsei parcărilor. Sunt chestiuni elementare pentru un oraș, dar lipsesc multe, avem multe neajunsuri în Constanța și programul nostru atacă exact aceste probleme.

Cu toate acestea, primul punct din cadrul programului nostru este în legătură cu partea de dezvoltare economică. Pe fonduri europene putem revigora economia. Pentru că fără o economie puternică nu poți merge înainte și nu poți face proiecte importante, pe care ai vrea să le faci și nu toate pot fi făcute pe fonduri europene.

La bază, 90% din proiectele care fac obiectul acestui program se bazează pe fonduri europene. Vom ieși din această situație pe baza unor proiecte de fonduri europene, dar mai departe avem nevoie de bani. Și cu partea economică am început.

Apoi, dacă vorbim de salubritate, aici problemele sunt vechi, pentru că există o firmă care a încheiat un contract în 2008, pe vremea lui Mazăre, în Constanța, pe 25 de ani cu posibilitatea de prelungire încă jumătate din termenul acesta. Deci o perioadă foarte lungă, o treime de veac, să spun așa, aceeași firmă de salubritate, în condiții dezavantajoase pentru Constanța. Acest contract face obiectul unui dosar penal pentru fapte de corupție.

Vom vedea care va fi decizia finală a instanței; e foarte posibil să fie anulat acest contract. Problema principală, dincolo de aspectele acestea de justiție, este că acea firmă nu-și face treaba așa cum ar trebui în Constanța. În același timp, primăria, care este obligată potrivit contractului să verifice modul în care se desfășoară această activitate, iarăși nu-și face treaba. Ar trebui monitorizată toată acestă activitate, ar trebui să se monitorizeze curățenia de pe străzi, din jurul pubelelor din cartiere. Lucrul acesta nu se face și așa am ajuns în situația în care majoritatea constănțenilor reclamă ca fiind prima problemă în Constanța.

Am identificat resurse din fonduri europene pentru a elimina toate acele pubele insalubre din toate cartierele orașului și să le înlocuim cu niște sisteme de colectare subterane care să nu mai permită răscolirea gunoiului, împrăștierea lui peste tot și scurgerea acelui lichid pestilențial de jur-împrejur. Este o chestiune care se practică în alte orașe din țară, în străinătate nu mai spun, și sunt convins că în trei ani vom reuși să acoperim întreaga suprafață a Constanței, toate cartierele.

Pe parte de înverzire a Constanței, spații verzi, problema este veche și decurge din dosarele acelea ale retrocedărilor, din binecunoscutul dosar în urma căruia fostul primar a primit o condamnare penală de mulți ani. S-au acaparat rând pe rând toate parcurile importante din Constanța.

Ce vedem acum ca spațiu verde, multe dintre acele zone sunt de fapt proprietăți private care unele au fost trecute din mână în mână, altele au fost pur și simplu retrocedate unor proprietari care nu ar fi avut dreptul. Obiectivul meu principal este să recuperez aceste terenuri, să fac demersurile necesare. Primarul actual, Decebal Făgădău, nu face absolut nimic în acest sens și fuge chiar și de jurnaliști atunci când este întrebat ce a făcut în ideea de a recupera aceste terenuri.

Sunt foarte multe probleme legate de spațiile verzi, noi am identificat câteva locuri în Constanța unde vor fi amenaje de către primăria pe care o voi coordona. Vor fi amenajate niște parcuri: un parc de aproximativ 11.500 mp în nordul orașului, pe o zonă pe care am identificat-o și care era de foarte mare interes pentru niște rechini imobiliari. Din fericire, n-au reușit să pună mâna pe aceea suprafață de teren. Acolo va fi un parc, cu siguranță.

Sursa Foto: USR

Ne puteți spune locul exact?
Stelian Ion: E între două ansambluri rezidențiale, se numește Santa Maria Bay, unul dintre ele construit de curând, un cartier de vile și un alt ansamblu Spectrum, în această zonă de faleză. E o zonă foarte frumoasă și există o mare dorință a constănțenilor de a avea parcuri noi. O altă zonă este în centrul Constanței, într-un cartier al Constanței, deci nu spre partea de mare, e o suprafață de 6.300 mp. Acolo vom înființa un parc, de dimensiuni mai mici, dar el într-un program pilot va constitui baza de plecare pentru înființare a multe astfel de miniparcuri în toată Constanța.

Am numit acest capitol din programul nostru Verde Urban, pentru că mulți dintre colegii noștri au activat împreună cu mine într-o asociație verde urban care are o denumire sugestivă: Vrem să înverzim orașul. Și evident că asta ne-a animat în plan civic, cu asta ne vom ocupa și în momentul în care vom fi în primărie, eu în calitate de primar și colegii mei consilieri, și vom pune toți umărul să înverzim Constanța de la un capăt la altul. Sunt și alte proiecte legate de această înverzire a Constanței, avem fonduri europene pentru amenajarea unui parc, a unei păduri la periferia Constanței, cum există și în alte orașe.

Vă reamintesc faptul că, în trecut, acum peste 100 de ani, în zona Mangalia era o vestită pădure Comorova care acum se taie și din care se fură foarte mult lemn și se distruge. Dar acea pădure a fost plantată de mâna omului, acum avem fonduri europene și-n anumite zone din România s-au înființat astfel de păduri periferice. Sunt foarte multe proiecte pe partea de înverzire.

Partea de urbanism e și ea foarte importantă pentru noi, pentru că trebuie să punem ordine în ceea ce înseamnă urbanismul haotic din Constanța. S-a construit foarte mult, ceea ce nu e rău, dar s-a construit în locuri în care n-ar fi trebuit să se construiască și nu s-au respectat cele mai elementare, de foarte multe ori cele mai elementare, reguli de urbanism. Și chestia asta într-o discuție pe care o vom avea și cu dezvoltatorii imobiliari care trebuie să înțeleagă că modul asta de dezvoltare a orașului apune, deci nu va mai exista genul ăsta de abordare: „eu construiesc, am niște bani, vreau să construiesc ceva doar pentru faptul că am niște resurse financiare, primăria trebuie să stea la cheremul meu și să-mi aprobe absolut orice”.

E foarte important să mergem repede cu autorizații de construire; sunt oameni care vor să-și construiască case, sunt dezvoltatori care vor să facă cartiere frumoase, ei trebuie să fie ajutați, dar trebuie să înțeleagă că modul în care o fac, linia generală pe care o urmează din punct de vedere urbanistic, toate aceste proiecte trebuie să fie trasate de primărie cu consultarea locuitorilor din zonă și bineînțeles și în funcție de ce-și doresc investitorii.
Dar nu o singură persoană va dicta ce se va construi și cum se va construi. Tot legat de chestiunea asta, o problemă spinoasă este aceea a reabilitării clădirilor vechi.

Avem o peninsulă foarte, foarte frumoasă, s-au reabilitat într-un mod defectuos pe fonduri europene, în anii trecuți, străzile din acea zonă a peninsulei. Din păcate, nu s-au reabilitat și clădirile, care multe dintre ele sunt în paragină, câteva sunt în proprietatea municipiului, altele sunt în proprietate privată, dar avem soluții foarte clare de reabilitare a acestor clădiri.




Dacă reușim să reabilităm toate clădirile vechi construite la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, în zona peninsulară, lucrul acesta va fi un magnet pentru turiști astfel încât să avem un turism și-n perioada de extrasezon. Oamenii vor veni de plăcere pentru a se plimba în zona peninsulară, pentru a face o întoarcere în timp și a sta la o terasă, în acea zonă mie mi se pare mult mai frumos decât zona veche a Bucureștiului. Poate sunt subiectiv, dar efectiv faptul că ai marea alături, toate clădirile acelea frumoase, cu tradiție și cu o istorie.

Avem și siturile istorice care acum sunt acoperite de bălării, acestea trebuie puse în valoare. Deci refacem fațadele clădirilor și schimbăm fața orașului.

Și pe partea de parcări este o mare problemă, aici nu avem la dispoziție fonduri europene, va trebui să facem un buget, un efort din bugetul local, doar că nu se vor putea asigura locurile de parcare pentru tot orașul într-un singur mandat. O spun foarte clar, constănțenii trebuie să înțeleagă, va fi un început pe care-l vom face acum. Vom amenaja locuri de parcare subterane și supraterane. Există niște mijloace tehnice, niște soluții tehnice care sunt folosite prin alte părți pe bază de elevator, există sisteme automatizate și lucrurile astea vor fi implementate și la Constanța.

S-au tot pus stâlpișori pentru a accesibiliza unele străzi în Constanța, ceea ce s-a făcut în exces în ultimul timp, aș putea-o numi „afacerea stâlpișorul”, pentru că acești stâlpișori puși de actualul primar costă foarte mult, e o afacere dubioasă la mijloc și pur și simplu s-a exagerat în multe zone. Dar partea de accesibilizare a trotuarelor trebuie continuată, e clar că dacă mergi cu un cărucior cu copilul sau vrei să pășești pe un trotuar nu trebuie să te lovești de mașini.

În același timp trebuie să găsim soluții și soluțiile acestea sunt de amenajare a unor parcări în zonele rezidențiale, dar și-n zonele centrale care costă bani și care vor fi făcute pe fondurile proprii ale primăriei.

Reamintesc un singur lucru pentru că ne vor întreba probabil unii de unde veți face rost de atâția bani și cum veți realiza aceste lucrări. Este posibil să realizăm împrumuturi pentru aceste lucrări, pe de o parte, pe de altă parte le reamintesc constănțenilor că zeci de milioane de euro s-au scurs din bugetul primăriei din nesăbuința fostului primar și actualului primar care într-un mod aș spune, făcând ca un proces de intenție pentru că eu văd o intenție acolo, văd un fel de fraudă.

Nu și-au respectat obligațiile contractuale față de anumite firme și au fost nevoiți să plătească zeci de milioane de euro către niște firme. 6 milioane de euro doar către firma de salubritate pentru că nu au actualizat la timp niște tarife, vreo 40 de milioane de euro pentru un dezvoltator imobiliar pentru că nu și-a respectat obligația contractuală primăria, aceea de a amenaja infrastructura, străzile, toate lucrările acelea de amenajare erau asumate prin contract de primărie.

Dacă ți-ai pus semnătura pe un astfel de contract nu poți tu să vii cu încălcarea oricărei reguli contractuale și a legislației și să nu respecți. E clar că vei fi sancționat și penalitățile iată care sunt. Cu banii astia, cu 40 și ceva de milioane de euro, puteam face parcări în tot orașul. Deci bani sunt dar uitați pe ce se duc banii în Constanța astăzi.

Ați pomenit de condițiile puse dezvoltatorilor imobiliari, printre ele ați spus și de consultarea locuitorilor din zonă. Este un cartier care a ajuns celebru în toată țara în urma unui proces pe care Mazăre l-a creat într-o zonă, s-a spus ca ghetoizat practic zona și astăzi sunt foarte multe plângeri de la locuitori.
Stelian Ion: Așa e.

Locuitori care spun că n-au fost nicio clipă consultați de fostul primar. Aveți vreo soluție pentru, aveți ceva să le spuneți respectivilor locuitori, aveți vreo soluție pentru ei?
Stelian Ion: Soluția pe termen mediu și lung este aceea de a găsi spații de închiriat pentru aceste persoane astfel încât să nu mai stea toți acei oameni într-un singur loc. După care acele clădiri vor avea o altă destinație. Încet, încet vom face acolo birouri, pot fi clădiri administrative ale primăriei, sunt tot felul de sedii, dar ideea asta de a crea ghetouri, dincolo de faptul că este o idee din vremurile trecute, adică în secolul XXI să-ți dezvolți orașul în felul astă e chiar rușinos și periculos în același timp pentru că, ținând atâția oameni, mulți dintre ei dintr-o pătură socială foarte săracă, unii dintre ei au probleme de interacțiune socială, nu se integrează foarte ușor în societate. Dacă-i pui pe toți laolaltă, zona aceea devine o bombă cu ceas și mai devreme sau mai târziu lucrurile scapă de sub control. De altfel în tot acel cartier a crescut infracționalitatea foarte mult.

Putem spune că e vorba de cartierul Henri Conadă, n-am menționat mai devreme.
Stelian Ion: Constănțenii știu despre ce e vorba, e vorba de acest cartier Henri Coandă, un exemplu de „așa nu”. Dacă tot vrei să ajuți niște oameni și să-i integrezi în societate cât mai bine, să-i ajuți într-un anumit fel, trebuie să le dai ocazia de a locui alături de ceilalți locuitori ai Constanței și aceste locuințe ar fi trebuit să fie în câte un bloc, în câte o zonă a Constanței, nu să comasezi absolut toate aceste blocuri, să faci un cartier întreg cu asemnea blocuri numai într-o singură zonă. O zonă de altfel foarte liniștită și foarte bună a Constanței înainte să se creeze acest ghetou.

Acolo în primul rând va trebui să asigurăm pază o perioadă, pază permanentă, pentru că sunt scandaluri și sunt probleme sociale și locuitorii din zonă ne solicită lucrul acesta. Asta, până când vom reuși să transferăm toți acei chiriași în alte zone ale Constanței și să găsim pentru ei alte soluții, nici nu poți să-i lași pe toți în stradă. Cum ar fi? Adică eu sper că nimeni nu se gândește la o astfel de variantă: dăm oamenii afară. Pentru că, la urma urmei, sunt și ei constămțeni, dar trebuie să reușim să-i integrăm în Constanța cât mai bine. Aș veni cu un mesaj destul de radical, de schimbare.

Cât de radicale sunt schimbările pe care vreți să faceți la nivelul administrației, sunteți interesat de restructurări de personal, să schimbți să schimbați structurile în administrație?
Stelian Ion: Eu cred că schimbarea e de un singur fel, nu e schimbare radicală sau mai puțin schimbare. Ori faci o schimbare, ori n-o faci. Ceea au propus alte partide, alte zone politice reprezintă o aparență de schimbare. Singura posibilitate de schimbare reală pentru Constanța vine din zona USR PLUS. Am convingerea asta și o spun cu toată tăria, mă uit de jur-împrejur la alte formațiuni, mai ales cele mai mari, să spun așa, nu-și doresc o schimbare reală în Constanța, lor le-a fost bine cum a fost până acum și vor să fie așa în continuare.

Strict de administrație…
Stelian Ion: Strict de administrație, vor fi schimbări importante, dar ele nu vor fi după pofta primarului, că așa vrea primarul sau că a pus gând rău cuiva din primărie sau că e un motiv subiectiv după care se ghidează primarul sau aparatul său. Vom face aceste schimbări pentru că sunt necesare, primăria actualmente este ineficientă, se lucrează ineficient pe multe paliere. În primele șase luni de mandat voi comanda un audit organizațional pentru a vedea care sunt procesele organizaționale în toată primăria, cât de eficienți sunt mai ales conducătorii acestor instituții și pentru a propune un set de schimbări. Pentru că este nevoie de o restructurare acolo, dar ea nu va fi făcută după ureche, după ce vom avea rezultatul pe care ni-l va furniza o firmă de specialitate, vreau să aducem cele mai bune firme care să facă aceste analize.

Repet, ideea că vin eu și schimb pe cineva cu altcineva, asta iese din calcul. Toate deciziile vor fi fundamentate pe niște studii foarte bine întocmite.

Este necesară o restructurare și sunt necesare schimbări de ordin organizațional, adică procedurile acestea de interacțiune între departamentele primăriei, de multe ori se plimbă hârtiile de colo-colo într-un mod total anapoda și ineficient. Nu poate să treacă o hârtie pe la 10 departamente și să treacă din mână în mână, trebuie să mai tăiem din această birocrație pentru că birocrația asta ne omoară efectiv.

Iar interacțiunea cetățenilor trebuie să fie mai puțin o interacțiune directă cu funcționarii, trebuie să fie o interacțiune cu instituția, să aibă posibilitatea să formuleze cereri online, să punem accentul foarte multe pe digitalizare. Acum sunt foarte mulți constănțeni, foarte mulți oameni care au acces la un e-mail, pot trimite solicitările acestea online și trebuie primească un răspuns rapid tot așa. Altfel, dacă le dă răspunsul în plic, vor primi răspuns peste 30 de zile, peste alte 60 și de fapt nu le mai trimite nimeni niciun răspuns niciodată, asta e o chestie de neseriozitate și de multe ori se întâmplă acum. Deci acestea vor fi schimbările, iar mai departe angajările în primăria Constanța se for face pe baze exclusiv meritocratice.

Ideea că vine cineva, un coleg de partid, un prieten sau nu știu cine cu o rudă, un verișor sau nu știu ce apropiat care ar vrea și el să-și găsească un post în primărie că-i bine plătit și e băiat bun, le-am spus tuturor, le spun nu doar celorlalți din alte partide sau constănțenilor, le spun tuturor apropiaților: să uite că avem o relație din punctul ăsta de vedere, pentru că n-o să meargă genul ăsta de rugăminți de angajare pentru nu știu cine.

E un lucru pentru care noi ținem foarte mult, nu doar eu, dar echipa USR PLUS. Altfel n-o să schimbăm nimic în primărie. Acolo trebuie să fie oameni competenți, fiecare să-și găsească locul lui, cine muncește și e eficient va fi păstrat, să nu-și facă absolut nicio grijă, cine taie frunze la câini va avea o problemă pentru că noi aici nu suntem organizație de caritate să dăm salarii cuiva care stă.

Și în primul rând eu voi fi exemplu, le voi spune tuturor. Voi trage foarte tare, voi munci foarte mult și voi avea pretenția și de la ceilalți din toată primăria să-mi urmeze exemplul. Eu cred că prin exemplul personal reușești să schimbi multe lucruri.

Problema mare este că, la nivel de conducere a PNL București, pentru ăa ați spus de situația fericită de la București unde s-a găsit o soluție, și mai sunt vreo două-trei cazuri prin țară unde s-a găsit o soluție, conducere PNL centrală nu și-a dorit o astfel de variantă. Și, concluzia mea, pe care am tras-o după atâta timp este următoarea: nu ne văd aici, în Constanta, ca pe un partener, ne văd ca pe o amenințare, ca pe un adversar, în loc să ne considere un partener.

Noi am încercat, în toți acești patru ani de când am intrat în politică… am avut o interacțiune chiar și cu colegii din PNL, am avut un proiect comun pentru bugetare participativă, am lucrat și noi și unii colegi din PNL. La nivelul acesta eu cred că putem face echipă. Însă, la nivel de conducere, e o mare problemă. Sunt interese ascunse, nu ale celor care locuiesc în Constanța și cărora le pasă, într-adevăr, de Constanța, sunt interese undeva la București și în altă zonă… sunt niște băieți deștepți multimilionari, ceea ce nu e un defect, dar aș vrea să pun accentul că acești băieți deștepți își folosesc toată influența și toată puterea pentru a pune mâna pe Constanța și pentru a-și rezolva propriile interese.

Sursa Foto: USR

Și atunci, când ai pe de-o parte mafia PSD-istă care a acaparat toată zona asta a Constantei atâtea zeci de ani, și pe de cealaltă parte niște interese obscure care vor să preia ele frâiele Constanței, nu ai altă alternativă decât să mergi pe culoarul tău, să mergi singur și să-i lași să se bată cap în cap.

Pentru că eu cred că, totuși, constănțenii și-au dat seama de toate aceste jocuri de zeci de ani făcute la Constanța și vor într-adevăr o schimbare. În mai 2019, la europarlamentare, semnalul acesta a fost și a fost destul de clar din partea constănțenilor: vrem schimbare, ne-am săturat de PSD și ne-au dat cea mai mare încredere celor de la USR PLUS. Sunt convins că aceasta este schimbarea pe care și-o doreste și de care va avea parte Constanța!

Propunerea noastră pentru PNL a fost rezonabilă, a fost una care putea duce la câștigarea și la nivelul primăriei, câștigarea funcției de primar, fără niciun fel de emoție, și la nivelul consiliului județean. Nu și-au dorit un tandem, adică pentru primărie din partea unui partid, un candidat pentru președinția consiliului județean din partea celuilalt partid. Au vrut să acapareze tot, consideră că li se cuvine tot și nu funcționează așa lucrurile.

Avem o parte de electorat foarte puternică, o parte de electorat care vrea într-adevăr schimbare, iar la Constanta, cel puțin în orașul Constanța, schimbarea nu este revigorarea sau resuscitarea variantei pierzătoare din 2016. Au venit cu același program politic și au venit cu același candidat care a pierdut, în condițiile în care avea cele mai mari șanse să câștige în fața lui Decebal Făgădău. Nu a reușit treaba asta, nu se poate merge cu aceeași soluție. Se va vedea la alegeri că soluția pentru Constanța o reprezintă USR PLUS și o reprezintă această candidatură.

Și, în cazul acesta, cum veți colabora cu un Consiliul Local în care, foarte probabil, USR PLUS nu va avea majoritatea? Pe de-o parte, aveți un discurs extrem de potrivnic PSD, pe de altă parte cu PNL acum apar destule confruntări de campanie. Cum veți colabora în cazul în care veți ajunge primar?
Stelian Ion: Dacă înainte de alegeri, înainte de această precampanie, am avut o colaborare rezonabilă cu câțiva consilieri (de la PNL) din Consiliul Local, înseamnă că se poate. Sunt oameni acolo pe care îi apreciez efectiv. În momentul în care s-a produs ruptura și au preferat să se alieze cu persoane condamnate penal, dându-ne pe noi la o parte din aceste discuții, atunci se produce o mare ruptură. În ciuda tuturor atacurilor care au venit, mai ales din zona PNL, în ciuda tuturor acestor manevre subterane – și s-a văzut ca sunt cel mai atacat candidat din Constanța – aproape aș zice că și din țară, n-am mai văzut astfel de linșaje mediatice și de atacuri… da, înseamnă că le e foarte frică și celor din PNL, și celor din PSD.

Asta este problema, eu nu voi purta ranchiună din punctul ăsta de vedere. Asta e situația, mai ales că înțeleg că directiva asta e de la București. Iar cu cei din Consiliul Local vom avea o colaborare, sper eu mai strânsă cu PNL, dar orice consilier de la orice partid ar veni sau independent dacă este și vine cu niște proiecte bune pentru Constanta, va avea întotdeauna ușa deschisă și va primi ajutor din partea aparatului administrativ al primarului și al Consiliului Local pentru a-și propune proiecte.

Eu nu voi veni cu acea aroganță a PSD care trântește toate proiectele care vin din partea altui partid, asta este atitudinea: și în Parlament am simțit-o timp de patru ani, dar și la nivel local, primarul actual exact atitudinea aceasta o are: „ce nu vine de la PSD este călcat în picioare”. NU! Fiecare trebuie să-și exprime ideile și să vină cu propuneri, dacă sunt propuneri bune pentru Constanța, ele vor trece categoric.

Iar consilierii care vor pune bețe în roate și vor acționa împotriva constănțenilor poate vor rezista o lună-două, dar eu sunt convins că nu vor rezista presiunii publice pentru că voi fi un primar care va ieși public foarte des și va explica exact cum stau lucrurile, ce proiecte bune avem, ce proiecte bune ar putea fi blocate sau sunt blocate de anumiți consilieri și nu vor face față. Sunt convins că nu vor face față dacă vor avea atitudinea asta de tras frâna de mână pentru dezvoltarea orașului.

Am vorbit despre relația cu eventualii parteneri politici. Dar Constanța este percepută ca un oraș captiv diverselor grupuri de interese, mafii locale, pe diverse paliere – de la mediul interlop până la grupuri de afaceri conectate la administrația care conduce orașul de 20 de ani. Cu acestea cum vă vedeți relaționând? Cum ați gestiona relația cu astfel de grupuri?
Stelian Ion: Cred că în fiecare oraș mare, în general în orașele port, problema asta a mafiilor este una pregnantă. În fiecare oraș mare sunt astfel de probleme. În Constanța, însă, s-a văzut zeci de ani că orașul a fost administrat de niște grupuri infracționale organizate. Nu a fost administrat de niște specialiști. Și aceste grupări, aceste caracatițe și-au păstrat tentaculele peste tot.

De fapt, ce vor oamenii ăștia: vor în primul rând să obțină autorizații pentru diverse activități de tot felul, preferențial, fără să îndeplinească condițiile legii. Și mai vor, în al doilea rând, să se mufeze foarte adânc la banul public. Vor contracte pentru diferite servicii din partea primăriei… de-asta sunt convins că nici nu s-au atras fonduri europene. Pe fonduri europene nu poți face ce te taie capul. Trebuie sa ai o documentație foarte bine pusă la punct și toate aceste documente trebuie controlate și răscontrolate.

Pe fonduri europene nu poți face astfel de combinatii! Le închidem robinetul! Deci, asta va fi relația dintre primărie, dintre primarul USR PLUS Stelian Ion si aceste grupuri de interese. Nu are primarul mijloace să se lupte cu mafiile și cu toate aceste zone.

Avem o Poliție locală pe care o vom pune la treabă în slujba constantenilor, nu sa stea sa pandeasca după tot felul de incalcari de reguli…vom discuta poate și despre subiectul asta, dar mai ales sa vadă ce se intampla in strada. Pentru ca în strada sunt niște probleme destul de mari legate de proxenetism, de trafic de stupefiante. Este o poarta de intrare în Constanța și aici trebuie sa avem mare grija. In rest, relația va fi aceasta de inchidere a robinetului. Nu vor mai primi acele contracte și acele beneficii cu care s-au obișnuit atata amar de vreme.

Vă întrebam și pentru ca în ziua de astăzi pare ca astfel de grupuri care au crescut în anii așa-numitei Republici Mazăre, câștigă licitații, adica se prezinta la licitatii ca orice companie și câștigă licitațiile. Deci, ele au crescut aici și au resurse să câștige. Cum ați gestiona relația?
Stelian Ion: Aici este o problemă și aveți perfectă dreptate. Acele firme s-au dezvoltat prin niște contracte încheiate inițial fraudulos. Si-au sporit puterea financiara, astfel incat acum, ele pot castiga pe bune niște licitații. Solutii la chestiunea asta este strict legata de respectarea legii. N-am cum să spun eu: „tu de aici pleci din oraș, tu de dincoace închei contractul”, pentru că exact asa au făcut ceilalți dinainte… adică își alegeau după cum voiau ei care este prestatorul.

Respectarea legii va fi criteriul după care ne vom ghida în privința achizițiilor publice. Și in al doilea rand, eficienta. Nu ma intereseaza din partea cui vin acele firme. Trebuie sa fie eficiente și facă ce au trecut în contract.
Dacă dăm exemplul firmei de salubritate, va pot demonstra cu creionul pe hartie, cu contractul în fata, ca acolo nu și-au respectat obligațiile nici cei de la firma de salubritate și nici cei din primărie care erau obligați și aveau și dreptul de să-i controleze pe cei de la firma de salubritate. Deci, a fost cardasie de-asta care ea exista și în prezent.

Pe mine ma intereseaza eficienta. Ca firmele care s-au angajat la o lucrare sa o ducă la bun sfârșit, să-și facă treaba. în rest, dacă voi sesiza nereguli, chestiuni care vor ține de nerespectarea legii, voi înainte documentele către organele abilitate, pentru ca e treaba justitiei. Pană la urma, un funcționar public este obligat să sesizeze organele de cercetare în momentul în care descoperă ilegalități. In rest, se vor face licitații corecte.

Ce calități vă recomandă pentru funcția de primar? Administrația înseamnă o altă muncă față de cea de parlamentar sau de avocat.

Stelian Ion: Pentru ca mi-am demonstrat mie însumi, și cred ca s-a și văzut lucrul asta, odată ce-mi propun un lucru îl duc la bun sfarsit. Am pregatire suficientă pentru a face fata unui mandat de primar. Pregatirea juridica va fi un atu pentru ca e important sa cunosti legislația și sa stii ca daca pasesti in stanga sau in dreapta legii greșit, vei suporta consecințe și tu dar și locuitorii orașului tău. Pe de alta parte, activitatea din acești patru ani pe care i-ati mentionat, reprezinta si ea o carte de vizita.

Am fost cel mai eficient deputat de Constanța cu o activitate ce depășește pe cea a celorlalți colegi de Constanta insumat. Nu este o poveste, se poate măsura în cifre.

Sunt un om foarte determinat și nu mă las până nu ajung la acel obiectiv. Și mă mai recomanda si faptul ca nu vorbim de o singura persoana. Candidatura mea înseamnă o echipa intreaga pe care eu pun foarte mult pret. Este o echipă de oameni tineri, dinamici, profesionisti care fiecare dintre ei au profesiile lor și se pricep la ceea ce fac și cu care simt că putem schimba fata Constantei și destinul acestui oraș.

Dacă ar fi fost sa candidez independent, nu as fi facut-o niciodată. Eu, în calitate de candidat independent să mă înham la așa ceva… efectiv echipa aceasta îmi dă multă energie și simt ca e vorba, până la urmă, si de o intreaga generatie care își revendica dreptul de a face o schimbare pentru cei tineri. Constanta e un oraș imbatranit, tinerii cum ajung sa termine o facultate nu știu cum sa plece mai repede din oraș.

Asta este o mare problema pentru orașul nostru și îmi doresc ca pe viitor sa reusim sa le dăm posibilitatea copiilor noștri să aleagă ei, de plăcere, sa ramana in Constanta. După ce termina o scoala, o facultate sa aleaga sa ramana aici pentru ca e un oraș fabulos care merită cu totul altceva decat ce a avut până acum.

Ce vreți să rămână în urma dvs. odată ce ajungeți primar la încheierea mandatului sau mandatelor de primar?
Stelian Ion: Asta este un proiect pe termen lung – mandatului sau mandatelor. În mod normal, cand ai început un proiect trebuie să-l continui. Eu nu sunt de acord cu mandate nelimitate, pentru ca aceasta chestiune primar sau parlamentar pe viața, conduce la un soi de baronizare.

La un moment dat se intampla ceva, se anchilozeaza lucrurile și ele nu mai merg… plus că trebuie sa te dai la o parte să-i lași pe alții, alții mai tineri care pot prelua activitatea asta.
Mi-as dori, după primul mandat, sa avem un oraș mult mai curat la nivel european, cu care sa nu-ți fie rușine nicăieri.
As vrea sa avem un oraș care sa fie o emblema, nu doar pentru zona noastra Dobrogea.

Ci pentru întreaga țară, un oraș în care turistii sa vina si in timpul anului, nu doar în perioada de sezon. Un oraș în care sa îți facă plăcere sa trăiești, cu multe parcuri, multe spatii verzi, cum am avut odinioara. În rest, am văzut PSD-ul nu a reușit în 20 de ani sa construiască nici o scoala, niciun spital, nu a reușit sa construiască nimic și nu a rămas nimic în urma lor. Parcă au fost niște termite care au ras absolut totul. Asta s-a intamplat.

Eu îmi doresc în urma mandatelor pe care le vom avea, sper eu din partea constantenilor, pe baza încrederii lor, sa ramana in urma noastra chestiuni concrete. O școală, doua, mai multe. Gradinite, spital, străzi. Sa nu exista cartier din Constanta care sa nu aiba utilitati, cum se intampla în prezent. Exista cartiere în zona Veterani, în zona Palazul Mare, în zona Km 4-5, exista astfel de zone care în secolul XXI, într-un oraș atat de mare nu au utilitati, nu au apa curenta, nu au energie electrică, nu au asfalt. Așa ceva este inadmisibil într-un oraș european!

Mulțumesc mult și îi salut pe toti constantenii si pe toti privitorii nostri! Sanatate multă va doresc tuturor!

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...